AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

ponedjeljak, 29.12.2014.

RIBARIMA ISPLAĆENA POTPORA ZA TREĆI KVARTAL



ISPLATA ZA MODEL POTICANJA PROIZVODNJE

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je, prema objavljenoj informaciji državnu potporu ribarima za III. kvartal 2014. godine po modelu poticanja proizvodnje u ribarstvu koja iznosi ukupno 33.054.435,85 kn.
Ova potpora odnosi se na slatkovodnu ribu, autohtone vrste bijele morske ribe i mlađ, za malu plavu ribu, školjke te prerađene proizvode ribarstva. Navedena je potpora jedna od tri mjere potpore ribarstvu koje će Hrvatska isplaćivati tri godine od ulaska u EU.
Naime, sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Hrvatskoj je omogućeno zadržavanje postojećih potpora, koje je dodjeljivala državna i lokalna razina, tijekom tri godine nakon pristupanja EU. Hrvatskoj su nakon pristupanja Europskoj uniji dostupni modeli potpora u ribarstvu kao i svakoj drugoj državi članici, a u okviru Zajedničke ribarstvene politike.

29.12.2014. u 07:22 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.12.2014.

...izvan teme...SUČELJAVANJE PREDSJEDNIČIH KANDIDATA NA HRT-U VODILI NOVINARI BEZ KONCEPTA



TKO JE SMISLIO PRAVILO – DA JE ZA ODGOVOR DOVOLJNO 10 SEKUNDI ?

Sučeljavanje četvero predsjedničkih kandidata mr. Kolinde Grabar Kitarović, dr. Ive Josipovića, I dr.Milana Kujundžića i Ivana Velibora Sinčića na Hrvatskoj radio televiziji u petak 26. prosinca koje je HRT organizirao jer mu je to obveza prema gledateljima bilo je loše pripremljeno, loše vođeno i nedovoljno dobro koncipirano. Novinari koji su kroz svoja pitanja trebali predstaviti javnosti osobe koje žele biti predsjednici RH, nisu imali ni koncept ni odgovarajuća pitanja da bi kandidate u studiju predstavili javnosti na intelektualno zadovoljavajući način.
Sučeljavanje je trebalo predstaviti spomenute kandidate kao osobe koji se bave politikom, naglasiti njihove kompetencije u njihovoj struci i zanimanju, zatim u političkom poslu, pitanjima ih provesti kroz dosadašnja politička iskustva, aktualne problem u zemlji i svijetu i svakoga od njih predstaviti javnosti na način da bi se mogao steči dojam bar donekle kolike su sposobnosti tih osoba da budu što bolji na fukciji predsjednika Republike Hrvatske . Također je trebalo konzultirati pred tv gledateljstvom sadašnji Ustav koji propisuje ovlasti predsjednika te utvrditi što kandidati od onog što govore mogu provesti, a što nije u njihovoj kompetenciji .
Odluka voditeljice Danijele Trbović da se doktore znanosti, doktora prava, dr. Ivu Josipovića aktuelnog predsjednika RH i doktora specijalistu internistu gastroenterologa dr. Kujunđića te diplomatkinju magistricu Grabar Kitarović i studenta elektrotehnike aktivistu Živog zida Ivana Sinčića iz Karlovca, koji je rođen 1990. a koji tri godine sudjeluje u pomaganju ljudima koje se prema sudskoj odluci deložira iz stanova, uvede u odgovarenje na pitanja pitanjem o kuhanju, a ne o njihovim kompetencijama, – bilo je katastrofalno. To pokazuje prije svega nivo voditeljice sučeljavanja predsjedničkih kandidata, a onda i HRT-a koji nije osigurao auditoriju gledatelja voditelja dostojnog znanja i kredibiliteta za predstavljanje kandidata za predsjednika RH. Višegodišnje ispuštanje akademskih titula osoba koje gostuju na HRT-u, te potpisivanje na tv-ekranu kao i oslovljavanje samo po imenu i prezimenu – što valjda ima za cilj relativizaciju i osoba i komompetencija – pokazalo se voditeljici Trbović kao bumerang. Dr. Kujundžić ju je podsjetio da nije došao u Big brader, na što je ona popustila, te nije inzistirala na odgovoru. Može li se predsjedničkom kandidatu postavljati pitanje iz sfere politike, a zahtijevati od njega izričito odgovor DA ili NE? Svatko bi odgovorio da to nije moguće. No upravo tako je voditeljica Trbović postupila prema predsjedničkim kandidatima, što nije bilo dobro prihvaćeno od kandidata. Ono što se također ne uklapa u događaj predstavljanja kandidata je odluka da odgovor ne može trajati više od 10 sekundi.
Kako su novinari Čakarun, Stanković,Elijana Čangrlić i Dragan Nikolić mogli pristati na pravilo da kandidat za odgovor ima 10 sekundi? Kandidati su pozvani da se predstave , a nije im bilo dopušteno da kažu sve što žele reći.
Predstavljanje kandidata za predsjednika na HRT-u, bio je tek odrađeni posao za HRT, bez kvalitete koju javnost i auditorij gledatelja treba dobiti.


26.12.2014. u 23:50 • 0 KomentaraPrint#^

...izvan teme... BOŽIĆNA SV. MISA U ŠATORU HRVATSKIH BRANITELJA, SAVSKA 66

Don TIHOMIR ŠUTALO

“ MI SMO PODJELJENI OKO LJUBAVI”

Na svetkovinu Božića je u u šatoru, ispred zgrade u kojoj je Ministarstvo branitelja,
gdje branitelji prosvjeduju već 66. dan blagdansku Sv.misu u 11 sati služio je svečenik selezijanskog reda don Tihomir Šutalo iz župe Sveta Mati Slobode. Prenosim dio propovjedi koju je don Šutalo je govorio pred braniteljima:

…“Nisu se bojali bebe Isusa, bojali su se Isusa koji će progovoriti,koji će jednoga dana stati do Pilata i i reći ”Pilate ja sam taj, ti nisi taj, tebi je to što vladaš mojim narodom od Boga dano, tj. dano ti je od mene. I vi dragi branitelji imate pravo takvu istinu govoriti pa i našim vladarima. Imate im pravo u svoj istini i ljubavi reći “VI niste kraljevi mog naroda. Mi smo Vam dali da vladate ovim narodom.”Ali vas molim, to smijemo govoriti i činiti samo na Isusov način. On Pilata nije osudio, ali mu je rekao istinu. On je došao i radi Pilata, zato Isus nije naša ekskluziva, ovdije u ovom šatoru, u našim crkvama gdje smog a nočas slavili. Isus je Bog svih. Usudio bih se reći najviše je Bog Pilata, Heroda i Augusta. Jer on dolaziti spasiti tamo gdje mi ljudi ne možemo spasiti.On je Bog svih. Zato nemojmo pasti u napast i zabranjivati Bogu da on bude Bog svih, da bude spasitelj svih. Neka naša zadaća bude zadaća Josipa i Marije .Oni koji izgleda ništa nisu imali osim svog magarca, koji su morali bježati daleko od vladara koji su spasitelja svog naroda morali nositi iz svog naroda, kojeg li apsurda, ali oni se nisu sažaljevali nad tom svojom situacijom, nego su se onog trenutka kada je došao čas, a jako je važno prepoznati čas, vratili iz Egipta u svoj narod i donijeli Spasitelja. To bi trebala biti vaša uloga.

Image and video hosting by TinyPic

Don Tihomir Šutalo za improviziranim timbonom prpovijeda pred braniteljima u šatoru.

Vaša uloga je uloga Josipa i Marije i vaša uloga je uloga pastira. Tko bi rekao u Izraelu, kraj toliko moćnika, da su pastiri ti koji će donijeti radosnu vijest da je rođen Bog.Tko bi rekao da će naši branitelji u našem narodu, gdje nas ima toliko, bili ti koji će pozvati na dostojanstvo naroda!Tko bi rekao da je magarac brži i snažniji od svih kraljevih kočija? Tko bi rekao da su invalidska kolica brža i snažnija u nošenju istine od mnogih limuzina i blindiranih vozila. To je naša zadaća! Ne samo neki naš ponos, nego je naša zadaća donijeti istinu, koja možda izgleda spora kada guramo kolica. I magarac je bio jako spor, ali je on donio Isusa u svoj narod, ne samo na rođenju nego i kada je ulazio u Jeruzalem. Donio je svoga kralja, u glavni grad svoga naroda.
Nemojmo se braćo zato bojati težine ove sitacije koja nam se čini tako teška. Nedaj bože da počnemo sažaljevati sebe da se nalazimo negdje na rubovima, pod šatorima. Zadaća nas kršćana je nositi Boga osobito onima koji imaju problem otvoriti svoje srce. Mnogi su u našem narodu koji imaju problem otvoriti danas, na Božić, svoje srce Bogu. Naša zadaća je donijeti im Boga, a to nije nimalo jednostavno. Zato ako je Damir (op.a.Stojić) rekao sinoć ( op.a. na sv. Misi polnoćki) da rat nije završen, to znaći da duhovni rat nije završen. Mi još uvjek u mnoga srca trebamo, mi trebamo, donijeti Boga, Bog nas, za tu zadaću treba, prvenstveno za tu zadaću. I koliko god ova naša borba izgledala, koliko je god netko tumačio kao egoističnu, ona se prvenstveno odnosi na donošenje istine i pravde u naš narod .To nije nešto što je egoistično, nego dapače, nešto što pokazuje da je nama do drugih ljudi, da smo mi prvenstveno kršćani i da želimo prvenstveno živjeti Isusovu zapovjed - ljubiti drugoga čak više nego sebe samoga .Nebojmo se zato Heroda, nebojmo se Pilata, nebojmo se ni Augusta koji je sebe proglasio Spasiteljem, koji je sebe proglasio Bogom.I samo koju godinu nakon tog njegovog proglašenja u njegovom carstvu se rađa Spasitelj i Bog.

Image and video hosting by TinyPic
Branitelji pozorno slušaju riječi don Šutala

I među nama, naša braća I sestre, koji si često sile da imaju takvu vlast i moć da mogu reći da su ovozemaljski, e preteška je riječ bogovi, ali vladari, evo naša je zadaća da im mi kažemo : Vladar je jedan; drugo treba biti isina i ljubav koju mi želimo da se našem narodu ponovo vrati, da se umnoži i da se ne zaboravi. Zato hvala Vam, osobito vama dragi branitelji što ova dva mjeseca šaljete poruku u naš narod, da ono što je Bog nekada davno kada je stvarao čovjeka, zamislio da je najvrednije, da to vi ždelite danas reći da je najvredije za nas. Ovaj mali hrvatski narod je tako često podjeljen oko najvažnije stvari – oko ljubavi. MI SMO PODJELJENI OKO LJUBAVI, mi smo podjeljeni oko toga što tko od nas voli .Ja bih želio da naša poruka odavde bude.”mi volimo čovjeka”, mi volimo čovjeka zato što ga je Bog stvorio i želimo da taj čovjek bude mjesto dostojanstvenog prebivališta Bogu. To je Božić. To je smisao ovog današnjeg misnog slavlja.Zato nastvaimo u duhu pastira, da mi budemo nositelji radosne vijesti našem narodu, nastavimo u duhu Josipa I Marije koji s mukom I sa silnim poteškoćama ali radosno, bez samosažaljevanja nad svojom sitauacijom donose spasitelja svome narodu.”

Image and video hosting by TinyPic

Nekada su u narodu lijepi običaji bili da se za stolom na Božić rezerviralo jedno mjesto za Isusa.
Danas bi bilo dobro da osjetoimo da moramo u svakom trenutku ostaviti mjesta za Isusa.I ne zaboravimo da je naša prva i jedina zadaća nositi Njega onima kojima još nije došao, a to se čini činom ljubavi i razumijevanjem, blizinom čovjeku i pomoći čovjeku. Sretan i čest Božić svima”završio je svoju propovjed don Šutalo
Badnji dan, 24.12 branitelje je posjetio nadbiskup zagrebački Josip Bozanić. U šatoru je tom prigodom sa braniteljima molio, te sa mnogima i porazgovarao .

Image and video hosting by TinyPic

Na Badnji dan, koji je u kulturi vjere oduvjek poznat kao dan posta, branitelji su za ručak imali posnu hranu riječnu ribu, rižoto s bakalarom i pečene srdele.

Image and video hosting by TinyPic
Popis hrvatskih sto postotnih ratnih vojnih invalida prve skupine stoji na zidu, odnosno na stranici šatora.

26.12.2014. u 11:30 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 25.12.2014.

EUROPSKA UNIJA PRIPREMILA 3,57 MILIJUNA EURA ZA HRVATSKE RIBARE KOJI SE ZAUVIJEK ŽELE ODREĆI RIBARENJA


PRAVILNIK ZA KOĆE I PLIVARICE

Na temelju članka 59. stavka 2. Zakona o morskom ribarstvu (»Narodne novine«, broj 81/2013 i 14/2014), ministar poljoprivrede delegiro je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere 1.1.“Trajna obustava ribolovnih aktivnosti“ (NN 151/14) koji je stupio na snagu 25.12.2014.
Ukupna financijska sredstva za provedbu ove mjere iznose 4,76 milijuna eura. Europska unije sudjeluje sa 3,57 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo, a 1,19 milijuna eura financira Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Ovim Pravilnikom definirani su uvjeti, kriteriji i način dodjele potpore za trajnu obustavu ribolovnih aktivnosti, točnije dodjele naknade vlasnicima ribarskih plovila za trajno povlačenje iz ribolova uništavanjem plovila (eng. scrapping) ili prenamjenom u drugu djelatnost izvan ribolova. Trajna obustava ribolovne aktivnosti provodi se u segmentima gospodarskog ribolova na moru, u segmentima ribolova okružujućim mrežama plivaricama i ribolovu pridnenim povlačnim mrežama – koćama.

Osnovni kriteriji koje korisnici moraju zadovoljiti su:

a) korisnik mora biti vlasnik važeće povlastice;

b) ribarsko plovilo mora posjedovati važeću dozvolu za plovidbu brodice, odnosno važeću svjedodžbu o sposobnosti broda za plovidbu. U tom smislu podrazumijeva se da je plovilo upisano u hrvatski očevidnik brodica sukladno Pravilniku o brodicama i jahtama (»Narodne novine«, broj 27/2005, 57/2006, 80/2007, 3/2008, 18/2009, 56/2010, 97/2012 i 137/2013) (u daljnjem tekstu: Pravilnik o brodicama i jahtama), odnosno u Upisnik pomorskih ribarskih brodova sukladno Pomorskom zakoniku (»Narodne novine«, broj 181/2004, 76/2007 i 146/2008) (u daljnjem tekstu: Pomorski zakonik);

c) ribarsko plovilo mora biti upisano u Registar ribarske flote Republike Hrvatske najmanje pet godina;

d) ribarsko plovilo mora biti staro najmanje petnaest godina. Starost plovila se izračunava sukladno članku 6. Uredbe Vijeća (EEZ) br. 2930/86 od 22. rujna 1986. godine o određivanju karakteristika ribarskih plovila uključujući Uredbu Vijeća (EZ) br. 3259/1994 od 22. prosinca 1994. godine o izmjenama Uredbe Vijeća (EEZ) br. 2930/86 od 22. rujna 1986. godine o određivanju karakteristika ribarskih plovila (Službeni list Europske unije L 134 od 30. travnja 2004.). Starost plovila je cijeli broj koji se računa kao razlika u godinama između godine u kojoj se podnosi prijava te godine kad je plovilu po prvi put izdana Svjedodžba o sposobnosti broda za plovidbu s namjenom kao ribarski brod (za brodove), ili u slučaju brodica godina kada je kao ribarskoj brodici po prvi put izdana Dozvola za plovidbu brodice;

e) ribarsko plovilo mora imati dostatnu ribolovnu aktivnost od minimalno 60 ribolovnih dana u svakoj od godina, odnosno u 2012. i 2013. godini;

f) ribarsko plovilo mora biti autorizirano u segmentu koćarskog odnosno plivaričarskog ribolova, ovisno što je primjenjivo;

g) ribarskim plovilom mora se ostvariti najmanje 51 posto ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ili koćarskog ribolova, ovisno o ribolovnom alatu za koji se traži potpora, u svakoj od godina, odnosno u 2012. i 2013. godini;

h) za rad na ribarskom plovilu većem od 30 GT-a, a koje je predmet potpore, tijekom 2012. i 2013. godine mora biti zaposlen najmanje jedan član posade;

i) korisnik mora imati podmirene financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske;

j) ribarsko plovilo mora biti neopterećeno ili u slučaju opterećenosti, fizička ili pravna osoba prema kojoj postoji opterećenost, mora biti suglasna s postupkom sukladno ovome Pravilniku i Natječaju za provedbu mjere 1.1. »Trajna obustava ribolovnih aktivnosti« (u daljnjem tekstu: Natječaj);

k) korisnik mora imati uredno ispunjene sve obveze propisane Zakonom o morskom ribarstvu te propisima donesenim na temelju istog;

l) uništavanje ili prenamjena koje je predmet potpore ne smije biti financirano nikakvim drugim javnim izdacima;

m) uništavanje plovila mora biti izvršeno u brodogradilištu odnosno rezalištu koje udovoljava zahtjevima navedenim u Uputama – uvjeti prihvatljivosti za brodogradilišta/rezališta koji se nalazi u Prilogu V. ovog Pravilnika, i njegov je sastavni dio;

n) korisnik mora dati suglasnost za uvrštavanje u popis korisnika koji se objavljuje u skladu s člankom 31. točkom (d) Uredbe Komisije (EZ) br. 498/2007 od 26. ožujka 2007. godine o detaljnim pravilima za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1198/2006 o Europskom fondu za ribarstvo (Službeni list Europske unije L120, od 10. svibnja 2007.), (u daljnjem tekstu: Uredba Komisije (EZ) br. 498/2007).

Raspisivanje Natječaja predviđeno je za 24. prosinac 2014. godine u kojem će se definirati rokovi za podnošenje zahtjeva.Podršku ribarima u procesu prijave i dostave dokumentacije pružati će Uprava za ribarstvo.




U PRAVILNIKU O UVJETIMA KRITERIJIMA I NAČINU DODJELE POTPORE U OKVIRU MJERE 1.1. "TRAJNA OBUSTAVA RIBOLOVNE AKTIVNOSTI" U PRILOGU 1.I PRILOGU 2. SU KRITERIJI ZA ODABIR PLOVILA I OSTALI KRITERIJI KOJE OBJAVLJUJEM. Zašto to objavljujem? ZATO DA BI ČITATELJI KOJI NISU INVOLVIRAN U RIBARSTVO MOGLI BAR DONEKLE RAZUMJETI ŠTO EU ZAHTJEVA OD RIBARA U ZAMJENU ZA MALO NOVCA, ALI DA, AKO PRIHVATE PONUDU, TRAJNO IZGUBE PRAVO RIBARENJA U HRVATSKOM JADRANSKOM MORU.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

25.12.2014. u 23:00 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 23.12.2014.

...izvan teme...PORUKA HRVATSKIH BISKUPA ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE 2014.


"LJUDSKO DRUŠTVO NE MOŽE BITI DOBRO UREĐENO
AKO U NJEMU NIJE PRISUTNA ZAKONITA VLAST"


Zacijelo ću izazvati iznenađenje, zbog objavljivanja “ Poruke biskupa hrvatske biskupske konferencije za predsjedničke izbore 2014.” No tko može poreći da poruka biskupa također nije informacija? Ali ta je informacija, nešto drugačije provenijencije od one koju svakodnevno slušamo. Drugačija je samim tim što je izrečena od predstavnika crkvene vlasti. Crkva na poseban način vodi brigu o čovjeku. Istaknuto je to zbog nasljedovanja Isusa Krista koji je došao na svijet zbog ljudskog spasenja. Pozadina svega je ljubav, a ljubav u hrvatskom društvu čini se gubi dah. Ateisti i agnostici sada bi se mogli grohotom nasmijati , ali podjsetiti ću na činjenicu nad kojom ipak smijeh zamire: nitko nikada nije umro gdje je želio, i kada je želio, već je to događaj izvan ljudske kontrole. To je samo jedan vrlo stvaran događaj kojim upravlja Bog preko duše koja znači život. A ta duša ima svoj put i svoje mjesto.
Crkva prema svom poslanju više ističe brigu za duh i duhovni život, ali u hrvatskom društvu postoji sve izraženija potreba crkvenih velikodostojnika da o bitnim pitanjima koja se odnose na ukupno društvo upozoravaju te daju određene smjernice – što i kako raditi. Jer ljudi su sve siromašniji, prisiljeni da na svaki način traže pomoć za preživljavanje. Radnih mjesta je sve manje, jer se prestrukturiranjem i pokretanjem stečaja, radna mjesta vrlo često i lako ukidaju, a nova se jako teško otvaraju . Ekonomisti navode podatak da je oko 180.000 radnih mjesta ukinuto u posljednje tri godine, 320.000 osoba ima blokirane račune u bankama, nekoliko tisuća zaposlenih ne prima plaću od svojih poslodavaca, ovrhe se nad dužnicima neplačenih računa provode svaki dan … Tko dobije mandat predsjednika RH neće imati više ni minute vremena za gubljenje već mora zaustaviti negative trendove. A dekadencija je započela kroz ekonomska kretanja, stanje u poljoprivredi, industrijsku proizvodnju, odlazak mlade populacije ljudi iz Hrvatske u zemlje Europe, Kanadeu, Australiju i druge u potrazi za poslom koji život znači.
Porukom koju objavljujem hrvatski biskupi apeliraju na vjernike, kao i na sve ostale građane ove zemlje da promisle za koga na predsjedničkim izborima 28.12. glasati . A da bi mogli objektivno odlučiti trebaju se informirati o programima predsjedničkih kandidata te na izborima glas dati onome tko će u svom programu imati najviše izgleda da što uspješnije sudjeluje u rješavanju egzistdencijaln- ekonomskih, a onda i svih ostalih problema hrvatskih građana koji su izazvani višegodišnjim ekonomskom krizom.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

23.12.2014. u 23:58 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.12.2014.

...izvan teme...VLADA PROLONGIRALA ZAKON O MIROVINSKOM OSIGURANJU



ODLUKA ODBORA ZA RATNE VETERANE

Vlada RH je 17. prosinca održala sjednicu na kojoj je odlučeno da će Zakon o mirovinskom osiguranju koji treba stupiti na snagu 1.1. 2015.godine
biti prolongiran na šest mjeseci. Spomenuti zakon razdvaja morovine hrvatskih branitelja, na mirovine iz radnog staža i mirovine po posebnim propisima. Kako je većina hrvatskih branitelja ušla mlada u domovinski rat, oni nemaju, ili imaju vrlo malo radnog staža, a činjenica je da će se krediti moći ostvariti samo na taj dio koji je vezan iz mirovinskog staža, a ne i na onaj dio koji je vezan uz mirovine po posebnim propisima jer banke smatraju, da je taj dio po posebnim propisima nesiguran.

Objavljujem odluku Odbora za ratne veterane koja je donesena na 24. sjednici, a održnoj 11. prosinca 2014. godine u Hrvatskom saboru


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

20.12.2014. u 23:57 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 17.12.2014.

…izvan teme…POJEDINOSTI O RAZLOZIMA PROSVJEDA HRVATSKIH BRANITELJA U ZAGREBU KOJI TRAJE OD 20.LISTOPADA

INTERVJU S ĐUROM GLOGOŠKIM,
STO POSTOTNIM RATNIM VOJNIM INVALIDOM:

“ TREBA NAM MINISTAR KOJI ĆE U VLADI RH
ZASTUPATI POPULACIJU BRANITELJA”


U Skupštini grada Zagreba 15.prosinca održan je Odbor za branitelje, na kome je gost bio sto postotni ratni vojni invalid Đuro Glogoški, koji je govorio i objasnio koji su to razlozi zbog kojih branitelji već 56. dan prosvjeduju ( 15.12. op.a) u šatoru u Savskoj 66 pred zgradom u kojoj je Ministarstvo branitelja. “ Hrvatska javnost tako i oni koji su nadležni za hrvatske branietelje nemaju jasnu informaciju zašto branitelji prosvjeduju. Nažalist svakodnevno smo svjedoci da je medijska blokada u Hrvatskoj prisutna. Nakon Odbora za branitelje i svim članovima Odbora je postalo jasno što želimo i zašto su branitelji u Savskoj 66. Odbor za branitelje Skupštine grada Zagreba u kome je više zastupnika koji su također bili branitelji u Domovinskom ratu jednoglasno je odlučio da podržava zahtijeve branitelja” rekao je Glogoški

Upravo informacije kojima raspolaže kao osoba iz populacije branitelja povod su i razlog za intervju s gospodinom Đurom Glogoškim (51) koji je inače iz Osijeka. Intervju s njim vodila sam nakon održanog Odbora za branitelje . Glogoški je 1992. godine na ratištu u obrani grada Osijeka teško ozlijeđen, što je uzrok njegova invaliditeta. Po struci je bravr i prodavač i ima obitelj, suprugu Tatijanu koja se brine o njemu i dva sina studentskog uzrasta. Već 13 godina je predsjednik Udruge sto postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskoga rata.

- Zašto su hrvatski branitelji u šatoru pred zgradom u kojoj je Ministarstvo branitelja, već 56. dan Branitelji naime prosvjeduju od 20. listopada !
Zašto su hrvatski branitelji još uvijek u Savskoj 66 to treba pitati one koji su na čelu određenih institucija. Međutim, vidljivo je da nema razumijevanja kod onih koji trebaju skrbiti o hrvatskim braniteljima. To su prije svega mislim na Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vladu RH pa mogu slobodno reći i Hrvatski Sabor koji donosi neke odluke, izmjene i dopune zakona i zakone koji su vezani uz populaciju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

- Koji su glavni razlozi zbog kojih branitelji uporno prosvjeduju?
Prije svega razlog je odnos čelnih ljudi tih institucija prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i općenito prema Domovinskom ratu!

-Što je po Vama dobro u Zakonu o civilnim žrtvama rata, a što treba mijenjati?
Ministarstvo hrvatskih branitelja ide sa prijedlogom zakona o braniteljima Domovinskoga rata.Hrvatski branaitelji nemaju ništa protiv toga, čak što više, onaj tko je nastradao u agresiji na Republiku Hrvatsku taj ne može postati civilna žrtva domovinskoga rata. Međutim očito je kako danas još uvijek nemamo registar tih koji su sudjelovali u agresiji. Postoji mogučnost da oni koji su sudjelovali u agresiji postanu civilne žrtve domovinskoga rata i da koriste sredstva iz državnog proračuna. Mišljenja smo također da popis civilnih žrtava Domovinskoga rata trebaju raditi institucije ove države a nikako neke civilne udruge kao Dokumenta.


Image and video hosting by TinyPic
Fotografiranje nakon izlaska iz B dvorane Gradske skupštine u kojoj je 15.prosinca održan sastanak Odbora za branitelje. U dvorani je naime vrlo loše svjetlo za fotografiranje. S lijeva Ž.Vučemilović vanjski član Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora, zastupnik u Gradskoj skupštini Piličić, predsjedni Odbora g. Katuša, članovi Odbora Alen Ostojić i Tolić. U invalidskim kolicima sjedi Đuro Glogoški. Fotka Zouhar Zec M.

- O kakvom problemu se radi kada ističete 145 sto postotnih ratnih vojnih invalida?
145 sto postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine su ljudi kojima su izmjenom i dopunom zakona 2012. godine oduzeta ili ukinuta određena prava iako su ti ljudi 17 godina ostvarivali ta prava u Republici Hrvatskoj
.
-Možete li biti konkretniji, koja su to prava naprimjer?
Pa evo, ako umre supruga koja je bila njegovateljica svom suprugu s tako visokim invaliditetom, kao što imamo slučaj, on više ne može ostvariti pravo na drugog njegovatelja. Ne može ostvariti pravo na sufinanciranje ortopedskih pomagala, pravo na automobil, prilagodbu objekata…

-Zašto ?
Unatoč tome što je njima Ministarstvo obrane 1996. godine izdalo potvrdu o statusu hrvatskog branitelja, netko nije odradio svoj posao, te ljude nije uveo u evidenciju, a izmjenom i dopunom zakona znači iz 2012. godine traži se potvrda o statusu branitelja ne starija od šest mjeseci, a Ministarstvo obrane više ne želi izdati tu potvrdu.

-Što se onda promijenilo u Ministarstvu obrane ako ne želi izdati tu potvrdu?
Mi smo razgovarali sa Ministarstvom obrane. Na žalost oni su svjesni situacije koja je. Rekli smo im, odnosno pitali smo : dali su potvrde koje su izdane stavljene van snage, odgovorili su nam da nisu. Da li protiv osoba koje su potpisivale te potvrde postoje pravomoćne presude, rečeno je da ne postoje.Nama nije jasno zašto Ministarstvo obrane ne želi izdati te potvrde .I nije nam na žalost preostalo ništa drugo nego da pokrenemo tužbe i protiv Ministasrtva branitelja i protiv Ministarstva obrane.

-Da pokrenete tužbe ili ste tužbe već pokrenuli?
Tužbe su pokrenute. Mi smo rekli Ministarstvu branitelja i Ministarstvu obrane da sjednemo zajednički za stol i da pokušamo pronaći zajedničko riješenje.Onog trenutka kada se to riješi su svi ti sto postotni hrvatski ratni vojni invalidi spremni povući te tužbe . Na žalost do danas nismo pronašli riješenje !

-Rekli ste da se branitelji zbrinjavaju putem stambenih kredita. Pojasnite to?
Tom istom izmjenom I dopunom Zakona donesena je odluka da se najveći dio hrvatskih ratnih vojnih invalida zbrinjava putem stambenih kredita, isto tako kao i oni koji su bili dragovoljci domovinskoga rata, koji imaju više od tri godine provedene u domovinskom ratu.

--Drugim riječima neki branitelji moraju sebi dizati krdit u banci da bi se stambeno zbrinuli?
Radi se o Hrvatskim vojnim ratnim invalidima. Sami branitelji nemaju pravo na stambeno zbrinjavanje.Pravo na stambeno zbrinjavanje imaju hrvatski ratni vojni invalidi ili članovi obitelji poginulih, ubijenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Što znači da bi oni vezano uz svoj postotak invalidnosti koji imaju morali podići stambeni kredit da bi se mogli stambeno zbrinuti. Na žalost Zakon o mirovinskom osiguranju koji treba stupiti na snagu 1.1. 2015.godine razdvaja morovine tih istih stradalnika domovinskoga rata hrvatskih branitelja, na mirovine iz radnog staža i mirovine po posebnim propisima. Kako je većina hrvatskih branitelja ušla mlada u domovinski rat, oni nemaju, ili imaju vrlo malo radnog staža, a činjenica je da će se krediti moći ostvariti samo na taj dio koji je vezan iz mirovinskog staža, a ne i na onaj dio koji je vezan uz mirovine po posebnim propisima jer banke smatraju, da je taj dio po posebnim propisima nesiguran. Jer Vlada u svakom trenutku može donijeti odluku kolika će biti visina te mirovine po posebnim propisima.

-Koliko RH danas ima ukupno branitelja?
Oko 500.000 tisuća, točnije oko 50.000 manje, s obzirom da ljudi umiru prirodnom smrću, da umiru suicidom,a od tog broja treba oduzeti i one koji su u ratu poginuli.

UKIDANJE INVALIDNINE, MIROVINE U POSTOCIMA I PRAVA

-Od 2008.godine je skinut određeni postotak invalidnine braniteljima.Pojasnit to molim vas?
Tako je od 2002. godine do danas stradalnicima domovinskoga rata mirovine su smanjene od 28 do 40 %. Godine 2002. to je smanjenje bilo od 8% do 20%, godine 2010. to je smanjenje također bilo 10% . I nedavno točnije 2013., godine to je bilo 10%.

-Da li je to smanjenje mirovina bilo najavljeno? S kojom svrhom i ciljem je bilo to smanjenje mirovina?
Opravdanje je bilo u cilju štednje, da država nema novaca. Ali postavlja se s razlogom pitanje koja je to populacija u Hrvatskoj državi do sada vezano za smanjenje proračuna, dala toliki doprinos kao stradalnici domovinskoga rata – govorimo od 28 do 40% njihovih mirovina !

-Koliko ljudi iz braniteljske populacije ostvaruju pravo na mirovine?
Iz braniteljske populacije je 72 000 ljudi koji ostvaruju pravo na mirovine. Od toga je 58 000 onih koji imaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida i 14 tisuća je obiteljskih mirovina. To su podaci s kojima se raspolaže. Od milijun i neznam koliko tisuća od onih koji ostvaruju pravo na mirovinu, 72 000 mirovina je iz braniteljske populacije.
Najveći dio hrvatskih branitelja radi . No 30 000 -40 000 hrvatskih branitelja je koji su nezaposleni. I nažalost oni su ti koji trebaju primati socijalnu naknadu sada, koja je prije bila vezana uz Zakon o hrvatskim braniteljima i zvala se OPSKRBNINA i iznosila je 1090 kuna. Na žalost izbacivanjem tog članka zakona iz Zakona o hrvatskim braniteljima svi ti nezaposleni branitelji prešli su u nadležnost Ministarstva socijalne politike i mladih i primaju socijalnu pomoć. Ta socijalna pomoć je manja nego što je bila opskrbnina, ali tu nije kraj priči. Na žalost branitelji su poniženi i dalje da svaki takav primao SOCIJALNU POMOĆ, mora založiti svoju kuću kako bi primao socijalnu pomoć. A njegova obitelj, kada taj hrvatski branitelj umre, da bi mogla živjeti u toj kući mora sve te novce vratiti hrvatskoj državi. Ali ono što treba naglasiti je, od šest tisuća hrvatskih branitelja koji su ostvavrivali pravo na OPSKRBNINU putem Ministarstva branitelja i Zakona o pravim hrvatskih branitelja, prelaskom u Ministarstvo socijalne politike i mladih njih 1500 više ne može ostvariti to pravo.

-Kako žive branitelji ti koji ne mogu ostvariti to pravo?
Kako je živjeti bez jedne kune, bez jedne lipe kada imate dijete koje trebate školovati, kada imate obitelj, kada treba prehraniti tu obitelj. Nažalost sve su to razlozi zašto veliki broj hrvatskih branitelja činI suicid.

-Koliko je branitelja do danas počinilo suicid?
Oko tri tisuće branitelja i članova njihovih obitelji. A u posljednje vrijeme sve više , zbog situacije u kojoj se nalaze obitelji,a zbog nerazumijevanja državnih institucijaa koje trebaju skrbiti o tim obiteljima, sve više branitelja diže ruku na sebe. Ono što treba u svemu tome naglasiti je da svaki hrvatski branitelj koji je bio u domovinskom ratu je imao je neku odgovornost, pa tako je odgovornost da prehrani svoju obitelj. A u situaciji kada nema posla, institucije države nisu te koje mu pomažu. Onda mu ne preostaje ništa drugo nego da digne ruku na sebe.

-To je strašno. No od 1999.godine prava branitelja su se sustavno smanjivala!
Da, od 1999. neovisno o tome, praktično Zakonom od 2001., godine prava stradalnika Domovinskoga rata su se smanjivala, neovisno o tome koja je politička opcija bila na vlasti. S tim da treba naglasiti jednu stvar: od 1998. , godine kada je državni proračun bio nekih 49 ili 52 milijarde kuna, negdje u tom rasponu, sredstava, prava hrvatskih branitelja nisu se povećavala, već su se samo smanjivala, a držvini proračun je narastao na 123 milijarde. S razlogom se pitamo tko koristi ta sredstva iz proračuna.

-Gospođa Samardžić na Odboru je rekla da se od 2002.,do 2014. Zakon o braniteljima mijenjao 12 puta. Kakvo je vaše mišljenje o tome?
Zakon se mijenjao toliko puta i sve te izmjene i dopune Zakona najvećim dijelom išle su na smanjivanje ili ukidanje određenih prava. Godine 2001. gotovo preko noći su smanjena određena prava, a najviše nama sto postotnim ratnim vojnim invalidima i to 60%. Međutim sve ovo poslije su malo razradili i na jedan perfidan način su radili. Svake godine su, ne preko noći, ali izmjenom i dopunom Zakona o hrvatskim braniteljima prava smanjivana. Imate sada samo osobnu invalidninu i naknadu koju primaju obitelji nestalih i ništa više.

-Invalidnina- kolika je suma novca koja se se u tu svrhu dodjeljuje?
Invalidnina je za sto postotnog ratnog vojnog invalida 3.800 kuna.
-Samo toliko?
Da.

-A ima li ta osoba još i mirovinu?
Da.Mirvina je ovisna o činu koji osoba ima, a to je od 3000 kuna na dalje.

-Ali osobe sto postotnog invaliditeta sav novac troše na svakodnevni život, zar ne?
Da sigurno da su troškovi daleko veći. Kada pogledam, budući da se radi o ljudima koji su teško pokretni ili nepokretni, naprimjer sada u ovo vrijeme treba biti toplije u kući, grijanje se ranije uključuje, kasnije isključuje u proljeće, lijekovi koji se nadoplaćuju, a koji nisu na listi HZZO-a, do nekih ortopedska pomagala koja nisu na listi HZZO-a,to je jedan sasvim drugačiji život od onih koji imaju svi ostali ljudi.

-Vi ste također sto postotni ratni invalid. Vas njeguje supruga koja je i sada sa vam i u vašoj blizini!
- Da, ja sam potpuno ovisan o drugoj osobi s obzirom na moju dijagnozu kvadriplegije. 24 sata sam ovisan o drugoj osobi, Niti mogu u kolica, niti se mogu obući, niti obrijati, niti otuširati, ništa sam, bez tuđe pomoći.

Image and video hosting by TinyPic
Vanjski član Odbora za ratne veterane Željko Vučemilović vozi kolica u kojima je Đuro Glogoški.U njihovu društvu je Đurina supruga gospođa Tatijana Glogoški.Fotka:Zouhar Zec M.

-Mislite li vi da postoji prešutan dogovor onih koji su na vlasti da se prava branitelja sve više degradiraju kako bi se jednog dana ukinula?
O tome govorimo, svakodnevno govorimo, jer idemo po tribinama po cijeloj Hrvatskoj i govorimo o tome da se prava hrvatskih branitelja prebacuju iz Zakona o hrvatskim braniteljima u nadležnost drugih zakona i u resor drugih ministarstava, jednostavno da se izgubi taj predznak hrvatskog branitelja i da se hrvatski branitelj utopi u masi svih ostalih koji koriste ta prava, s ciljem da hrvatski branitelj postoji, ali da ne može ostvariti nikakva prava iz zakona o hrvatskim braniteljima, već da bude kao i svi ostali, čak kao i oni koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku.

-Da li je točno da postoji grupa branitelja koa radi na novom Zakonu o hrvatskim braniteljima?
Točno.Znači sukladno odluci saborskog Odbora za ratne veteran dogovoreno je da će branitelji sudjelovati u izradi novog zakona za koji se mi nadamo da će postati Ustavni Zakon. Tu su tri skupine: braniteljska populacija, stradalnička populacija i populacija koja je vezana uz članove obitelji i oni rade na tome.

-Što ste postigli u Hrvatskom saboru početkom prosinca?
Ono što smo u Saboru razgovarali , što je dogovoreno, na Odboru za ratne veterane to je da se prolongira Zakon o mirovinskom osiguranju na šest mjeseci dok se ne utvrde točno izračuni I specifikacije izračuna tih mirovina zajedno u suradnji s braniteljskom populacijom. Također da se iz javne rasprave povuče Nacrt prijedloga izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja kako bi se napravio novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Međutim, da li če to tako biti vidjeti čemo . Znamo da je Hrvatski Sabor prestao sa zasjedanjem, a istovremeno Hrvatski sabor nije donio neke odluke koje su vezane uz odluke Odbora za ratne veterane.

-Kako ste doživjeli gospodina Leku, predsjednika Sabora? Vjerujete li mu?
Razgovarali smo dva puta sa gospodinom Lekom,jednom samostalno, bio je nazočan na Odboru za ratne veterane.Međutim nije nam jasno zašto Odbor za ratne veterane ni gospodin Leko nisu uputili u daljnju procedure Zaključke odbora za ratne veterane.Sam zaključak Odbora je neobvezujuć, ako istovremeno Sabor ne potvrdi taj zaključak. Sada je Sabor prestao sa zasjedanjem, jedino postoji mogućnost prolongiranja Zakona o mirovinskom osiguranju ili da to učini Vlada RH. Mi smo Vladi danas (15.12.) urudžbirali da se taj Zakon prolongira na šest mjeseci.

-Što u tom Zakonu braniteljima ne odgovara, ili se ne provodi, ili je diskriminirajuće?
Nekoliko stvari, prije svega, hrvatski branitelji nisu sudjelovali u izradi tog Zakona, a odnosi se na njih.Zatim ili prije svega; zašto se nešto iz nadležnosti Zakona o branitelja prebacuje u Zakon o mirovinskom osiguranju kada su u pitanju hrvatski branitelji? Ono što je još važno, je to da nije zatraženo mišljenje Ministarstva branitelja vezano za taj dio, a svakako posebno je taj dio koji govori o razdvajanju mirovina na mirovinski staž i mirovine po posebnim propisima. Znamo da su se sada mirovine smanjivale kroz procedure u RH Saboru. Nažalost sada si je Vlada omogućila da ona u svakom trenutku može donijeti odluku kolika će biti visina te mirovine po posebniom propisima. Kako što je nekad odlučivala kolika če biti visina goriva svaki tjedan. Ono što je najvažnije za nas je to da se taj Zakon ne odnosi za oficire koji su preuzeti sukcesijom. Oni koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku bili su oficiri JNA na njih se ne odnosi Zakon o mirovinskom osiguranju.Hrvatska država je sukcesijom preuzela obaveze isplaćivanja njihovih mirovina,neovisno o tome kakav je državni proračun, a kada su u pitanju hrvatski branitelji onda će primanja biti vezana uz državni proračun.
Ima nekoliko stvari koje treba naglasiti: kada otvorite on line stranicu Mnistarstva branitelja I pogledate koja je misija ministarstva vidjeti ćete da tamo piše “skrb o svim sudionicima domovinskoga rata”.To podrazumijeva i skrb o ljudima koji su sudjelovali u agresiji na RH, a sve to je vezano uz neke stvari koje nisu vezane rekao sam Zakonom o civilnim žrtvama domovinskoga rata gdje se nezna tko je agresor.Civilna žrtva može biti onaj tko je sudjelovao u agresiji na RH. Kako ćemo to dokazati. Ima još niz nelogičnosti koje su vezane.Pa i ovaj primjer gdje je Minstarstvo branitelja u svom nacrtu izmjene prijedloga i dopune govori “ Ministarstvo koje će biti nadležno za branitelje”.Imate sitacija sada djeca koja odlaze u Vukovar po sadašnjem programu uče o miru nenasilju o suživotu, ali istovremeno ne uče o tome tko je bio agresor na Republiku Hrvatsku.

-Neke se stvari prešućuju!
Neke stvari kao i kohezijski program vezano za sredstva iz EU. Tamo nije navedena definicija domovinskog rata, tamo nije navedena agresija na RH, tamo se govori o ratnim zbivanjima i ratnim događanjima od početka devedesetih.

-Ostajete li i dalje pri odluci da tražite ostavku ministra branitelja Matića i dvoje njegovih suradnika zamjenice Nađ i pomoćnika Glavaševića i da je to glavni uvjet odlaska branitelja iz Savske 66?
Da.Obrazložili smo i zašto. Ministar Matić njegova zamjenica i pomoćnik dozvolili su da se ova prava stradalnika domovinskoga rata i članova njihovih obitelji prebace iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz resornog ministarstva prebace u nadležnost drugih ministarstava i drugih zakona, tim više što mi kroz cijeli njegov mandat pokušavamo s ministarstvom ostvariti suradnju, ali te suradnje nema. U izradi dopune Zakona nisu sudjelovali hrvatski branitelji, iako se na njih odnosi ta izmjena Zakona. Čak ni savjetnike koje je sam ministar izabrao iz populacije hrvatskih branitelja na početku svoga mandata, u namjeri da će s njima surađivati, ne poziva više mjeseci na sastanke. Najgore je što u toj suradnji sudjeluju neke civilne udruge koje nemaju veze s braniteljskom populacijom. Ministar Matić govori cijelo vrijeme da je on prije svega minister u Vladi RH, a onda tek ministar branitelja. Nama takav ministar ne treba. Nama treba ministar hrvatskih branitelja koji će u Vladi RH zastupati tu populaciju. A posebno smo razočarani tim više što je on imao mogućnost u onom trenutku kada je bio na Vladi: mogao je izaći pred populaciju hrvatskih branitelja i reći- “čujte ja sam hrvatski branitelj, štiti ću vaše interese, štiti ću vaša prava i Domovinski rat i hrvatski branitelji bi stali iza njega, sigurno. Nažalost propustio je svoju priliku.

-Mislite li da se sve ovo događa slučajno?
Ovo što se događa nije slučajno.Vidljivo je da to prolazi kroz nekoliko institucija. Te izmjene i dopune Zakona prošle su kroz Vladu RH, kroz Hrvatski sabor i jasno je da postoji očita namjera da se na takav način braniteljska populacija stavi na jednu marginu, da se zaboravi Domovinski rat i da se ne uči ona povjest koja je stvarna povjest. Činjenica je da djeca danas u školi ne uče ili vrlo malo uče o Domovinskom ratu, ali sigurno ne uče o tome tko je bio agresor na RH.

-Svake školske godine pišu se udžbenici tako i udžbenici iz povjesti. Ne mislite da bi se trebali referirati u vezi s činjenicama o ratnoj povjesti Domovinskoga rata na još neke adrese te izraziti stav i sugestiju - kako pisati o Domovinskom ratu?
Problem je u tome kako se piše povjest. Povjesničari su do sada uglavnom šutjeli.No moramo biti svjesni da su na čelu nekih institucija ljudi koji nisu željeli hrvatsku samostalnost i oni pišu povjest kakvu oni žele, a ne kakva je ona u stvari bila.

VETERANSKA BOLNICA

-Braniteljima je iznenada, otkako prosvjedujete, dodjeljena bolnica u Zaboku kao Veteranska bolnica? Što vi o tome mislite!
S obzirom da smo toliko godina čekali Veteransku bolnicu, onog trenutka kada je Zabok predložen kao veteranska bolnica, naravno da smo mi kao hrvatski branitelji to prihvatili.Jer u odnosu da nemate ništa ili nešto ipak je bolje izabrati ono nešto. A to smo smatrali da je Veteranska bolnica u Zaboku. Jasno nam je da se ona treba ustrojiti, ona treba profunkcionirati u svom punom profilu. Ono što je najvažnije je da hrvatski branitelji koji imaju problema, mogu doći na liječenje. Očekujemo da će sukladno dogovoru koji je bio tamo, omogućiti se liječenje hrvatskim braniteljima u još nekim veteranskim centrima diljem Hrvatske. Ali kad pogledate istovremeno da je Ministarstvo branitelja sada krenulo u jedan project otvaranja Veteranskih centara, prezentacija je bila u Lipiku, postavlja se pitanje da li je to Veteranski centar ili je to ustanova za socijalnu skrb.Jer tu će ustanovu moći koristiti branitelji, povratnici iz mirovnih misija, stradali pirotehničasri, civilne žrtve domovinskoga rata i ostali, tako piše. I ostali.Znači onda to ne možemo smatrati jednim Veteranskim centrum, već jednim centrom za socijalnu skrb.

-U tom slučaju su branitelji ponovo među svom ostalom populacijom!
Da, to je taj problem. A razgovarajući sa braniteljima, oni se najbolje osjećaju kada su među svojom populacijom.

-Što će se sada, prema vašem mišljenju, a s obzirom na branitelje, dalje događati?
Mi smo uputili predsjedniku Sabora gospodinu Leki zamolbu da se održi izvanredna sjednica Hrvatskog Sabora. I zatražili smo da to bude do kraja ove godine, s obzirom na to da smo ovdije u šatoru. Zatražili smo da Hrvatski sabor raspravlja o hrvatskim braniteljima i problemima s kojima se susreću hrvatski branitelji, da se predstavnik hrvatskih branitelja obrati hrvatskom Saboru, također smo tražili da se klubovi zastupnika očituju o tome da se sva prava hrvatskih branitelja tj. obaveze države vrate u Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji bi trebao postati ustavni zakon. To smo sve napisli, predano je predsjedniku Sabora. Odgovor još nismo dobili.
Također smo urudžbirali kao što sam prethodno već rekao, 15. prosinca u Vladi RH zahtijev da donesu Uredbu kojom bi se prolongirao Zakon o mirovinskom osiguranju kao što je to dogovorewno na Odboru za ratne veterane.

-Što smatrate da bi se dobilo tom odgodom?
To znači da bi braniteljska populacija s predstavnicima Zavoda za mirovinsko osiguranje mogla načiniti izračune tih mirovina i vidjelo bi se kakva bi tu sitacija bila.Tako bi mogli dobiti ono što hrvatski branitelji očekuju, odnosno da hrvatski branitelji imaju mjesto koje im pripada.

-Kako vi vidite rješenje ove sitacije – kada Matić ne želi dati ostavku i otići, a premijer Milanović ga ne želi smjeniti?
To je prije svega odgovornost premijera koji je imenovao ministra Matića, njegovu zamjenicu i pomoćnika. Ako se samo sjetimo da je Mirela Holy smjenjena zbog jednog e maila, a minister Matić, gospođa Nađ i gospodin Glavašević su dopustili toliko stvari- kada je u pitanju populacija banitelja i članova njihovih obitelji, tada je za nas neprihvatljivo da oni ostanu na tom mjestu. Sada je najveća odgovornost na predsjedniku Vlade.
Jedan primjer ću Vam samo reći: čovjek, branitelj koji je u invalidskim kolicima, kada dođe u bolnicu kažu da nema za njega lijekova, da je njegovo liječenje za ovu državu preskupo. I na kraju kada je završio liječenje govorili su mu–" pogledaj koliko ovu državu stoji tvoje liječenje". Neki ljudi su nam i umirali. I to je za nas bilo neprihvatljivo. Zatražili smo od ministra Matića kao resornog ministra za branitelje da dogovori sastanak s ministrom zdravlja kako bi pronašli odgovarajuća rješenja.Prikupili smo argumente – i napisali konkretno koji su to problemi u kojim zdrastveim ustanovama se tako radii razgovara, o kojim se sto postotnim ratnim vojnim invalidima radi. Čak smo uz to ponudili odgovarajuća riješenja.Nažalost u godinu dana ministar Matić nije uspio dogovoriti sastanak s ministrom zdravlja.I to govori dosta o tome kakav ugled ministar Matić uživa kao resorni ministar u Vladi RH?

-Jeste li imali priliku razgovarati s premijerom Milanovićem od kada ste u Savskoj 66?
Ne.Predsjednik Vlade nije došao u Savsku, pozvao nas je na razgovor samo preko medija, službeno ne. Čekmo službeni poziv.Kaže da je spreman na suradnju, ali vidi se da nije spreman žrtvovati fotelje svojih ljudi zbog onog što nisu radili. Mi nemamo ništa protiv Matića, gospođe Nađ i Glavaševića kao ljudi, već imamo protiv njih kao ministra, zamjenice i pomoćnika.

-Kakva je komunikacija branitelja i ministra Matića kada ujutro prolazi pored šatora i ide na posao?
Nikakva. Branitelji mu okrenu leđa.

17.12.2014. u 12:20 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.12.2014.

PARKU PRIRODE MEDVEDNICA I LONJSKO POLJE CERTIFIKAT ZA ODRŽIVI TURIZAM


CERTIFIKAT DONOSI TURISTIČKU PREPOZNATLJIVOST!

Ravnatelj hrvatskog parka prirode Lonjsko polje vršitelj dužnosti Goran Gugić i ravnateljica parka prirode Medvednica Snježana Malić Limari susreli su se 15. prosinca te proslavili novi početak rada parkova koji su dobitnici Europskog certifikata za održivi turizam. Proslavi se tom prigodom pridružio i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep, gradonačelnik Kutine Andrija Rudić , zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Sandra Švaljek, te predstavnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode u Hrvatskoj ( WWF) Andrea Štefan.
Certifikat je 11. prosinca 2014., u Europskom parlamentu u Bruxellesu,uručen ravnateljima parkova Lonjsko polje i Medvednica, a dodijelila ga je Europarc Federacija.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je krozr projekt „Parkovi Dinarskog luka“ pružila pomoć parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje, Nacionalnom parku Una u BiH te srpskim zaštićenom području Nacionalnog parka Fruška Gora i Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, oko uspostave suradnje s interesnim skupinama u parkovima i tako inicirala strategiju o održivom turizmu, nakon čega su parkovima prirode Lonjsko Polje i Medvednica dodjeljeni certifikati. „Ponosna sam jer smo kao dio dinamične priče Parkova Dinarida svi zajedno dobili priznanje najveće europske organizacije parkova - Europarc Federacije. Proces nominacije pokazao je kako moderan pristup upravljanju parkovima daje rezultate. Uključivanje sudionika i preuzimanje odgovornosti svakog člana Foruma za održivi turizam garancija je uspjeha“, istaknula je Andrea Štefan, vršiteljica dužnosti direktora WWF-a u Hrvatskoj dodavši da joj je drago što se u avanturu dobivanja certifikata za održivi turizam upustio i Nacionalni park Kornati. „Zaštićena područja pružaju višestruke dobrobiti za društvo i prilika su za gospodarski razvoj. Upravo su turizam, rekreacija, edukacija i istraživanje uloge koje, uz samo očuvanje prirode, danas imaju zaštićena područja“.
Ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić Limari istaknula je da je dobivanje certifikata velika čast za park, ali i obaveza. „Čeka nas puno posla kako bi proveli petogodišnju Strategiju i to surađujući sa svima: članovima Foruma sudionika PP Medvednica, drugim zaštićenim područjima, s poslovnim partnerima, Europarcom, WWF-om i drugima, jer taj proces umrežavanja nije statičan. Ovim certifikatom postajemo prepoznatljiviji i na turističkim tržištima ne samo u regiji već i u Europi i to trebamo iskoristiti, jer smo svrstani među vodeće parkove po pitanju razvoja održivog turizma i to je motiv više da opravdamo poziciju realizacijom što više projekata - od Centra za posjetitelje Medvedgrad ili ZET-ove žičare do brendiranja parka ili ozelenjavanja javnog prijevoza“, istaknula je Malić-Limari dodavši da je jedan od ciljeva i načela certifikata, uz očuvanje prirode, i povećanje ekonomskog rasta na dobrobit svih članova Foruma a tako i parka kao nositelja certifikata. Posebno se zahvalila Uredu za gospodarstvo Grada Zagreba i Turističkoj zajednici Grada Zagreba koji su financijski popratili verifikaciju Parka prirode Medvednica, kao i zaposlenicima parka, članovima Foruma sudionika te WWF-u koji ih je potakao na aktivno djelovanje.
Vršitelj dužnosti ravnatelja PP Lonjsko Polje Goran Gugić podsjetio je da Park prirode Lonjsko polje predstavlja jedan od najznačajnijih nizinskih poplavnih ekosustava u Europi. „Lonjsko polje istovremeno sadržava jedinstven kulturni krajobraz koji svjedoči o tome kako čovjek živi s rijekom a ne protiv nje. Izuzetno je važno očuvati originalnost načina života lokalnog stanovništva i autentičnosti toga krajobraza. Europski certifikat za održivi turizam nam omogućuje da u suradnji s lokalnim stanovništvom i uz njihovo aktivno uključivanje u turističku ponudu i sustav posjećivanja parka pridonosimo održivom razvoju ne samo Lonjskog polja već i regije“, zaključio je Gugić.
WWF je ovaj važan događaj za zaštitu prirode i održivi turizam odučio dodatno poduprijeti, te je pokrenuo regionalnu reklamnu kampanju kojom želi povezati ljude s prirodom i to na način buđenja ponosa na prirodne ljepote njihovih domovina. U okviru kampanje osmišljene u agenciji Leo Burnett Zagreb snimljena su četiri TV i radio spota koji predstavljaju po jedan park iz četiri zemlje Dinarskog luka (Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora). Svaki park ima drukčiju priču: u PP Lonjsko polje u Hrvatskoj naglasak je na promatranju ptica, u NP Una u BiH naglasak je na ljubavnoj legendi, u SRC Gornje Podunavlje u Srbiji govori se o Europskoj Amazoni i nestalom gradu Bodrogu, dok se u crnogorskom NP Biogradska gora naglasak stavlja na ribolov i idealno okruženje za obitelj. Svi se spotovi mogu pogledati na web stranici www.discoverdinarides.com.
Početkom 2015. godine uslijedit će interaktivni dio kampanje, gdje će svi ljubitelji prirode putem Facebook stanice Dinaric Arc Parks imati priliku sudjelovati u nagradnom natječaju na način da podijele svoje zanimljive životne priče koje su doživjeli u nekom zaštićenom području. U duhu kampanje, glavna nagrada bit će vikend u jednom od parkova.



16.12.2014. u 23:56 • 0 KomentaraPrint#^

SASTANAK JAKOVINA - PHIL HOGAN

RURALNI RAZVOJ I VINO TERAN


Prema informacijama iz ministarstva poljoprivrede ministar Tihomir Jakovina sastao se 15. prosinca 2015. godine na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu, sa povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Philom Hoganom. Teme razgovora bile su hrvatski Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. i vino teran.

Vezano za hrvatski Program ruralnog razvoja, Europska komisija izrazila je svoje zadovoljstvo, te pohvalila Republiku Hrvatsku na suradnji i trudu oko izrade. Istaknula je kako je do sad, u samo mjesec i pol dana, odgovoreno na više od dvije trećine zaprimljenih komentara. Daljnjim razgovorom na sastanku, te uvjerljivom argumentacijom od strane RH, dodatno je razriješena dio otvorenih pitanja čime je odmah odgovorilo na 50-ak zaprimljenih komentara. Ministarstvo poljoprivrede vrlo će brzo odgovoriti i na ostatak komentara. Povjerenik Hogan je predložio trilateralni sastanak na tehničkoj razini između stručnjaka Hrvatske, Slovenije i Europske komisije, u vezi s vinom teran a potom i sastanak na razini ministara. „Nakon sastanaka očekujemo da ćemo imati rješenje koje će štititi interese hrvatskih vinara.“, izjavio je ministar Jakovina.

Image and video hosting by TinyPic

Povjerenik za poljoprivredu Europske komisije Phil Hogan i ministar poljoprivrede RH Tihomir Jakovina

16.12.2014. u 16:22 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.12.2014.

NAJAVA ZA OKRUGLI STOL: MIROVINE POLJOPRIVREDNIKA



POLJOPRIVREDNICI NA RUBU EGZISTENCIJE


Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP) poziva na okrugli stol s naslovom MIROVINE POLJOPRIVREDNIKA
koji će se održati u petak, 19. prosinca 2014. godine u dvorani Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, u Zagrebu. Početak tribine je u 9,30 sati
O temi će govoriti slijedeći govornici:

- Marijana Petir, „Minimalna nacionalna mirovina u kontekstu zemalja članica EU“, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

- Josip Mičija „Prava i obveze poljoprivrednih osiguranika“, dr. med., specijalist psihijatar, bivši zamjenik ravnatelja Hrvatskog
Zavoda za zdravstveno osiguranje za medicinske poslove

- Zrinka Jurčec „Poljoprivredne mirovine“, načelnica Odjela za pravne poslove, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

- Mato Brlošić „Status poljoprivrednika koji nisu ostvarili pravo na mirovinu“, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

- Nikola Pajek „Posljedice slijepog sustava u svakodnevnom životu poljoprivrednika starije životne dobi“, podpredsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava „Život“

U obavjesti piše i slijedeće :
Unatoč napornom radu i izloženosti vremenskim nepogodama, unatoč tome što čuvaju hrvatski prostor i proizvode hranu, hrvatski poljoprivrednici u svojoj poodmakloj dobi žive na rubu egzistencije i ljudsko dostojanstvo im je ugroženo zbog sramotno niskih mirovina dok ih neki uopće ne ostvaruju. Uvođenje minimalne nacionalne mirovine osiguralo bi određeni stupanj pravednosti uzimajući u obzir dugotrajan rad poljoprivrednika u teškim okolnostima te bi se ispravno vrednovao njihov izniman doprinos društvu.

14.12.2014. u 08:58 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 13.12.2014.

UREDBA O INFORMIRANJU POTROŠČA O HRANI





PROVEDBA OD 13.12. ZAKONOM O INFORMIRANJU POTROŠAĆA O HRANI

Od 13. prosinca 2014. godine na snagu stupa Uredba (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, čija je provedba osigurana Zakonom o informiranju potrošača o hrani (Narodne novine, br. 56/2013 i 14/2014).Time su 12. prosinca 2014. godine prestali važiti Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (Narodne novine, br. 63/2011, 79/2011 i 90/2013) i Pravilnik o navođenju hranjivih vrijednosti hrane (Narodne novine, broj 20/2009).
Međutim, hrana stavljena na tržište ili označena prije 13. prosinca 2014. godine, a koja ne ispunjava zahtjeve citirane Uredbe, može se prodavati do iscrpljenja zaliha.
U skladu s odredbom članka 3. stavka 8. Uredbe (EZ) br. 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanjem postupaka u područjima sigurnosti hrane, „stavljanje na tržište” znači držanje hrane ili hrane za životinje s ciljem prodaje, uključujući ponudu za prodaju ili svaki drugi oblik prijenosa, bez obzira na to je li besplatan ili nije, te prodaju, distribuciju i druge oblike prijenosa kao takve. Dakle, u smislu prethodno citiranog članka, držanje hrane u skladištu se također smatra stavljanjem hrane na tržište.


13.12.2014. u 10:48 • 0 KomentaraPrint#^

EU LOGOTIP



PROIZVODI OZNAČENI EU LOGOTIPOM

Image and video hosting by TinyPic

13.12.2014. u 00:27 • 0 KomentaraPrint#^

POTPORA EKOLOŠKIM PROIZVOĐAČIMA





EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST

Image and video hosting by TinyPic

13.12.2014. u 00:12 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 12.12.2014.

TRŽIŠTE EKOLOŠKOG UZGOJA



POTRAŽNJA ZA EKO PROIZVODIMA VEĆA OD PONUDE



Image and video hosting by TinyPic

12.12.2014. u 23:48 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 11.12.2014.

PROMIĐBA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE




LOGO EU NA PROIZVODU ZNAK JE DA JE ON KONTROLIRAN I PROVJERAVAN

Image and video hosting by TinyPic

11.12.2014. u 11:30 • 0 KomentaraPrint#^

EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA U EU



EKO - EVOLUCIJA


Prema informacijama ministarstva poljoprivrede Europska komisija objavila je promotivne materijale kojima informira proizvođače o značaju i ulozi i prednostima ekološke poljoprivrede te proizvodnji takve hrane. Osobito je važno informirati proizvođače o mogućnostima koje pruža ulazak u sustav ekološke proizvodnje te potaknuti na prelazak prema ekološkom uzgoju.

Proizvođačima koji su već uključeni, a također i proizvođačima koji tek ulaze u sustav ekološke proizvodnje, pruža se informacija o mogućnostima financijske potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike što se odnosi na kološku akvakulturu. Poljoprivrednicima se osigurava pravedna dobit za usklađenost s pravilima ekološke proizvodnje. Osim toga, rastuća potražnja potrošača za ekološkim proizvodima stvara uvjete za daljnji razvoj i širenje tržišta tih proizvoda, a time i za povećanje dobiti poljoprivrednika koji se bave ekološkom proizvodnjom.
Ekološka proizvodnja posebno se ističe u zelenoj javnoj nabavi (GPP) prema kriterijima EU za hranu i ugostiteljske usluge te kroz Strategiju bioraznolikosti 2020.
Prema ispitivanjima potrošača, ekološki proizvodi prepoznaju se navođenjem obvezujućeg ekoznaka EU na proizvodu. Oko 25% ispitanika upoznato je sa znakom ekološkog proizvoda, 69% ispitanika navodi da se orijentiraju prema posebno istaknutim natpisima –eko/bio ili organski proizvod.
Potrošači se informiraju o obvezi godišnje kontrole svih subjekata uključenih u sustav ekološke proizvodnje te značenju certifikata kojim se garantira da je proizvod sukladan s pravilima ekološke proizvodnje. Radi transparentnosti, obveza je svake države članice da objavi popis ekoloških proizvođača te iste poveže s potvrdnicom odnosno certifikatom.
Ekološki proizvodi koji se uvoze iz trećih zemalja također moraju udovoljiti pravilima ekološke proizvodnje EU. Potražnja za ekološkim proizvodima u EU veća je od ponude a dio proizvoda zbog klimatskih iili geografskih uvjeta nije moguće uzgojiti (ekološka kava, banane, kakao, kokos..), stoga se uvoze iz trećih zemalja. Promotivni materijali koje ću u vezi s ovom temom objaviti dostupni su na slijedećem linku:http://ec.europa.eu/agriculture/organic/downloads/infographics/index_hr.htm

Image and video hosting by TinyPic

11.12.2014. u 11:04 • 0 KomentaraPrint#^

...izvan teme ... SAJAM PROIZVODA KREATIVACA



KLOTO NJEGUJE UNIKATE


Udruga Kloto organizira Božićni prodajno - izložbeni sajam različitih unikata.
Sajam će se održati u subotu i nedjelju 13. i 14.12.2013. u BUENA VISTA CLUBU, Savska 120, Zagreb. Sajam će biti otvoren od 10 do 16 sati.
Ulaz je besplatan.

Na sajmu će se moći kupiti ukrasi od tkanine, keramike i drveta, božićni ukrasi i dekorativni predmeti, rukom rađeni šalovi, kape, rukavice, unikatne čestitke, unikatne torbe što iz novih, što iz recikliranih materijala, razne ukrasi obrađeni salvetom i shabby chic tehnikom te unikatni nakit raznih umjetnika.

Image and video hosting by TinyPic

11.12.2014. u 10:51 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 10.12.2014.

O NUŽNOSTI REKONSTRUKCIJE AUTOHTONE POLJOPRIVREDE



ZLATA NANIĆ :

"EKOLOŠKI UZGOJ HRANE JE ITEKAKO MOGUĆ"

Ako se 11.prosinca zateknete u Rijeci ili ste iz njene okolice, tada bi bilo zanimljivo prisustvovati kao slušatelj ili kao novinar okruglom stolu o kome su detalji u obavijesti koju objavljujem:

Image and video hosting by TinyPic

10.12.2014. u 16:25 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.12.2014.

IZLOŽBA MEDA U KRAPINI

13. OCJENJIVANJE MEDA KRAPISKO - ZAGORSKE ŽUPANIJE

Snježana Španjol zamjenica ministra poljoprivrede otovrila je u Krapini 6. prosinca 2014. godine 13. izložbu i ocijenjivanje meda Krapinsko-zagorske županije.
Ovogodišnji šampion izložbe je Obiteljsko pčelarstvo Škrlec s medom od bagrema. Drugo mjesto osvojio je Petar Bračević također za med od bagrema dok su treće mjesto podijelili Dragutin Krizmanić i Josip Derniković, ponovo sa medom od bagrema. Nagrade su pobjednicima uručili zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Organizatori ove manifestacije, koja promiče kvalitetu zagorskog meda i promovira zagorske pčelare, su Krapinsko-zagorska županija i Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije uz financijsku podršku partnera manifestacije Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Krapina te Grada Krapine uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.
Zamjenica ministra Snježana Španjol prilikom otvaranja je rekla da je pčelarski program u Hrvatskoj ove godine po prvi puta bio financiran iz proračuna Europske unije." „Zadovoljni smo jer su sva sredstva koja su bila na raspolaganju iskorištena, i što je pristiglo jako puno zahtjeva za potpore investicijama, a to ukazuje na činjenicu da postoji veliki potencijal za ulaganje u sektor pčelarstva, usprkos nepovoljnim gospodarskim kretanjima, ali i vremenskim prilikama koje ove godine nisu bile naklonjene pčelarima. Čestitam svima nagrađenima, i vjerujem da će iduća godina, s obzirom na upornost, trud i marljivost pčelara, biti još bolja, ne samo u Zagorju, nego i u drugim krajevima Hrvatske" – naglasila je gospođa Snježana Španjol




Bajka na dlanu
OVE FOTOGRAFIJE TAKOĐER SE ODNOSE NA KRAPINSKO ZAGORSKU ŽUPANIJU. SNIMILA SAM IH U VRIJEME MANIFESTACIJE 100% ZAGORSKO KOJA JE 19. I 20. RUJNA ODRŽANA NA TRGU BANA JELAČIĆA U ZAGREBU.

Image and video hosting by TinyPic

DJEVOJKE GIMNAZIJALKE IZ UDRUGE FENIKS IZ OROSLAVLJA TUROSTIČKI PROMOVIRAJU BOGATU TRADICIJU ZAGORSKIH DVORACA PODSJEČAJUĆI NA RASKOŠ I LJEPOTU ODJEVANJA IZ TOGA VREMENA.

KRAPINSKO ZAGORSKA ŽUPANIJA IMA IZNIMNE KULTURNE SPOMENIKE : KRAPINSKOG PRAČOVJEKA, RODNO SELO Josipa Broza Tita KUMROVEC, DANAS PRETVORENO U ETNO SELO, ZATIM, svetište katoličkih vjernika MARIJU BISTRICU, DVORAC koji je spomenik jednog vremena VELIKI TABOR, povijesni događaj VERONIKA DESINIČKA koji je postao legenda o velikoj ljubavi itd. DA BI BILA PRETPZNATLJIVA Krapisno Zagorska županija uzela je prije nekoliko godina slogan "Bajka na dlanu" pod kojim se promovira kao turistički brend.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
DJEVOJKE IZ UDRUGE FENIKS DIO SU "BAJKE NA DLANU" .

09.12.2014. u 10:42 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 07.12.2014.

OBVEZE ZA TRŽIŠTE



UPUTA ZA PLASMAN ALKOHOLNIH PIĆA NA TRŽIŠTE EU I TREĆA TRŽIŠTA

Od dana pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, trgovina na zajedničkom EU
tržištu s drugim zemljama članicama postala je slobodan promet, koji se odvija bez carinskih
davanja. Time se od 1. srpnja 2013. godine u trgovini, odnosno izvozu iz Hrvatske na
treća tržišta primjenjuju svi Ugovori o slobodnoj trgovini koje je EU zaključila s pojedinim
zemljama tih tržišta.
Pri plasmanu jakih alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske na EU tržište, obaveze
proizvođača su slijedeće:

1. Biti upisan u Registar trošarinskih obveznika pri Ministarstvu financija, Carinska uprava

2. Biti upisan u Upisnik destilatora pri Ministarstvu poljoprivrede, ukoliko proizvođač
destilira sirovinu poljoprivrednog podrijetla i posjeduje uređaj za destilaciju

3. Objekt za proizvodnju jakih alkoholnih pića upisati u Registar subjekata u poslovanju s
hranom koja nije životinjskog podrijetla pri Ministarstvu zdravlja

4. Označiti proizvod sukladno propisima EU i RH, konzultirati Pravilnik o jakim
alkoholnim pićima (Narodne novine, br. 61/2009, 141/2009, 86/2011, 104/2011,
118/2012), Uredba 110/2008 (hrvatski), Uredba 110/2008 (konsolidirani tekst-engleski) i
Uredba 716/2013.

Nema posebnih općih pravila, zahtjeva ni uvjeta pri izvozu vina u treće zemlje. Međutim
ukoliko za izvoz u pojedinu zemlju postoje izuzeci, izvoznik je dužan zadovoljiti uvjete
zemlje u koju izvozi.
Detaljnije informacije koje se odnose na trgovinu kako u EU, tako i u zemljama koje nisu
članice EU, možete naći na sljedećim linkovima:


http://gd.mvep.hr/hr/trgovinska-politika-europske-unije/

http://gd.mvep.hr/hr/zahtjev-za-podrskom-izvozniku

07.12.2014. u 06:59 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 05.12.2014.

…izvan teme… Pozdrav iz Zagreba



GDJE JE MJESTO ZA DEPONIRANJE GLOMAZNOG OTPADA IZ GRADA ZAGREBA ?

Na 21. Sjednici gradske skupštine koja je održana 2.12. razglednicu Pozdrav iz Zagreba dijelili su entuzijasti, dobrovoljci, ljudi koji prate politička i društvena događanja u Gradu Zagrebu i koji znaju što je prioritet Grada Zageba. Na razglednici, na 16 fotografija je 16 novih, odlagališta glomaznog otpada.
Na razglednici Pozdrav iz Zagreba su redom fotografije na kojima je su velike hrpe glomaznog otpada. Fotografija je dokument stvarnosti. A stvarnost na fotkama je takva da nameće pitanje: Tko je odgovoran zato što građani deponiraju glomazni otpad po zagrebačkim kvartovima?Građani su najvjerojatnije primorani – zbog raznih okolnosti svoga života- iznositi iz stanova i kuća glomazni otpad. Budući da nitko sa nivoa Gradske Uprave nije definirao datume odvoza i legalna mjesta odlaganja glomaznog otpada, građani su silom prilika, lokacije odlaganja odabrali sami . Ali to nije kraj već početak koji zahtijeva veliku odluku nadležnih za čistoću grada Zagreba. Odluka treba biti u tome što treba sakupiti po gradskim kvartovima glomazni otpad i deponirati ga na mjesto namjenjeno za to. A gdje je mjesto za deponiranje glomaznog otpada grada Zagreba? Glomazni otpad je opasnost zagađenja koja očito je, raste bez kontrole i prerasta u anti ekološku bombu. Do 15. studenog 2014. je, navodi se podatak i od strane zastupnika skupštine Grada Zagreba bilo više od 300 divljih odlagališta otpada koji su evidentirani u Zagrebu.

Image and video hosting by TinyPic

Na razglednici Pozdrav iz Zagreba samo je mali dio fotografirane stvarnosti tzv. divljih odlagališta glomaznog, ali očito i sitnog otpada.
Evo imena kvartova i ulica s fotografije:
1.Avenija Većeslava Holjevca,2. Činovničke livade na Sljemenu 3.Čulinečke ceste 4. Klin – Dubrava, 5. Gavelina ulica 6. Oboj, kod električne trafostanice na području općine Maksimir 7. Planinska ulica 8. Potok Medvešćak ,9. Rijeka Sava 10. Zagrebački velesajam, 11. Savica 12. Rudeš 13. Sruki 14. Tomislavova ulica 15.Ulica Hrvatske mornarice i 16. Sava - Savica

Godinu dana je na snazi zabrana zbrinjavanja glomaznog otpada na Jakuševcu, a da u tom periodu nije pronađeno riješenje za otpad koji se gomila na gradskim ulicama. Svakodnevno se komunalnom redarstvu prijavi nova lokacija odlaganja glomaznog otpada kojega nitko ne odvozi niti ne čisti. Otpad se, kažu informacije, ne odvozi ni iz reciklažnih dvorišta koja su zbog toga zatrpana i građani neznaju gdje odlagati glomazni otpad. Grad Zagreb je tek 9.10.2014. donio dokument Plan gospodarenja otpadom. Taj je dokument Grad trebao donijeti prije sedam godina.
I što slijedi dalje?
Nekontrolirano odlaganje glomaznog otpada u milijunskom gradu problem je koji bi gradske čelnike, ako još nisu shvtili veličinu problema, uskoro trebao stajati funkcije - zbog neodgovornosti i neodlučnosti da obavljaju posao koji im je u opisu radnog mjesta.

05.12.2014. u 22:25 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.12.2014.

ODBOR ZA POLJOPRIVREDU O DRŽAVNOM ZEMLJIŠTU

738.126 HEKTARA ODNOSNO 27 %
RH IMA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

U Hrvatskom Saboru, u dvorani Ivana Mažuranića održana je 28.studenog sjednica Odbora za poljoprivredu na temu Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH
U raspravi je sudjelovala ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište mr. Blaženka Mičević, pomoćnica ministra poljoprivrede za zemljište, pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić, predsjednik odbora za poljoprivredu Franjo Lučić, i više poljoprivrednih proizvođača članova Udruge OPG Život, predstavnici poljoprivrednika Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici udruge općina, predstavnici udruge gradova iHrvatska zajednica ŽupanijaU svojoj prezentaciji mr. Mičević je rekla da je u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem 2013. Agencija sklopila 3.063 Ugovora za 58.523,5564 hektara. U Dubravačko neretvanskoj županiji sklopljen je samo jedan ugovor za 26,18 ha dok je u Osječko barnjskoj županiji potpisano 735 ugovora za 17.757,56 ha zemlje. U zakup je usmjereno 500 hektara na rok od 50 godina.

Tablica državne poljoprivredne zemlje po županijama!
Image and video hosting by TinyPic
Od mjeseca ožujka 2004.godine do listopada 2014. kroz javne pozive u zakup na 50 godina raspodijeljeno je 10.565,19 ha zemljišta i 2.527,85 ha ribnjaka. Izravnom pogodbom je prodano 1668,85 hektara u 776 zahtijeva. Također je bilo 77 ugovora za 604 ,hektara za privremeno korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta na rok od 5 godina.
Image and video hosting by TinyPic
Pod zakupom i dugogodišnjom koncesijom od 2001- 2013. je 77.853,41 ha. Obraslog zemljišta je 2.020,32 ha . Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem provodi se na temelju zakona o poljoprivrednom zemljištu NN 39/13. Evo ključnih članaka toga za Zakona: Zakup i zakup za ribnjake - član 27. ,zakup zajedničkih pašnjaka u članu 46. privremeno raspolaganje - čl.48 , zamjena zemljišta - čl.49, prodaja izravnom pogodbom čl.50, davanje na korištenje, bez javnog poziva čl.51.
Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u RH je 2.695.037 hektara. Od toga 738.126 hektara čini državno poljoprivredno zemljište što je 27% u odnosu na ukupnu količinu.

ZAKUP DRŽAVNIH RIBNJAKA

U dugogodišnjem zakupu od 2013. su tri ribnjaka na površini od 2.685,23 ha, na privremenom korištenju od 2013. je 10 ribnjaka na površini od 4.187,43 ha, u zakupu na 50 godina od 2014. su dva ribnjaka na površini od 2.545,24 ha. Zapušteno je šest ribnjaka koji se protežu na 2.704,70 ha, a jedan ribnjak je dat na ugovor jedinici lokalne samouprave i on je na površini od 375, 70 ha .
Od zakupa na 50 godina i privremenih korištenja na 5 godina prihodovano je 2.100.000 kuna godišnje. Ono što slijedi, rekla je mr.Mičević je intenzivan nastavak raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, raspolaganje „starim šumskim zemljištem“, prijedlozi DORH-a za upis prava vlasništva RH, usklađivanje stvarnog stanja s katastrom i zemljišnom knjigom, informatizacija postupka, regionalizacija, te izmjene zakonske regulative.“ Preduvjet svim strukturnim mjerama u seoskom prostoru i poljoprivredi je jasna i definirana zemljišna politika kojom se regulira uporaba, vlasništvo i tržište zemljištem. Takva politika mora imati stabilne sustave upravljanja zemljištem, kao podršku njenom provođenju“ zaključak je prezentacije mr. Mičević
sken
UGOVORE KOJI NEĆE DOZVOLITI MEŠETARENJE

Udruga OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA ŽIVOT vezano uz Zakon o poljoprivrednom zemljištu na Odboru je predložila slijedeće:

- promjena bodovanja kod Javnog natječaja - umjesto 20 bodova za visinu ponuđene cijene
15 bodova za domicilnost podnositelja Zahtjeva i 5 bodova za cijenu,

- da zemlja ide na prodaju uz stroge ugovore koji ne dopuštaju mešetarenje s istom,

- ograničavanje veličine zemljišne površine koja ide u natječaj,

- da se plaćanje zakupa zemljišta veže uz prve isplate potpora u tekućoj godini, isto tako i kod
prvog uvođenja u mirni posjed,

- da se jasnije definiraju zadruge kao podnositelji zahtjeva za zakup zemljišta,

- da se OPG izjednače u pravima kao i firme,

- da se provođenje Zakona decentralizira,

- da se izjednače kod natječaja oni koji su u mirnom posjedu po ugovoru na 5 godina, a koji su zemlju koristili ondje gdje to općine ili gradovi, zbog aljkavosti, nisu natječajima riješili.
Što se Gospodarskog programa za zakup poljoprivrednog zemljišta tiče, predložili su slijedeće:
- da se broj uvjetnih grla po hektaru za maksimalan broj bodova smanji sa 4 na jedno UG.

- da se ne uvjetuje zapošljavanje novih radnika u slučaju OPG-a koje se natječe za zakup,

- da se ne favorizira doktorska titula kod dodjele zemlje u Zakup u odnosu na inženjersku,

Udruga traži da se promijeni Uredba o gospodarskom programu s prijedlozima koje su dostavili Agenciji za zemljište, jer je program manjkav, tvrdi nUdruga i dalje navodi „ u pojedinim dijelovima trivijalan u odnosu na njegov značaj kod odluke za dodjelu zemljišta u zakup, nadasve suprotan potrebama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva“ što su prilikom rasprave i u nekim detaljima predočili .

PRIJEDLOZI HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

04.12.2014. u 08:52 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Travanj 2024 (34)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter