AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

srijeda, 28.11.2012.

PONOVNO POKRENUT ZBOR AGRARNIH NOVINARA



INFORMACIJA PRIPADA JAVNOSTI !

U tvrtki Gomolava d.d. u Šarampovu nedaleko Ivanić Grada 26. studenog okupili su se novinari članovi Hrvatskog novinarskog društva koji novinarski prate poljoprivredu u pisanim i elektroničkim medijima, a povod okupljanja novinara bilo je obnoviteljski sastanak i dogovor o aktivnom radu Zbora agrarnih novinara na razini cehovske organizacije. Taj Zbor s prekidima radi i postoji već 60 godina. Od kada je 2011. istekao četverogodišnji mandat zadnjoj predsjednici Zbora Verici Mađer Zbor nije djelovao, međutim izborom novog vodstva ponovnom počinje raditi.
Organizirani u Zbor, novinari koji prate poljoprivredu će tražiti ono što nisu mogli postići pojedinačno; brzu i istinitu informaciju koja je novinarima kako su to potvrdili, na njihovo traženje, često puta u Državnoj upravi bila uskraćena bez ikakvog objašnjenja. Zakon o pravu na pristup informacijama neće više biti mrtvo slovo na papiru za glasnogovornike, jer će se novinari organizirani u Zbor agrarnih novinara, koristiti svim za to predviđenim sredstvima, da bi dobili informaciju koju traže. Informacije iz djelatnosti poljoprivrede ne može imati tretman državne tajne.Informacija je osim toga novinarima osnovno sredstvo za rad. Informacija pripada javnosti koja je očekuje. Tko ima informaciju taj je u prednosti. U gospodarskom okruženju kakvo čini poljoprivreda, koja je vrlo široka zbog niz djelatnosti koje je sačinjavaju, informacija je sredstvo o kojoj ovisi poslovna odluka.
Za predsjednika Zbora agrarnih novinara izabran je Martin Vuković, novinar hrvatskog radija, radio Zagreba a dopredsjednica je Mirta Milas novinarka hrvatskog radija, radio Osijeka.

Image and video hosting by TinyPic
Novinari i članovi HND-a koji u medijima prate poljoprivredu, a koji su prisustvovali obnoviteljskom sastanku Zbora agrarnih novinara.
S lijeva: drugi red; Ivica Fodor, Damir Rukovanjski, Zlatko Šimić, Marinko Petković
prvi red; Martin Vuković, Mirta Milas, Davor Lončarić i suvlasnik portala AgroKlub- nije član HND-a

fotka: Margareta Zouhar Zec

Novinari HND-a koji su članovi Zbora agrarnih novinara, osim novinara sa fotografije, su slijedeći: Ante Vidaković, Dragan Vicković, Mladen Stubljar, Damir Svoboda, Zdenka Rupčić, Roberta Sorić, Tanja Pernička, Rajko Polić, Verica Mađer, Elvis Mileta, Vitomir Patko, Dragica Lemešić, San Katava, Ivanka Jelinčić Jurin, Marko Bjažić, Ana Alkheims, Maja Antonić Škarica i autorica teksta i bloga Margareta Zouhar Zec.







28.11.2012. u 06:42 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 26.11.2012.

SAMO 10 POGLAVLJA ZAVRŠILO PRILAGODBU SA STEČEVINOM EU



POLJOPRIVREDA I RIBARSTVO
JOŠ NE ZADOVOLJAVAJU UVJETE
IZ PRAVNE STEČEVINE EU !

Europska komisija objavila je u Bruxellesu 10.10.2012. Sveobuhvatno izvješće o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU, koje je upućeno Europskom parlamentu, Vijeću i Hrvatskoj Vladi. U dokumentu koji ima 58 stranica o p i s a n a je Sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz pristupanja u Članstvo Europske unije. Komisija je Sposobnost analizirala u sva 33 pregovaračka poglavlja te u zaključku svakog poglavlja navela svoje mišljenje i upozorila na nedostatke na kojima se još treba raditi. No nisu sva pregovaračka poglavlja u istoj fazi završetka te je Komisija u 33 poglavlja koristila tri formulacije iz kojih se može isčitati koja su pregovaračka poglavlja završila sa primjenom prilagodbe pravnoj stečevini EU, a koja još treba prilagoditi.
Prilagodba stečevine EU nije završena ni u poglavlju 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj, ni u poglavlju 12.Sigurnost hrane, veterinarstva i fitosanitarna politika, kao ni u poglavlju 13. Ribarstvo. Ta su poglavlja u ovom tekstu glavni predmet mog interesa.

10 POGLAVLJA ISPUNJAVA UVJETE O PRISTUPANJU !
…….Hrvatska ispunjava svoje uvjete i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju i u mogućnosti je provoditi pravnu stečevinu od pristupanja EU. Takvu formulaciju ima samo 10 poglavlja i to
2. Sloboda kretanja radnika, 6.Pravo trgovačkih društava, 7.Pravo intelektualnog vlasništva, 9.Financijske usluge, 10. Informacijsko društvo i mediji,17. Ekonomska i monetarna politika, 21. Transeuropske mreže, 25. Znanost i istraživanje, 9.Obrazovanje i kultura, 10. Vanjska sigurnosna i obrambena politika .

…Zatim….. Hrvatska ispunjava svoje obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju i očekuje se da će od dana pristupanja biti u mogućnosti ili da će biti sposobna provoditi pravnu stečevinu EU od dana pristupanja. Međutim potrebni su dodatni / ili daljnji napori/… u daljnjem usklađivanju ….. u 15 pregovaračkih poglavlja i to :
1. Sloboda kretanja robe , 3. Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga ,4. Slobodno kretanje kapitala ,5. Javna nabave ,14. Prometna politika , 15.Energetika, 16. Porezi, 19. Socijalna politika i zapošljavanje, 20. Poduzetništvo i industrijska politika, 28. Zaštita potrošača i zdravlja, 29. Carinska unija, 30.Vanjski odnosi, 32.Financijski nadzor, 33.Financijske i proračunske odredbe , 18. Statistika

…..Formulaciju….. Hrvatska ispunjava svoje obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju i očekuje se da će biti u mogućnosti provoditi pravnu stečevinu od dana pristupanja. Potrebni su daljnji napori / ili povećani napori / u još osam pregovaračkih poglavlja a to su:
8. Tržišno natjecanje, 11. Poljoprivreda i ruralni razvitak,12. Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, 13.Ribarstvo, 22.Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, 23. Pravosuđe i temeljna prava, 24. Pravda sloboda i sigurnost, 27.Okoliš i klimatske promjene.

Tijekom pregovora Hrvatska je preuzela niz obveza koje, ako nisu dogovorene posebne prijelazne odredbe, treba provesti najkasnije do dana pristupanja EU. U skladu s člankom 36. Akta o pristupanju Komisija, sve do pristupanja, u okviru svojih redovitih tablica praćenja i izvješća izdaje ocjene koje je Hrvatska preuzela u pregovaračkim područjima. U ovom se Sveobuhvatnom izvješću procjenjuje napredak koji je Hrvatska ostvarila od listopada 2011. do rujna 2012., Procjenjuje se razina spremnosti za članstvo u EU i ističu se područja u kojima nisu zadovoljeni uvjeti iz pravne stečevine.
U izvješću se opisuje stanje s obzirom na usklađenost s političkim kriterijima, s ekonomskim kriterijima, te se razmatra sposobnost Hrvatske da preuzme sve obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora o pristupanju.
U tom kontekstu, kaže se u uvodu dokumenta, Hrvatska mora osigurati prijevod ukupne pravne stečevine na hrvatski jezik. Od gotovo 144 000 stranica pravne stečevine, Hrvatska je do sada prevela oko 114 000 stranica. Ali još oko 50% tih već prevedenih stranica moraju pregledati tijela državne uprave, a to prije dostavljanja institucijama EU-a. Komisija poziva hrvatske vlasti da zadrže fokus na ovom ključnom pitanju za osiguranje pravne sigurnosti u provedbi zakonodavstva EU. Program IPA za 2012. iznosio je ukupno 156 milijuna eura. Ta je pomoć usmjerena na izgradnju institucija i pripreme za provedbu zajedničke poljoprivredne politike i kohezijske politike.

Procjena ovog izvješća temelji se na informacijama koje je prikupila i analizirala Komisija, uključujući i podatke koje je dostavila Hrvatska, na informacijama koje u kontaktima s Komisijom razmjenjuju države članice, međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva, te na podacima iz ažuriranih tablica praćenja radnog alata Komisije kojima se prate sve obveze koje je Hrvatska preuzela u kontekstu pristupanja EU.

Iz radnog dokumenta „Sveobuhvatno izvješće o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU„ /web stranica Europske komisije u Zagrebu / objavljujem sadržaj koji se odnosi na Poljoprivredu i ruralni razvoj, 12. Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13. Ribarstvo

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic



26.11.2012. u 23:59 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 17.11.2012.

KRAVLJE MLIJEKO JE ZDRAVA HRANA



FOTOGRAFIJA OD ČINJENICE!

Moju pozornost na ovom plakatu, koji sam u gradu Zagrebu vidjela na dva mjesta, izazvao je ovaj detalj koji stavljam u fokus na fotografiji – čovjek leži ispod krave i siše kravino mlijeko.
Ljudska vrsta zaista pije i konzumira kravlje mlijeko i niz proizvoda od kravljeg mlijeka, kao i niz proizvoda koji sadrže kravlje mlijeko.

Image and video hosting by TinyPic



Ali, da li je činjenice potrebno pretvarati u ovako zorne fotografije? Mogla bi sada napisati esej na tu temu, ali ne želim polemizirati s skupinom ljudi koji izlaze iz konvencionalnog načina života jer vjeruju da treba živjeti – bez konzumacije kravljeg mlijeka. I svega ostalog što je životinjskog porijekla. U redu! Neka se hrane i žive drugačije!


Image and video hosting by TinyPic



No kada sam započela tekst s činjenicama, onda moram komentirati rečenicu sa vrha plakata Kravlje mlijeko, savršena hrana, samo za tele! koju doslovno tim riječima pedijatri govore mladim rodiljama. Ali pedijatri nakon te prve rečenice mladim majkama rečenicu nastavljaju te kažu ( jer žene koje su već jednom rodile to znaju) : prva hrana vašeg novorođenčeta treba biti majčino mlijeko, jer ono sadrži tzv. kolostrum koje se stvara djelovanjem laktogenih hormona u tijelu rodilje. To mlijeko ima posebna svojstva za imunitet djeteta. Poželjno je da dijete pije majčino mlijeko što duže, kažu pedijatri, a onda upućuju majku kako dalje hraniti novorođenče.
U ranoj fazi prehrane kravlje mlijeko je za novorođenče prejako. Kada nije bilo svih vrsta hrane za bebe kao što to postoji danas, žene su kravlje mlijeko razređivale s vodom, i stvarale bazu za hranu djeteta. Prerastanjem djeteta sa dobi dojenčeta, kravlje mlijeko postaje vrlo poželjna hrana. Kalcij iz mlijeka je kvaliteta koja mlijeko čini nezamjenjivom hranom za svaki uzrast.
Činjenica je da ni pedijatri ni liječnici ne govore da kravlje mlijeko nije zdravo za konzumaciju.

Ovaj PLAKAT koji determinira skupinu „ljudi koji svojim načinom života izbjegavaju sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja“, može imati još dvije poruke, može to biti 1. infoteiment, spoj informacije i zabave i 2. infomaršal gdje bi, vjerojatno ta skupina očekuje, informacija trebala biti orijentirana na komercijalni interes, ali ovaj koji oni disponiraju.

17.11.2012. u 13:43 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 13.11.2012.

MINISTARSTVO SUFINANCIRA ISTRAŽIVAČKE PROJEKTE!



ZNANSTVENI PROJEKTI ZA PRIMJENU U PRAKSI!

U Ministarstvu poljoprivrede 13. studenog promoviran je za javnost 41 znanstveno istraživački projekt koji će od resornog ministarstva biti sufinancirani sa 3.861.029,66 kuna.

Natječaj za projekte objavljen je 9.7., a završen je 7. 9 2012. Stiglo je ukupno 55 prijava, a 53 prijave su zadovoljile formalne uvjete natječaja. Prema ocjenama recenzenata, te odluci članova Vijeća za istraživanja u poljoprivredi, odobreno je sufinanciranje za 41 znanstveno istraživački projekt. U Natječaju su bila istaknuta dva područja istraživanja: Poljoprivredna proizvodnja u uvjetima klimatskih promjena i Povećanje konkurentnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Realizacija projekata trajati će dvije godine.

Vijeće za istraživanje u poljoprivredi (VIP) čija je zamjenica predsjednika povjerenstva i pomoćnica ministra dr. Mirjana Matašić Piršl zajedno sa ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom prisustvovala potpisivanju VIP projekata osnovano je po Zakonu o poljoprivredi (NN 66/01) od 1.1. 2003. Od tada se rad Vijeća u poljoprivredi financira iz državnog proračuna. Vijeće potiče strateška poljoprivredna istraživanja kojima je cilj da rezultate istraživanja primjene na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

13.11.2012. u 23:15 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 08.11.2012.

EUROPEAN MILK BOARD !

ZAJEDNIČKO OBLIKOVANJE BUDUĆNOSTI!


Najveći Međunarodni skup poljoprivrednika iz Europskih zemalja održan je od 23. do 25. listopada u Tuheljskim Toplicama u hotelu Terme Tuhelj. Bila je to 2. Međunarodna konferencija o proizvodnji mlijeka na kojoj su bili prisutni predstavnici Austrije, Njemačke, iz koje su predstavnici Europskog odbora za mlijeko European Milk Bord, (EBD) a u Njemačkoj je i sjedište svjetske mljekarske asocijacije, zatim Francuske, Irske, Italije, Kosova, Litve, Danske, Nizozemske, Švicarske i Poljske. Iz Hrvatske je Konferenciji prisustvovalo 50-ak proizvođača mlijeka i inžEnjera agronomije koji surađuju i rade s poljoprivrednim proizvođačima mlijeka.

Image and video hosting by TinyPic

Da podsjetim, konferencija se održavala upravo u vrijeme prosvjeda mljekara u Hrvatskoj, kada je mlijeko na farmama dijeljeno susjedima, a ostatak je prolijevan, a sve to u znak nezadovoljstva zbog niske cijene mlijeka, čija proizvodnja nadilazi visinu dobiti, s idejom da proizvođači žele 4,05 kuna za litru isporučenog mlijeka.
U uvodnom obraćanju predsjednik Hrvatskog Saveza Udruga Proizvođača Mlijeka (HSUPM) Davorin Blažić je rekao da u Hrvatskoj 93% proizvođača mlijeka zadovoljava europsku kvalitetu mlijeka, da je posao proizvodnje mlijeka spori obrtaj kapitala, te zbog nastalih poteškoća niske cijene mlijeka, velikih ulaznih troškova, te ne mogućnosti otplate kredita hrvatski proizvođači traže pomoć RH Vlade i banaka.
Predsjednik EMB Romuald Schaber rekao je u uvodu da hrvatski proizvođači imaju probleme, koje žele otkloniti kako bi bili konkurentni, „ a mi koji proizvodimo u EU još nismo dovoljno konkurentni“. Rekao je da su ovakve konferencije važne radi razmjene iskustava za zajedničko oblikovanje budućnosti. Konstatirao je da i političari nose veliku odgovornost – jer oni stvaraju političke uvjete za razvoj proizvodnje kako bi poljoprivrednici imali šansu da prežive i opstanu, da u lancu dodane vrijednosti zadrže uvjete povoljne za poljoprivrednu proizvodnju,da ne dopuste da veliki lanci ubiru vrhnje, a da farmerima ne preostane ništa.“ Mi kao proizvođači to ne možemo riješiti sami“
rekao je Romuald Schaber.

Image and video hosting by TinyPic
Zainteresiranih za tijek 2. Međunarodne konferenciji o proizvodnji mlijeka bilo je mnogo

2.Međunarodnu konferenciju o proizvodnji mlijeka otvorila je M. First u ime ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.
Glavna tema konferncije bila je „Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj; šanse i rizici
kroz pristup u EU.
Utvrđeno je da će Europski proizvođači mlijeka od 26.-28.11. u Bruxellesu održati prosvjed, a hrvatski proizvođači mlijeka će im pružiti potporu svojim sudjelovanjem.

Zaključci 2.Međunarodne konferencije nisu doneseni ili nisu objavljeni. European Milk Bord izdao je priopćenje povodom Konferencije u Tuheljskim Toplicama, koje uz prijevod objavljujem.

Image and video hosting by TinyPic

Priopćenje:
Članstvo u EU
Hrvatski poljoprivrednici suočeni s dramatičnom situacijom na europskim tržištima mlijeka

Članstvo Hrvatske u EU je neizbježno. Za hrvatske proizvođača mlijeka, ovaj korak uključuje i mogućnosti i značajne rizike. U farmeri mljekari Europskog odbora za mlijeko i njihovi kolege u Hrvatskoj razgovarali su u gornjem kontekstu na Međunarodnoj konferenciji u Hrvatskoj i opisane načine za uspješan start u EU.

(Tuheljske Toplice, 2012/10/25) od 23. do 25 Listopada 2012. Ove godine i Generalna skupština Europskog odbora za mlijeko (EMB), i Europska konfederacija poljoprivrednih organizacija u Europi je održana u Tuheljskim Toplicama u Hrvatskoj. Vrhunac Glavne skupštine je međunarodna konferencija o proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj: „Mogućnosti i rizici članstva u EU"

Iznad svega, trenutna situacija na tržištu EU cijena koštanja kod proizvođača mlijeka izazvala je zabrinutost ovdje. "Iskreno, ja ne znam treba li hrvatskim prijateljima uopće čestitati za pristupanje, zbog dramatične situacije na tržištima EU što djelomično pogone kolega mljekara odvodi u gospodarsku propast" predsjednik EMB Romuald Schaber. "Ova situacija može samo dobiti učinkovitu količinu kontrole na Europskim centrima za praćenje mliječnih tržišta. Dajem aktivnu podršku našim hrvatskim kolegama kao članovima EMB i uskoro partnerima u EU. "
Hrvatski SAVEZ Udruga Proizvođača Mlijeka (HSUPM), Savez za EMB u Hrvatskoj podržava ove pozicije u potpunosti. On također poziva na poboljšanje u plaćanju poljoprivrednih kredita, pune cijene studija hrvatske proizvodnje mlijeka i jednostavnu legalizaciju vlasništva nad proizvodnim pogonima u cilju poboljšanja gospodarske situacije hrvatskih proizvođača mlijeka, čak i prije stupanja na unutarnja tržište EU.
Europski odbor za mlijeko (EMB) je europska krovna organizacija organiziranih poljoprivrednika . On trenutno predstavlja 19 organizacija iz 14 europskih zemalja s ukupno oko 100.000 proizvođača. HSUPM je od srpnja 2008 Član EMB i predstavlja oko 4.500 mliječnih poljoprivrednika s oko 70 posto hrvatske proizvodnje mlijeka.
Kontakti:
EMF predsjednik Romuald Schaber (DE): 0049 1603524703
Prije Blasic HSUPM predsjednik (HR):00 385 915 693 797
EMF Tiskovni: Christian Schnier (DE, HR, FR): 0032 28081935
HSUPM Tiskovni : Milan Husnjak (HR, D): 00385 98219833








08.11.2012. u 16:32 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 07.11.2012.

ŽETVENI OSTACI SE NE SPALJUJU!

DVA ZAKONA, ISTA TEMA,
RAZLIČITE POLAZIŠNE OSNOVE


Ivan Žaja iz Sesveta ispričao mi je kako mu je susjed Slavko Podgorski, nesavjesnim paljenjem slame na svojoj njivi, nanio materijalnu štetu na njegovoj njivi, jer je jedan njegov drveni objekt izgorio, limeni nagorio, a nova građa za prekrivanje tih objekata potpuno je izgorjela.
A sada taj susjed teško može nadoknaditi financijsku štetu. Kako postupiti sada?

Što o paljenju slame na njivama, ili drugih žetvenih ostataka kaže zakonska regulativa?

Zakon o državnim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju NN 92/2010. ima tri pravilnika jedan od njih je PRAVILNIK O DOBRIM POLJOPRIVREDNIM I OKOLIŠNIM UVJETIMA, objavljen u Narodnim Novinama br.89/2011. i propisuje uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse u koju ulazi spaljivanje na njivama.
Pravilnik navodi postupke kojih se moraju pridržavati poljoprivrednici u obavljanju poljoprivredne djelatnosti. U Dodatku 1. tog Pravilnika „ Dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti“ je navedena tzv. Tema, Uvjet i Opis poljoprivrednih uvjeta. Uz „Primjereno korištenje mehanizacije,, „Očuvanja obilježja krajobraza“, Sprečavanja zarastanja poljoprivrednih površina neželjenom vegetacijom“,“ Minimalna pokrivenost tla“, upisan je i uvjet „Upravljanje žetvenim ostacima“.U opisu uvjeta doslovno se kaže: „ ŽETVENI OSTACI NEĆE SE SPALJIVATI NA POLJOPRIVREDNIM POVRŠINAMA. Spaljivanje žetvenih ostataka dopušteno je samo u cilju sprečavanja širenja ili suzbijanja biljnih štetočina o čemu postoji službeno naređena mjera“. Pravilnik je stupio na snagu 28.7.2011. godine.

A KAKVA JE SANKCIJA ZA POLJOPRIVREDNIKA koji ne mari za zakonsku regulativu već radi i pali prema svojoj zamisli?
Taj Pravilnik u članku 5. kaže; ukoliko uvjeti dobre poljoprivredne i okolišne prakse nisu ispunjeni u bilo kom trenutku kalendarske godine, te ako je neizvršavanje obveza iz Pravilnika posljedica nemara ili namjere za koji je odgovoran prekršitelj, a koji je u toj godini podnio Zahtjev za izravna plaćanja, njegov će iznos dodijeljenih mu plaćanja biti od Agencije za plaćanja umanjen. Koliko umanjen? Ovisno o namjeri ili nemaru, opsegu, ozbiljnosti, trajanju i ponavljanju u ovom slučaju, spaljivanja žetvenih ostataka - kaže se u Pravilniku. Pravilnik ima Dodatak 2. gdje je utvrđeno umanjenje plaćanja u postotcima a.) za kršenje nemarom, b.) za kršenje s namjerom.

LOKALNA UPRAVA IMA SVOJ PRAVILNIK

Područni ured Sesvete, koji je nadležan u ovom slučaju za događaj materijalne štete Ivana Žaje zbog postupanja Slavka Podgorskog, pripada Gradskom uredu za poljoprivredu, Avenija Vukovar 12. A lokalna samouprava ima svoje odluke po kojima postupa.
Gradski ured za poljoprivredu, donio je u Službenom glasniku grada Zagreba, broj 6, od 31 ožujka 2010. godine ODLUKU O AGROPTEHNIČKIM MJERAMA, MJERAMA ZA UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE POLJOPRIVREDNIH RUDINA I MJERAMA ZAŠTITE OD POŽARA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU.
U članku 6. u poglavlju Mjere zaštite od požara, koji su dužni provoditi vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta, u Službenom glasniku, u točki 3. piše ; kada se radi o odluci paljenja na njivi: da je zabranjeno spaljivanje korova i biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu od 15. svibnja. do 30. rujna tekuće godine: a na spaljivanje na njivi odnosi se i točkai 4. zabranjeno je spaljivanje suhog korova i biljnog otpada na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šumskog zemljišta, te manjoj od 15 metara od krošanja stabala, nasada na susjednim parcelama, kao i vodiča i stupova dalekovoda.
Problem spaljivanja na njivama, prikazan je na dva načina, iz dvije različite polazišne osnove.
Kako legislativa ODLUKA O AGROTEHNIČKIM MJERAMA …… iz Službenog glasnika nema istaknute novčane kazne za nastanak štete proizašle neopreznim spaljivanjem na njivi, vjerojatno će se sud u postupku rukovoditi Zakonom o obveznim odnosima.
Image and video hosting by TinyPic
U polju Lug, koje pripada selu Šašinovci poljoprivrednik Slavko Podgorski iz Kašine
zapalio je 10.9.2012. na sredini svoje njive žetvene ostatke, te otišao s polja kući.
Žetveni ostaci su izgorjeli, ali zbog sušnog razdoblja, po ostacima suhe trave vatra
se proširila na susjednu njivu Ivana Žaje i objekte na toj njivi.
Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec


07.11.2012. u 14:53 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 03.11.2012.

MLIJEČNI PAKET

DOKUMENT ZA STVARANJE CIJENE MLIJEKA!

Na Savjetu za praćenje stanja o proizvodnji mlijeka 24. listopada 2012. u Ministarstvu poljoprivrede ministar Jakovina predstavio je prisutnim proizvođačima i otkupljivačima „Mliječni paket“. To je dokument u kome su propisana pravila i propisi koji su temelj za cijenu mlijeka, uvjeti pod kojima se mlijeko prodaje prerađivaču i potreba za formiranjem sektorskih organizacija.
„Mliječni paket“ je nastao, navodi se u sadržaju, kao posljedica mliječne krize u Europi 2008-2009.
Već na drugoj stranici dokumenta piše da „Lisabonskim ugovorom, čl. 101. nije dozvoljeno dogovaranje o cijenama (Pravila tržišnog natjecanja) i da dosadašnji model dogovaranja cijene mlijeka neće biti sa ulaskom Hrvatske u EU (2013. godine) dozvoljen.“

Tko ima informaciju taj je u prednosti! Drugim riječima proizvođači mlijeka trebali bi proučiti i pripremiti se za prodaju mlijeka prerađivačima, prema pravilima „Mliječnog paketa“.
„Mliječni paket „ stupiti će na snagu ili donošenjem Pravilnika koji će detaljno urediti provođenje tog dokumenta ili ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

OBJAVLJUJEM „MLIJEČNI PAKET“


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic




03.11.2012. u 18:01 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Ožujak 2024 (30)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)
Travanj 2020 (29)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter