AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 29.04.2012.

KADA TRGOVAČKI CENTRI ZA OPG PROIZVOĐAČE ?


ŠATOR ZA TRGOVANJE JOŠ JE NUŽNA POTREBA!

Na glavnom zagrebačkom trgu bana Jelačića često je tijekom godine postavljen veliki šator, sa svrhom da se u njemu odvija trgovina. Proizvođači iz različitih dijelova Hrvatske dolaze u centar Zagreba sa svojim proizvodima kako bi kupcima nekoliko dana bili nadohvat ruke, bliže od mnogih trgovačkih centara i tako prodali svoje proizvode.
Mora se priznati da šator na Trgu, kako i ona drvena kućerina koja na trgu stoji mjesec dana prije i mjesec dana nakon Nove Godine ne daje Trgu Josipa Bana Jelačića nimalo „svjetski“ niti „europski“ štih koji se često u vezi sa gradom Zagrebom spominje. Ali šator za trgovanje, koji se postavlja prema potrebi, je u ovim prilikama i okolnostima nužna potreba.

Image and video hosting by TinyPic

Sudbina je hrvatskih OPG proizvođača takva da za njihove proizvode još uvijek ne postoji Trgovački Centar ni u Zagrebu, a kako sam upoznata ni po županijskim središtima, ni u turističkim središtima uz Jadran, gdje bi mogli isporučivati svoje proizvode kako bi proizvedena domaća prehrambena namirnica lako i brzo došla do kupca. Rijetki su proizvođači koji mogu imati svoju vlastitu prodavaonicu, kao što je poljoprivredni eko proizvođač Sever, koji u gradu Zagrebu ima nekoliko svojih trgovina. Veliki broj proizvođača nema ni znanja ni kapitala da bi mogao imati vlastiti sustav od proizvodnje do prodaje. Ali proizvode sa svojih OPG gospodarstva moraju prodati. Doduše u Zagrebu ima nekoliko malih trgovina (4X6 m) gdje je i broj proizvođača i njihovih proizvoda vrlo limitiran.Prioritet u tim prodavaonicama imaju samo znanci i prijatelji vlasnika trgovine.
I dok nema Trgovačkog Centra za OPG proizvođače šator na Trgu je dobar izlaz u potrebi, kao legalno prodajno mjesto. Bi li Trgovačke Centre za OPG proizvođače po Hrvatskoj trebao otvoriti neki poslovni čovjek iz Francuske, Singapura, Nizozemske… jer sve što predlažu stranci u Hrvatskoj je objeručke prihvaćeno!! Domaće poslovne ljude takav oblik ulaganja čini se uopće ne zanima.

BANOVINSKI SAJAM
U ožujku je pod šatorom na Trgu prodaju domaćih proizvoda proizvedenih na tradicionalan način na OPG gospodarstvima, pod imenom BANOVINSKI SAJAM organizirala Udruga branitelja Poljoprivredne Zadruge Glina i braniteljske udruge Klub Glina, a glavni organizator je bio Ivo Bradarić. On kaže da je pod šatorom bilo oko 100 izlagača iz cijele Hrvatske, a najviše iz Sisačko moslavačke županije. Bili su tu registrirani OPG proizvođači, da pokažu svoje domaće tradicijske proizvode i da te proizvode prodaju.“ To je način da tražimo tržište. Ako postoji mogućnost, ulaskom u EU, tko ima bolju kvalitetu proizvoda, da svoj proizvod prodaje i izvan granica Hrvatske,“ rekao je Ivo Bradarić te nastavio: „Težnja Ministarstva poljoprivrede je bila i edukacija i pomoć u novčanim sredstvima da se u domaćinstvu na OPG-u odvija vlastita prerada i vlastita prodaja. Ali prodaja na kućnom pragu nije dovoljna za opstanak OPG-a.

Image and video hosting by TinyPic
Ivo Bradarić organizator prodajnog sajma sa svojom ponudom suhomesnatih
proizvoda.

" Organizirana prodaja se treba odvijati cijele godine, a ne samo za Uskrs, Božić i Novu Godinu i to bi bilo pravedno rješenje“. Bradarić kao branitelj u mirovini, u domaćinstvu sa suprugom, dvije djece i majkom bavi se uzgojem svinja, ima 25-30 krmača i oko pedesetak tovljenika koje prodaje prerađene kroz tradicijski suhomesnati proizvod, a njegov proizvod su debele banijske kobasice, tanke kobasice, češnjovke, kobasice za kuhanje, domaći špek, buncek, suha rebra, nogice i mast. „ Mi sa područja Banovine proizvodimo kako su to radili naši djedovi i očevi, a svako područje, regija, ima svoj način proizvodnje, bilo čega ne samo proizvoda od mesa. Mi s Banovine bi to htjeli zaštiti i pokazati danas, sutra svijetu“ naglasio je Ivo Bradarić iz Gline, po struci policajac.

Image and video hosting by TinyPic
Pavo Baotić
Pavo Baotić je također umirovljeni branitelj, iz Bošnjaka. Već 11 godina bavi se pčelarstvom. Ima 200 košnica. Gospodin Pavo kaže „ Kao mlad sam umirovljen, a bio sam policijski specijalac, i morao sam se nečim početi baviti . Izvršio sam alergo testove, a kako nisam alergičan na ubode nabavio sam pčele. Prodajem inače na kućnom pragu. Kada bi imao mogućnost da prodaju radi onaj tko je kvalificiran za to ja bi se još više posvetio pčelarstvu. Trebao bi proizvoditi maksimalno, a ovako sam limitiran, proizvodim samo koliko mogu prodati, a to nije pošteno“ istakao je Pavao Baotić.

Image and video hosting by TinyPic
Interes za suhomesnate proizvode pripremljene na OPG-u bio je očit.

Image and video hosting by TinyPic
Anđelko Pušeljić sa cvijećem iz svoga rasadnika na ulazu u šator .
Fotografije : Margareta Zouhar Zec

29.04.2012. u 21:43 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 19.04.2012.

INFORMACIJA IZ APPRRR !

U TIJEKU JE ISPLATA POTPORA !


SKENIRANI DOKUMENAT OBJAVLJUJEM U OVOJ PRILICI ZBOG VJERODOSTOJNOSTI – vidi se pošiljatelj i primatelj meila, odgovor, te pitanja na koja sam tražila odgovor.
Odgovor na moj novinarski upit iz AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU stigao je bez memoranduma institucije, bez žiga i potpisa te želim na ovaj način održati minimum VJERODOSTOJNOSTI OVE INFORMACIJE.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Budući da su poljoprivredni proizvođači, posebno oni iz istočnog dijela Hrvatske, već u dva navrata kroz medije upozorili da im nije jasno što se zbiva s poticajima jer prema njihovu činjeničnom stanju dio poljoprivrednika je poticaje dobio a dio nije – a glasnogovornik Ministarstva je već dva puta obavijestima uvjeravao da je isplata poticaja krenula, (što sam i ja na blogu objavila) zatražila sam objašnjenje u Odjelu za odnose s javnošću AGENCIJE ZA PLAĆANJA u POLJOPRIVREDI RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU.



19.04.2012. u 10:38 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 18.04.2012.

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA AGENCIJA PREDSTAVILA GODIŠNJAK ZA 2011.

STATISTIKA PROIZVODNJE ZA 2011. GODINE !

Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) predstavila je 18. travnja u Kino dvorani Ministarstva gospodarstva u Zagrebu Godišnje izvješće za 2011. godinu pred stotinjak suradnika iz svojih područnih ureda po Hrvatskoj i poljoprivrednika koji su u ovoj prigodi bili gosti.

Image and video hosting by TinyPic
Dr. Maja Dražić pomoćnica ravnatelja i dr. Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije

Godišnje izvješće 2011. sadrži šest uvezanih kataloga i to redom:
Prvi,uvodni katalog gdje je kratki prikaza rada Hrvatske poljoprivredne agencije od njenog početka od 1913. Slijedi, ustroj djelatnosti HPA, te aktivnosti svih odjela Agencije tijekom 2011.
Drugi katalog sadrži prošlogodišnje podatke za ovčarstvo, kozarstvo i male životinje.
Treći katalog posvećen je govedarstvu.Kako je to vidljivo iz sadržaja, u katalogu se nalaze tablice sa tablicama broja krava i stada, po županijama, po pasminama, brojno stanje ženskog rasplodnog podmlatka, izvorne i zaštićene pasmine goveda, broj rasplodnih bikova itd.
Četvrti katalog posvećen je svinjogojstvu. Peti katalog odnosi se na označavanje i evidenciju domaćih životinja.
Šesti katalog donosi Godišnje izvješće za 2011. iz Odjela za ispitivanje kakvoće poljoprivrednih proizvoda. Radi se tu o sustavu kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj ( broj isporučitelja, količine isporučenog mlijeka- kravljeg, kozjeg i ovčje)o utvrđivanju kvalitete mlijeka i osiguravanju mjerne sposobnosti laboratorija u što ulazi utvrđivanje kemijske kvalitete mlijeka, sljedivost referentnih vrijednosti, broj somatskih stanica u mlijeku itd.

Image and video hosting by TinyPic
Ovo nisu hostese, te lijepe djevojke su djelatnice HPA koje su gostima na Info pultu dijelile Godišnje izvješće 2011.S lijeva:Nataša Lješić dip.ing. agr.,Mandica Lučić dipl.ing.agr., Ivana Vicković Lončarević dipl. ing.prehr.teh.,Branka Tretinjak dipl.agr.
Ksenija Feljan dipl. ing.agr. i Tajana Toplak

Sadržaj u svakom katalogu je dvojezičan hrvatsko/engleski, a dvojezična su i sva naslovna objašnjenja iznad tablice, te tekstualni sadržaj u tablicama. U šest kataloga koji su u tvrdim koricama ukupno su 342 stanice teksta.
Godišnje izvješće HPA za 2011. može se pogledati i na web stranicama na internet adresi www.hpa.hr

Image and video hosting by TinyPic
S lijeva: Stručna suradnica za odnose s javnošću HPA Eva Lučić Robić univ.spec.oec i Mihaela Kemenović struc.spec.ing. agr.
Fotografije: Margareta Zouhar Zec

"Izvješće Hrvatske poljoprivredne agencije je izvor objektivnih, iscrpnih i vjerodostojnih brojčanih pokazatelja u stočarskom sektoru koji služe za postavljanje smjernica prilikom određivanja budućeg razvoja stočarske proizvodnje i temelj za izradu ozbiljnih analiza za svako pojedino uzgojno područje. Vjerujemo da će kao i do sada Godišnje izvješće HPA koristiti naši proizvođaći, korisnici naših usluga te uvaženi stručnjaci iz poljoprivredne, naročito stočarske proizvodnje" - piše u dijelu službenog materijala za predstavljanje Godišnjaka

Objavljujem nekoliko od HPA već pripremljenih tablica:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic



18.04.2012. u 23:36 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 15.04.2012.

POLJOPRIVREDNA KOMORA MORA IMATI UGLED U JAVNOSTI !

MATIJA BRLOŠIĆ JE NOVI PREDSJEDNIK
HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE

Na samom početku mjeseca travnja održana je 6. Skupština Hrvatske poljoprivredne Komore – Izborna. Peta je skupština održana 16. prosinca 2011. na kojoj je donesen Program rada za 2012. godinu. Međutim potreba za izvanrednom izbornom skupštinom pokazala se kada je njen predsjednik Darko Grivičić iznenada 14. ožujka podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Komore koju je do tada obnašao.
Za predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore izabran je Matija Brlošić , predsjednik Udruge Brazda, ratar koji obrađuje 150 ha zemlje, iz sela Piškorevaca.

Image and video hosting by TinyPic

S lijeva: Josip Biljak, stočar iz Voćina, obrađuje 150 ha zemlje, Josip Brođanac, ratar obrađuje 70 ha, selo Brezovica u Virovitičko podravskoj županiji, Matija Brlošić iz Piškerevaca kod Đakova, ratar, obrađuje 150 ha zemlje.

Podsjtiti ću da prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj Komori (NN 127/10) donesena odluka o pripajanju Hrvatskog Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu Hrvatskoj poljoprivrednoj Komori, te je od 1.1.2011. Javna poljoprivredna savjetodavna služba, čija je predstojnica ing. agr. Željka Gudelj ¬- Velaga, djeluje unutar Hrvatske poljoprivredne Komore.
Javna poljoprivredna savjetodavna služba ustrojena je kroz sektore i to:
* Sektor za savjetodavni i stručni rad
* Sektor za sustav poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka (FADN) i agroekonomiku
*Sektor za financije, računovodstvo i nabavu
*Sektor za pravne, kadrovske, informatičke, opće poslove, izdavaštvo i informiranje
* Samostalni odjel za unutarnju reviziju

1.SEKTOR ZA SAVJETODAVNI I STRUČNI RAD ustrojen je kroz Odjele
i to: odjel za stočarstvo, odjel za ratarstvo, odjel za hortikulturu, odjel za ekološku i integriranu proizvodnju, odjel za zaštitu bilja, odjel za mehanizaciju, odjel za ribarstvo, te odjel za ruralni razvoj.

2.SEKTOR ZA SUSTAV POLJOPRIVREDNIH KNJIHOVODSTVENIH PODATAKA (FADN) i AGROEKONOMIKU ima odjel FADN i odjel za agroekonomiku


3.SEKTOR ZA FINANCIJE, RAČUNOVODSTVO I NABAVU

4.SEKTOR ZA PRAVNE, KADROVSKE, INFORMATZIČKE, OPĆE POSLOVE, IZDAVAŠTVO I INFORMIRANJE

5. SAMOSTALNI ODJEL ZA UNUTARNJU REVIZIJU

Iz državnog proračuna Javnoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi (JPSS) doznačeno je ove godine 38.192.500 kuna. Ova služba ima ukupno 246 djelatnika.

Image and video hosting by TinyPic


HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA IMA
NESTRUČNOG GLASNOGOVORNIKA !
Ovom ću prilikom SKRENUTI PAŽNJU na događaj koji je nanio štetu poljoprivrednicima, na što glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore nije reagirao.Glasnogovornik je svojom šutnjom dozvolio da prozvani poljoprivrednici kroz visine poticaja budu predmet sumnje u javnosti, jesu li njihovi poticaji rezultat stvarnog stanja na gospodarstvima, ili su njihovi poticaji rezultat nelegalnih poslova.
Točno je da su se već u veljači u javnosti oglasili neki poljoprivrednici koji su komparirali izborne rezultate posljednjih parlamentarnih izbora sa stvarnošću te rekli da je HSS, kojoj osim sada bivšeg predsjednika, pripada još nekoliko čelnih ljudi HSS-a, No nitko na to u HSS-u kao da nije obraćao pažnju niti su dana bilo kakva objašnjenja javnosti.
Međutim nakon toga u ožujku došlo je do poljoprivrednih prosvjeda zbog sniženja cijene mlijeka Mljekarske industrije. Prosvjedi su trajali petnaest dana, a u središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su financijski iznosi poticaja za 2010. godinu nekoliko poljoprivrednika koji su medijski bili poznatiji, među kojima je bio i tadašnji predsjednik poljoprivredne Komore. Poruka te NEPOTOPUNE, a time i ne vjerodostojne informacije koja je u posjedu Agencije za plaćanje, je bila po prilici – imate velike poticaje, a prosvjedujete.
Ali glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne Komore nije se oglasio ni drugi dan ni naknadno niti je javno protuargumentima pokušao objasniti javnosti da su „sume poticaja“ koje su podastrte javnosti, nepotpune. Jer uz sumu poticaja NISU objavljeni podaci o površinama i količinama zemlje i kultura na koje se ti poticaji, prozvanih poljoprivrednika, odnose. U kontekstu, količine, kulture i djelatnosti objavljene sume poticaja imenovanih poljoprivrednika i farmera imale bi potpuno drugu konotaciju u javnosti, koja već više godina nema dovoljno relevantnih informacija s područja poljoprivrede.
Takvim informiranjem s nivoa Javne televizije,a trebalo je prozvati i novinara koji je tako pripremio TV prilog, učinjena je šteta poljoprivrednicima koje je dio javnosti okarakterizirao kao ljude koji imaju –više od prosjeka- a prosvjeduju. Ali ta šteta će tek doći na naplatu! Javnosti nije rečena istinita informacija u vezi s objavljenim poticajima. Jedan je farmer, Mladen Šolčić, naknadno u dnevnom tisku, bio predmet novinarskog istraživanja i čak je u borbi za svoje vlasništvo u tekstovima označen kao opasan negativac.
Podsjećam da je Jutarnji list u večinskom vlasništvu strane tvrtke, a Večernji list u 100% vlasništvu strane tvrtke!

POUKA: Poljoprivrednici i farmeri koji su članovi Hrvatske poljoprivredne komore trebali bi u Hrvatskoj poljoprivrednoj Komori imati zaštitu svakoga trenutka. Jer javnom zaštitom argumenata za četvoricu, petoricu poljoprivrednika, bila bi obranjena od zlonamjernih napada ukupna Hrvatska poljoprivredna komora. Rejting Komore i njenih članova u javnosti bio bi potpuno drugačiji nego nakon opisanog događaja. A za to je potreban dobar glasnogovornik jake osobnosti, s jakim komunikološkim i psihološkim predispozicijama i multidisciplinarnim znanjima iz više područja. Komori treba i sposoban odvjetnik!
Pa kada već Hrvatska poljoprivredna komora glasnogovornika plaća, zašto nema osobu koja će znati braniti interese poljoprivrednika? Zar i glasnogovornik mora biti dio procesa demokracije posebnog oblika?



15.04.2012. u 17:49 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 11.04.2012.

AGENCIJA ZA PLAĆANJE TVRDI DA SU POTICAJI ISPLAĆENI ZA 86,88% GOSPODARSTAVA

ŠTO JE ISTINA?

Poljoprivrednici su u proteklih nekoliko dana preko medija upozorili da nije istina da su poticaji isplaćeni svim poljoprivrednicima, kako je to Ministarsvo najavilo da će učiniti te da će ako to Ministarstvo ne ućini, biti prisiljeni ići u prosvjed jer je u pitanju novac za predstojeću proljetnu sjetvu.

Glasnogovornik ministarstva poslao je obavijest s kratkim podacima, odnosno iznosima, kojim je djelatnostima i koliko novca u poljoprivredi do 6.travnja isplaćeno.


EVO ŠTO TOČNO PIŠE U OBAVIJESTI KOJU JE POSLAO GLASNOGOVORNIK MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE 10. 4. 2012.

Isplaćeni poticaji do 06. travnja 2012.
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 06. travnja 2012. izvršila je isplatu potpora (za izravna plaćanja) u ukupnom iznosu od 736,56 milijuna kuna za 78.007 subjekata što čini 86,88% ukupnog broja gospodarstava s odobrenim zahtjevima za potpore. Pri obradi podnesenih zahtjeva, uočeni su problemi poput neispravnih brojeva računa kod 3,73% korisnika kojima će se još naknadno isplatiti 36,7 milijuna kuna.


Isplate su izvršene za sljedeće vrste potpora:
Ř livade i pašnjake 9,13 mil kn
Ř ostale vrste korištenja zemljišta 565,04 mil kn
Ř proizvodno vezano plaćanje: šećernu repu 8,01 mil kn
Ř ekološku 17 mil kn
Ř integriranu proizvodnju 3,8 mil kn
Ř teže uvjete gospodarenja 24,7 mil kn
Ř duhan 22,7 mil kn
Ř maslinovo ulje 808.074 kn
Ř krave dojilje 36,13 mil kn
Ř mliječne krave 14,23 mil kn
Ř ovce i koze 23,3 mil kn
Ř krmače 11,67 mil kn

Također, izvršene su i 100%-tne isplate za dohodovnu potporu u ukupnom iznosu od 82,36 milijuna kuna za 12.171 subjekt, a zbog neispravnih računa kod 3,64°% subjekata, naknadno će biti isplaćeno još 2,93 milijuna kuna.





____
* Kontakt: 01/6106-066/031, fax: 01/6109-191, e-mail: glasnogovornik@mps.hr


























11.04.2012. u 06:27 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 09.04.2012.

ZAVRŠEN PROJEKT TEHNIČKE POMOĆI I TWINNING PROJEKT


AGENCIJA ZA PLAĆANJE
OSPOSOBLJENA ZA RAD PREMA
MODERNIM METODAMA


U utorak 3. travnja održana je svečanost povodom završetka twinning projekta EU „Janje kapaciteta Agencije za plaćanja RH“ i projekta tehničke pomoći „Potpora uspostavi potpuno operativne Agencije za plaćanje u skladu s EU standardima“. Oba su projekta iz programa „ IPA 2007 program Europske unije za Hrvatsku.“Tom je događaju kratko bio nazočan ministar poljoprivrede Jakovina i povjerenik EU za poljoprivredu Dacian Ciolos koji je upravo toga dana bio u posjeti Hrvatskoj.

Image and video hosting by TinyPic
Da podsjetim: twinning je jedan od glavnih instrumenata za jačanje administrativnih kapaciteta, a smisao je tog projekta pomoći zemljama sa pravnom stečevinom EU da razviju modernu i učinkovitu administraciju s fokusom na strukturu, ljudske potencijale i upravljačke vještine.
Instrument za pred pristupnu pomoć IPA pruža pomoć unutar okvira Europskog partnerstva za potencijalne zemlje kandidatkinje i Pristupnog partnerstva zemalja kandidatkinja. IPA je zamišljen kao fleksibilni instrument sastavljen od pet komponenti s glavnim ciljem pomoći u izgradnji institucija i vladavine prava, ljudskih prava, uključujući i temeljna prava, prava manjina, jednakost spolova i ne diskriminaciju, administrativne i ekonomske reforme, ekonomski i društveni razvoj, pomirenje i rekonstrukciju, te regionalnu i prekograničnu suradnju.

JAČANJE KAPACITETA AGENCIJE ZA PLAĆANJA RH
Projekt je provodilo Austrijsko ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva i Agrarmarkt Austria u suradnji s Francuskim ministarstvom poljoprivrede i ribarstva te slovačkom Agencijom za plaćanja u poljoprivredi.

Image and video hosting by TinyPic

S lijeva: Plamenko Barišić, predsjednik Uprave tvrtke KING ICT d.o.o., ing. Ante Pezo ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, ing. Zdravko Tušek pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanje i voditelj projekta tehničke pomoći, Bernard Bezeaud, zamjenik ravnatelja Agencije za plaćanje u Republici Francuskoj, Gunter Greiesmayer, ravnatelj Agencije za plaćanje u Republici Austriji


Taj je projekt financirala Europska unija sa dva milijuna eura. Projekt je trajao 27 mjeseci. On predstavlja podršku Hrvatskoj u pripremi za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (EAFRD i EAGF) te Europskog fonda za ribarstvo (EFF) koji će biti na raspolaganju kada RH uđe u EU. Agencija mora uspostaviti cjelokupni okvir za administriranje mjera EU – od pripreme zahtijeva za potporom pa sve do njihove isplate. Suradnjom hrvatskih stručnjaka i njihovih kolega iz zemalja članica u okviru ovog projekta, dana je podrška Agenciji za plaćanje.Projekt objedinjava pet komponenata a one su slijedeće:
1. USPOSTAVLJANJE INTEGRIRANOG SUSTAVA ADMINISTRACIJE
I KONTROLE (IAKS)
1.1. Pripremljeni su obrasci i pisane procedure za podnošenje zahtijeva za potporu, za administrativnu kontrolu i za odobrenje izravnih plaćanja i mjere ruralnog razvoja - vezanih za površinu – uključujući izradu funkcionalnih zahtijeva za IT (informacijska tehnologija) podršku
1.2. Provedena je edukacija i evaluacija za 60 osoba iz središnjeg i regionalnih ureda Agencije za plaćanja
1.3. Kreiran je sustav za identifikaciju i evidenciju prava na plaćanja te je integriran s ostalim registrima
1.4. Pripremljena je integracija sustava za identifikaciju zemljišnih čestica (ARKOD) s drugim elementima IAKS-a , kao i proces ažuriranja podataka 1.5. Uspostavljen je sustav za kontrolu na terenu uključujući i priručnike
1.6. provedena je edukacija za 10 djelatnika te 30 inspektora
1.7. organizirane su studijske posjete u Austriju, Slovačku i Francusku vezano za teme: strukturna organizacija Agencije za plaćanja, informatička podrška, IAKS uključujući i mjere ruralnog razvoja - vezano za površinu- te ARKOD.
Na ovoj je komponentni rađeno 590 dana sa stručnjacima iz zemalja članica.

2.USKLAĐIVANJE POSTOJEĆIH PROCEDURA I RRAZVOJ SOFTVERKIH PROGRAMA U POGLEDU RURALNOG RAZVOJA U EU I RIBARSTVA ( nevezanih uz površinu pa zato nisu u komponenti 1)
Učinjeno je slijedeće:
2.1.Izrađeni su predlošci za pisane procedure i obrasci za podnošenje zahtijeva, administrativnu kontrolu i odobrenje plaćanja za odabrane mjere ruralnog razvoja
2.2. educirani su zaposlenici Agencije, uključeni u plaćanje ruralnog razvoja u EU,
2.3. izrađene su administrativne procedure za mjere u ribarstvu ( Europski fond za ribarstvo)
2.4. organizirana je studijska posjeta Austriji vezano za kreiranje, provedbu i administriranje ruralnih mjera.
Uspostava ove komponente trajala je 180 dana.

3.USPOSTAVLJANJE SUSTAVA ZA IZVJEŠĆIVANJE I X –TABELA TE PRILAGODBA RAČUNOVODSTVENIH PROCEDURA ZA ISPLATU POTPORA
3.1. Izrađene su pisane procedure za izvješćivanje, plaćanje i računovodstvo, uključujući i pripremu funkcionalnih zahtijeva za IT programe
3.2. izrađen je prijedlog za uspostavu sustava izvješćivanja
3.3. definiran je središnji centar za šifre za praćenje mjera, vezano za sustav izvješćivanja
Na ovoj su komponenti stručnjaci radili 150 dana.

4.PROVEDBA RADIONICA O UPRAVLJANJU IT RIZICIMA TE PRIPREMA DOKUMENATA S REZULTATIMA S RADIONICA O PROCJENI RIZIKA
Učinjeno je slijedeće:
4.1. Pripremljena su dva dokumenta o rezultatima dvaju održanih radionica na temu procjena rizika u IT-u
4.2 Ostvarena je studijska posjeta Austriji i Slovačkoj, vezano za izvršene IT revizije.
Za rad na ovoj komponenti bilo je potrebno 30 radnih dana.

5. ANALIZA I INTEGRACIJA SVIH PRCESA NUŽNIH ZA IZVRŠAVENJE
PLAĆANJA I PRIPREME ZA AKREDITACIJU
5.1. Provjerene su i ažurirane preporuke za sve pisane procedure relevantne za integraciju
5.2. izvršena je simulacija procesa
5.3. razmotreni su rizici i dane preporuke za
optimizaciju
5.4. izvršena je evaluacija procesa za praćenje baze podataka koja su u vezi s konačnim plaćanjima
5.5. pružena je podrška procesu samo procjene i pripreme akreditacijskog paketa
Na ovoj je komponenti rađeno 270 dana.

POTPORA USPOSTAVI POTPUNO OPERATIVNE
Agencije za plaćanje u skladu s EU standardima

Ovaj program, čiji je korisnik Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, provodila je KING ICT d.o.o. tvrtka za informatičke usluge, čiji je predsjednik Uprave Plamenko Barišić, a u konzorciju s tvrtkama Ekotoxa, obrt za dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju iz Kaštel Gomilice i Sinergies, tvrtka za geodetske poslove iz Ljubljane.
Svrha ovog projekta koji je u okviru IPA 2007 EU financirala s 2. 446.980 eura , a koji je trajao 24 mjeseca, je uspostava i provedba učinkovitog i sigurnog financijskog sustava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u pripremama za upravljanje EAFRD-a , EAGF-a i EFF-a.

Glavne, a završene aktivnosti i postignuti ciljevi u 4 komponente
1.Uspostavljen je administrativni i kontrolni sustav
1a.Sustav za podnošenje zahtijeva za potpore, softverska podrška za registraciju podataka, zahtjevi za programe pomoći, unakrsna provjera s ARKOD-om, registar životinja i druge unakrsne provjere: integriran sustav plaćanja
1b. Razvijen je sustav za identifikaciju i bilježenje prava na plaćanja, za identifikaciju zemljišnih parcela s ostalim registrima i IAKS komponentama.
1c. Sustav kontrole na terenu, kontrola višestruke sukladnosti i daljinskog istraživanja; razvijen je softver za analizu rizika i terenskih izvještaja.

2. Prilagođene su postojeće procedure, a sustav je ažuriran i razvijen u skladu s mjerama EU ruralnog razvoja i strukturnim mjerama, uključujući i ribarstvo
2a. Sve specifikacije za razvoj softvera su završene. Agencija za plaćanje će u novom periodu programiranja moći kreirati nove prijavne obrasce, kontrolne popise, predloške kreirane na kriterijima i uputama iz Ministarstva poljoprivrede.

3.ICQ, programi revizije
Isporučena je metodologija revizije, bazirana na međunarodnim standardima, razrađen je skup upitnika internih kontrola, formulirane su preporuke najbolje prakse prema ISO 27002 standardu, održano je 10 radionica s oko 100 zaposlenika; obavljene su 4 pilot revizije, isporučeni su detaljni izvještaji o nalazima sa preporukama za poboljšanje.

4. Provedena je informativna kampanja o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) koja obuhvaća materijal koji opisuje Zajedničku poljoprivrednu politiku, Vodič kroz mliječne kvote, višestruku sukladnost i izravna plaćanja za 2012. godinu, 4 regionalne konferencije s naglaskom na europsku potporu hrvatskoj poljoprivredi i uvjetima višestruke sukladnosti koje poljoprivrednici moraju poštivati. Studijska putovanja bila su u Češku, Njemačku i Francusku, pružajući praktične primjere o uspostavi IAKS-a u zemljama članicama.


Image and video hosting by TinyPic
Proljeće u Zagrebu: Trg Stjepana Radića – Vukovarska ulica
Fotke / M.Zouhar Zec

09.04.2012. u 09:31 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 04.04.2012.

DOLAZAK DACIANA CIOLOSA LOŠE PRIPREMLJEN I MARGINALIZIRAN !

TKO JE IZREKAO ZABRANU DA NOVINARI
NE PRISUSTVUJU SASTANKU POVJERENIKA Europske unije DACIANA CIOLOSA S POLJOPRIVREDNICIMA ?

VIJEST JE da je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske unije, Dacian Ciolos u utorak 3.4. bio u posjetu Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, razgovarao s ministrom Jakovinom i nakratko prisustvovao zatvaranju Twinning projekta, „Jačanje kapaciteta Agencije za plaćanja RH“. ALI JE MNOGO VAŽNIJA VIJEST DA NOVINARI NISU MOGLI BITI NAZOČNI sastanku predstavnika poljoprivrednih udruga i povjerenika za poljoprivredu koji je u 14.45 bio zakazan u dvorani " Adriatik" u hotelu Internacional, iako je informacija o sastanku bila navedena u obavijesti iz Ministarstva poljoprivrede koja je poslana novinarima u Zagrebu!

Image and video hosting by TinyPic
S lijeva: Dacian Ciolos, Tihomir Jakovina, gospođa Andrea Ikić -Bohm,veleposlanica
Republike Austrije na završetku EU Twinning projekta Jačanje kapaciteta
Agencije za plaćanje u RH"

Budući da mi je službenica priječila ulazak u dvoranu, čekala sam završetak sastanka i one koji su na sastanku bili. Igor Rešetar predsjednik Hrvatskog Saveza Udruga proizvođača mlijeka na moj upit o tome što je pitao povjerenika, rekao je: „ Pitao sam povjerenika na koji način možemo primjenjivati paket mjera koji imaju europski proizvođači mlijeka. Ja sam tu mislio konkretno na ovaj dio ugovora sa prerađivačima mlijeka i mliječnom industrijom koji na neki način štite europske proizvođače mlijeka “
Odgovor povjerenika Ciolosa je bio da se taj paket može primjenjivati i prije ulaska u EU ako Hrvatska to ugradi u svoje nacionalno zakonodavstvo. On je rekao da se pravila moraju znati unaprijed, moraju se znati uvjeti pod kojima se otkazuje otkup mlijeka, kada prestaje otkup. A mi u Hrvatskoj imamo situaciju da predstavnik mljekare dođe i kaže „od sutra ne otkupljujemo mlijeko“.
„Prema ovom što je povjerenik rekao, mi moramo napraviti sustav mjera, dakle Zakon i Pravilnik prema kome će se raditi ugovori otkupljivača mlijeka sa mljekarima. Poanta je da su Hrvatski mljekari na gubitku i u velikoj neizvjesnosti jer nemaju uređen sustav mjera i otkupa mlijeka. Najviše su oštećena manja i mala poljoprivredna gospodarstva koja praktički nemaju nikakvu zaštitu od otkupljivača“- rekao je Igor Rešetar.
Stjepan Kušec, predsjednik Saveza svinjogojskih udruga RH, na moje pitanje, što je pitao povjerenika rekao je slijedeće: „Pitao sam kada će hrvatski svinjogojci moći prodavati svinje i svinjetinu na europskom tržištu, pitao sam da li je mogućnost plaćanja, financiranja, potpomaganja proizvodnje u ruralnom dijelu, da li to mora ići isključivo iz europskih novaca ili može i iz nacionalnog novca?Gospodin Ciolos je odgovorio da može ići i iz nacionalnih fondova, a kada uđemo u EU, da će to podupirati jednim dijelom europski, jednim dijelom nacionalni novac." Može se zaključiti", rekao je zatim Stjepan Kušec," da ovo što se kod nas u Hrvatskoj nama prezentiralo do sada o Europskoj uniji je previše suženo, previše rigorozno, jer je gospodin govorio da uvijek postoji mogućnost nekakvih nacionalnih, regionalnih uvjeta, odnosno pravila i pravilnika".
- Radi li se o suženim pravilima za svinjogojstvo ili općenito ?- upitala sam
-" Općenito", rekao je gospodin Kušec te nastavio “ U vezi s pitanjem izvoza svinja i svinjetine, koja je iz Hrvatske obustavljena zbog svinjske kuge koja se prije nekoliko godina pojavila, ali koja je potpuno suzbijena, povjerenik za poljoprivredu EU je rekao da on konkretno nije nadležan za područje svinjogojstva, već druga osoba u Bruxellesu, ali da vjeruje da će do sredine ove godine pitanje izvoza svinja i svinjetine biti normalizirano, te da je s ministrom Jakovinom razgovarao o tome“ – prepričao je gospodin Stjepan Kušec odgovor povjerenika za poljoprivredu Europske unije.

Image and video hosting by TinyPic
Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Dacian Ciolos s mobitelom u ruci i svojim suradnicima nakon razgovora s poljoprivrednicima u hotelu Internacional

NA SASTANAK S POVJERENIKOM PREMA POPISU!

Sastanku s europskim povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacianom Ciolosom mogli su prisustvovati samo poljoprivrednici s popisa koji je imala službenica.Na sastanku koji je trajao sat vremena bilo je tek dvadesetak predstavnika poljoprivrednika.
No sasvim slučajno u hotelu Internacional u dvorani Grand Salon I.( koja je pored dvorane Adriatik) održavala se u 3.4. prije podne izborna skupština Hrvatske poljoprivredne komore na kojoj je bilo šezdesetak poljoprivrednika. Nakon završetka skupštine više njih je željelo ući na sastanak s europskim povjerenikom, ali im to nije omogućeno, jer - ZAMISLITE - nisu bili na popisu, tumačila je službenica, ne dozvoljavajući im ulaz.

ZAŠTO SE U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE
NE POŠTUJE PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA?

Zašto ulazak nije bio transparentan i svima dostupan? Pravo na dostupnost informacija kojima raspolaže javna vlast, kao i onim informacijama kojima raspolaže u ovom slučaju službenik Europske unije, a radi se o temi poljoprivrede, ulazi u temeljna prava svakog čovjeka. Europski sustav vrijednosti mnogo ozbiljnije stigmatizira ljudska prava, kao i pravo na informaciju. A u Hrvatskoj zbog neznanja službenika, koji radi u državnoj upravi, zabranjuje se ono što zakonom nije zabranjeno, već samo nečijom samovoljnom odlukom.

Zašto takva predostrožnost koja podlogu ima u neznanju? Zašto takva administrativna krutost i neosjetljivost na realnost? A potreba za informacijom je realnost. U zemlji koja postaje članica EU 1.7.2013., čiji je pristupni Ugovor potpisan 9. prosinca 2011., a građani na referendumu glasali za pristupanje EU, normalan slijed događaja bi bio da povjerenik EU za poljoprivredu, koja je dominantna djelatnost RH bude primljen s medijskom pažnjom i interesom. Prije svega, stoga što je u ovom trenutku to realni interes RH. Osim što je poljoprivreda jedina gospodarska grana koja na nivou Europske unije ima zajedničku poljoprivrednu politiku i zajednički fond novčanih sredstava, povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos koji svoj mandat ima od 2010. do 2014. trebao je u Hrvatskoj provesti nekoliko dana, posjetiti više županija, i pritom mu se u organizacijskom smislu trebalo omogućiti da razgovara i odgovara na pitanja većeg broja poljoprivrednika. Jer taj je europski službenik mjerodavni izvor informacija. U organizaciju njegova posjeta Hrvatskoj trebalo planirati višesatni razgovor sa stotinjak poljoprivrednika u velikoj dvorani na istočnoj strani zgrade Ministarstva poljoprivrede. Tada bi smisao Cioloseva posjeta RH bio pozitivno valoriziran i u očima EU i veleposlanika Europske komisije u Hrvatskoj Paula Vandorena, kao i u očima hrvatskih poljoprivrednika koji su u Hrvatskoj nezamjenjivi faktor proizvodnje hrane i zapošljavanja radne snage.

Image and video hosting by TinyPic
Sređivanje misli nakon razgovora s D.Ciolosom / Fotke:M.Zouhar Zec

TKO JE INDIFERENTAN NA INFORMACIJU?

Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Kuskunović, nagrađivani je novinar, ali umjesto da je nastavio raditi na području na kome je postao vrlo uspješan, pojavio se na mjestu glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, što je potpuno drugi vid posla od onog u kome je pokazao superiornost.
Nema li glasnogovornik Ministarstva ingerencije na odluke informiranja široke javnosti ili se ponaša indiferentno? Poslovi glasnogovornika, kao ni poslovi Ureda za odnose s javnošću u kome je on prisutan, ne može se raditi po shemi, već je to posao čije odluke određuje DOGAĐAJ. A takvih je događaja u Ministarstvu poljoprivrede mnogo. I dok službenici ureda redovno dobivaju plaću, kako god radili, poljoprivrednici i široka javnost često i mnogo GUBI jer je uskraćena za RELEVANTNU i PRAVOVREMENU INFORMACIJU.
Podsjetiti ću: Ustav RH o pravu na informaciju u čl. 38. kaže: „Jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Ograničenja prava na pristup informacijama moraju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju te nužna u slobodnom i demokratskom društvu, a propisuju se zakonom“ . A taj je Zakon o pravu na pristup informacijama NN 172/03, NN 144/10,
NN 37 i 77 /11.
Što tek reći na saznanje da novinari u Slavoniji,u regiji koja je proizvodno poljoprivredna, uopće nisu primili obavijest glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede o dolasku povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Daciana Ciolosa u Hrvatsku!

04.04.2012. u 12:29 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2024 (29)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter