AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

četvrtak, 31.12.2015.

KAZALIŠNA TRADICIJA DUGA 140 GODINA



ZAVRŠIO KAZALIŠNI FESTIVAL ČEŠKE BESEDE

Od osnivanja Češke besede društva češke nacionalne manjine u Zagrebu 1875. godine djeluje i kazališna grupa koja se neprestano obnavlja, a koja je svoje 140 dugo postojanje ove godine obilježila filmskim festivalom od 7. 11 do 9. 12. 2015.
Objavljujem informacije o tom događaju.



Image and video hosting by TinyPic

31.12.2015. u 18:26 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 26.12.2015.

ULAGANJE U RURALNU EUROPU VRIJEDNO JE 99,6 BILIONA EURA


ULAGATI U RURALNA RADNA MJESTA I
KONKURENTNOST RURALNIH PODUZETNIKA


Materijal koji objavljujem je agenda naglasaka Phila Hogana povjerenika za poljoprivredu Europske unije, kako bi Zajednička poljoprivredna politika – the common agricultural policy – do 2020. godine dala rezultate . Programi ruralnog razvoja - Rural Development Preogrammes RDPs - svih 28 zemalja članica EU usvojeni su - ukupno je 118 programa - a njihova vrijednost je 99,6 biliona eura.

Image and video hosting by TinyPic

Zajednička poljoprivredna politika: Ulaganje u ruralnoj Europi
Za pomoć ruralnih područja Europske unije kako bi se zadovoljio široki spektar izazova i mogućnosti
, EU zasnovala svoju politiku ruralnog razvoja.
Ovaj dio ZPP ima tri dugoročne strategije za razdoblje 2014-2020:

1.Ulaganje u ruralna radna mjesta i rast za poticanje konkurentnosti ruralnih poduzetnika
2. Osiguravanje održivog upravljanja prirodnim resursima i klimatskim kretanjima za primjer podupirući korištenje ekološke poljoprivredne prakse i ulaganja u obnovljive izvore energije
3. Postizanje uravnoteženog teritorijalnog razvoja ruralnih gospodarstava i zajednice su primjer za
ultra brzu širokopojasnu izvedbu u ruralnom području.

Politika ruralnog razvoja omogućuje državama članicama omotnice EU fondova za višegodišnje upravljanje nacionalno ili regionalno , sufinancira programe ruralnog razvoja (PRR).
Ukupno 118 PRR vrijedno je više od 99,6 biliona eura iz proračuna EU za svih 28 država članica.


Ulaganje u ruralne poslove i rast
Tražim da razviju svoje tržište,Bugarska tvrtka mekog voća dobila je u ruralnom razvoju 160 000 eura da modernizira svoju tvornicu. Kao rezultat, tvrtki je proizvodnost skočila za 50% u prvih šest mjeseci.

Potpora poljoprivredne održivosti
Financirano s 67 000 eur iz EU proračuna je španjolsko organsko maslinovo ulje.
Zadruga je razvila inovativno kompostiranje tehnikom koja okreće nusproizvod (maslinov kolač) u zeleno gnojivo, smanjuje onečišćenja nitratima u vodonosnicima. Testiranu tehniku mogu sada lako primijeniti u drugim područjima.

Povezivanje ruralnih područja

18,6 milijuna ruralni građani, uglavnom u vrlo udaljenim područjima, će imati pristup boljim ICT uslugama. To je ekvivalent od 13,2% ruralnog stanovništva EU.

Image and video hosting by TinyPic

Neki od očekivanih regionalnih planova razvoja od 2014. - 2020. RDPs.

Poslovna pokrenuta potpora za 170 000 mladih poljoprivrednika i 60 000 ruralnih poduzetnika, popraćena podrškom za 3,9 milijuna mjesta na tečajevima, i 1,4 milijuna personaliziranih savjeta da bi poljoprivrednici i drugi ruralnim poduzetnici mogli poboljšati performanse svojih tvrtki.

2 500 lokalnih akcijskih grupa okreće lokalne snage i mogućnosti u 46 000 novih radnih mjesta.
Još 77 500 radnih mjesta kako bi se stvorio podržavajući novi, ne-uzgoj poduzetništva u ruralnim područjima.


300 000 poljoprivrednika podupire kratki lanac opskrbe, lokalnih tržišta unesite kvalitetne programe kao skupina proizvođača - bolje proizvode za potrošače, bolje dobit za poljoprivrednike.

Ukupno 5,5 biliona eura uložila u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energetskih projekata, primjerice bioplina.

17,4% poljoprivrednog zemljišta i 3,5% šuma će se upravljati za bolju zaštitu biološke raznolikosti,
30,6 i 4,1 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta šumarstva odnosno (pokriva područje
veličina Njemačka)

Investicije za svrhu smanjenja stakleničkih plinova i kraj emisije amonijaka za ekvivalent 2 milijuna krava ili 3 milijuna svinja u EU.







26.12.2015. u 23:42 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 24.12.2015.

OD 12. 12. 2014. DO 11.12. 2015. EUROPSKA KOMISIJA USVOJILA 118 PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA ZA SVE ČLANICE EU


RURALNI RAZVOJ IZGRAĐEN NA REFORMI ZPP IZ 2013.!


Objavljujem pregled PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA zemalja EU. Usvojeno je 118 programa, (podsjećam Hrvatska ima 18 mjera ruralnog razvoja, a sve zajedno naziva program ruralnog razvoja ) za razdoblje 2014-2020 koji su odobreni od strane Europske komisije između 12. prosinca 2014. i 11. prosinca 2015. godine. Dvadeset država članica primjenjuje jedan jedini nacionalni program, a osam država članica su izabrale da imaju više od jednog programa - u nekim slučajevima kombinirati; glavni program s određenim regionalnim programom, npr za otočne regije, te u drugima, da bi odražavala njihove vlastite administrativne i geografske strukture. Na datum početnog usvajanja Komisija je objavila informaciju s činjenicama gdje su sažeti glavni izazovi zemlje ili regije. Brošura je dostupna na nacionalnom jeziku klikom na hipervezu ;internet adresa je http://ec.europa.eu/agriculture za većinu regionalnih planova razvoja na engleskom jeziku.

Europska komisija u kraćem tekstu pod naslovom Ruralni razvoj od 2014. do 20120. podseća na postignuća koja se očekuju od programa ruralnog razvoja do kraja 2020. godine.



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

24.12.2015. u 23:46 • 0 KomentaraPrint#^

118 PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA EU U VRIJEDNOSTI 99,6 MILIJARDI EURA



SMISAO PROGRAMA RURALNOG RAZVJA SU RADNA MJESTA,
RAST, ULAGANJA I KONKURENTNOST


Prije 14 dana, točnije 11. prosinca 2015. donesen je pri Europskoj uniji i zadnji program ruralnog razvoja i to grčki koji je zadnji u nizu i označio je kraj donošenja svih 118 programa ruralnog razvoja zemalja članica EU, za razdoblkje 2014 - 2020 godine. Svi ti programi namijenjeni razvoju ruralnog područja vrijede ukupno 99,6 milijardi eura. Ruralne regije u 28 zemalja EU čine 52% područja sa ukupno 112,1 milijun stanovnika.

OBJAVLJUJEM PRIOPĆENJE EK ZA TISAK KOJE JE ODRŽANO TIM POVODOM


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

24.12.2015. u 14:08 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 22.12.2015.

ALPE ADRIA GREEN PODNIJELA KAZNENU PRIJAVU PROTIV REPUBLIKE SLOVENIJE

ŽICA JE ZLOČIN PROTIV PRIRODE I ŽIVOTINJA,
UGROŽENA JE FLORA I FAUNA I NJIHOVA STANIŠTA


PRENOSIM INFORMACIJE U VEZI S KAZNENOM PRIJAVOM PROTIV VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZBOG POSTAVLJANJA ŽILET ŽICE NA GRANICI SA REPUBLIKOM HRVATSKOM KOJU JE PODNIJELA MEĐUNARODNA UDRUGA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA ALPE ADRIA GREEN.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

22.12.2015. u 23:28 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 20.12.2015.

PSIHIJATAR I PRAVNIK MISLE DA ĆE VLADATI HRVATSKOM!


STVORENI SU UVJETI ZA RASPISIVANjE
PONOVLJENIH PARLAMENTARNIH IZBORA!


Na sastanku u subotu 19.prosinca postignut je dogovor između Bože Petrova predstavnika skupine Most i akutalnog premijera predsjednika SPD-a i koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića o bilateralnoj Vladi. Mandatar će biti nestranački, objavljeno je, a Zoran Milanović ne želi biti premijer. HDZ nije pristao na uvjete Mosta.Tomislav Karamarko predsjednik HDZ- a i predstavnici Domoljubne koalicija napustili su pregovore. Karamarko je rekao da nije mogao pristati na specifičan stil ucjene.
Činjenica je da psihijatar po struci Božo Petrov i pravnik Zoran Milanović koji pod svaku cijenu želi sebi osigurati i drugi mandat u Vladi RH , misle da će vladati Hrvatskom.
Da li smo na korak do nove Vlade?
Na pitanje da li je razgovor s Domoljubnom koalicijom definitivno završen Petrov je odgovorio “ Što se nas tiće, jeste. Naši uvjeti su bili vrlo jasni, mi smo i jučer postavili takav okvir, znalo se da u trenutku ako netko ne potpiše izjave da s tom stranom završavamo razgovor i to je to.
Na novinarsko pitanje ”Tko će biti mandatar” Zoran Mialnović je u subotu 19. 12. rekao “Naš prijedlog je Božo Petrov i to je gotovo. Mislim da gospodin Petrov ima određeni legitimitet i to je važno za mjesto premijera, a ovo drugo ćemo razgovarati slijedećih dana”
Domoljubna koalicija napustila je 19. prosincaa početni trostrani sastanak sa Mostom i SDP-om nakon petnaestak minuta . Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je rekao pred novinarima “ Mi zbog odluke našeg predsjedništva, zbog nekakvih moralnih skrupula koje imamo nismo potpisali bianko papir. Nisam mogao pristati na jedan vrlo specifičan stil ucjene i proizvodnju čitavog niza aksioma, dakle nekakvih tvrdnji o kojima se ne treba pričati, dakle prihvati ili odi, zbog stranke koju vdim. U mojoj stranci je puno branitrelja, puno siromašnih ljudi, u konačnici puno socijalno ugroženih ljudi, ja se sa ugledom svoje stranke ne mogu poigravati.Ne mogu ući u tripartitnu Vladu sa strankom koja četiri godine uništava Hrvatsku, koja kaže da im branitelji smrde i koja kaže da je Hrvatska država slučaj, stranku koja nameće čirilicu u Vukovaru” – naveo je Karamarko. “ Sve smo to pričali ove tri i pol godine, borimo se i sada da potpišem da s njima mogu ići u Vladu, zajedno sjediti za stolom na način da zajedno radimo. To je nemoguće, ja bi sam sebe negirao kao čovjeka i svoju stranku kao stranku koja ima neka načela, neke principe, negirao bih u konačnici i Domovinski rat. Nije mi potrebna fotelja, potrebno mi je da ostanem svoj, potrebno je da moja stranka ostane svoja i autentična i potrebno mi je to da normalno mogu hodati ulicama Grada."

ČOVJEK PREVRTLJIVA MIŠLJENJA

Nakon što je početkom tjedna, 14.12. premijer u odlasku Zoran Milanović pred hrvatskom javnošću izjavio “premijer može biti samo Tomislav Karamarko i ja, ja i Tomislav Karamarko” što je slušala i gledala cijela Hrvatska te se činilo da je SDP s Mostom pregovore okončao zauvijek već u srijedu 16.12. Zoran Milanović u jednom je danu dva puta pisao skupini Most”, izvjestili su elektronički mediji, nakon čega su u četvrtak, petak i subotu nastavljeni razgovori između SDP –a i koalicije Hrvatska raste sa skupinom Most I Domoljubnom hrvatskom. Ti su razgovori na iznenađenje završili dogovorom o mandataru, a najveće je iznenađenje to što je samo četiri dana nakon tvrdnje o tome tko samo može obavljati premijersku funciji, Zoran Milanović rekao da Petrov ima legitimitet za premijera . Drugim riječima Milanović se složio sa svime što je Petrov predložio. Jer sudeći po publicitetu koji je u proteklih 40 dana Petrov stekao, ako se broje samo naslovne stranice na kojima je osvanulo Petrovo lice, jasno je da je popularnost podgrijala njegov ego, te je i on sam zaboravio svoje izjave sa početka pregovora, koje su izrečene samo prije mjesec dana “da njih fotelje ne zanimaju”. “Petrov će biti mandatar i premijer”, potvrdio je Milanović. Ne samo da je takvom odlukom Milnović pokazao koliko je prevrtljiv čovjek, što je mnoge iznenadilo, več je u takvu odluku unio jednu drugu, posve ozbiljnu dimenziju koja sada nije vidljiva ali postoji i ozbiljna je. To je pitanje što je Milanović smislio, što namjerava provesti, preko Petrova? Zasigurno se radi o politici spletke, jer nitko u politici nikada ne radi protiv sebe.
VELIKI ULOG OSIGUTRAVA VELIKI DOBITAK!

U politici se dobitak tada mora odgoditi, da bi kasnije bio čak i multipliciran, ali ne igra se na gubitak . S obzirom na činjenicu, što je kroz izjave jasno cijeloj Hrvatskoj, da Milanović nema ni politički kurtuazno mišljenje o HDZ-u, a s predsjednikom HDZ-a Karamarkom nije želio komunicirati cijeli svoj premijerski mandate, pristanak Petrovu da bude mandatar i premijer budeće Vlade, upućuje na zaključak da preko Bože Petrova Milanović namjerava isključivo raditi protiv stranke HDZ-a i koalicije Domoljubna Hrvatska. A ako? To je ključno pitanje!
Tko ulažete veliki ulog, želi mnogo i dobiti! Milanović je uložio premijersko mjesto, dao ga je Petrovu i zato od Petrova vjerojatno namjerava zatijevati da učini sve što će on, Milanović u tom svom planu smatrati potrebnim. Zato 1. da li je namjera Milanovića da članovi buduće Vlade budu samo SDP-ovci i Hrvatska raste , osim mjesta premijera 2. Ili će Petrov dobiti zadatak od Milanovića da u Mostu za uzvrat osnuje političku stranku u koju će Perov pristupiti, te će članovi stranke postati i članovi Vlade ? U svakom slučaju radi se o planovima koji nemaju transparentne namjere.

PRAVEDNO RIJEŠENJE JE SMISAO POLITIKE ZA NAROD!

Ustavom nisu propisane varijacije sastavljanja Vlade i zato stranački i nestranački lideri mogu planirati najrazličitije ishode. Ako SDP u dogovoru s članovima skupine Most i koalicijskim partnerima pred predsjednicu Republike Hrvatske u utorak 22. 12, za kada su zakazane konzultacije četvrtog kruga, dođu sa 76 mendata, predsjednici Grabar Kitarović je potreban moralni priziv zdravog razuma. Zašto? Radi pravednposti prema biračima HDZ-a i koaliciji Domoljubna Hrvatska koja nije ušla u dogovor sa SDP-om i skupinom Most. Ali i radi pravednosti koju od predsjednice RH očekuju građani Republike Hrvatske. Naime nova Hrvatska Vlada ne može biti formiorana bez HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera. Zašto? Zato što ljudi koji su glasali za HDZ postoje, nešto manje ih je od 800 tisuća. HDZ i koalicija su dobili 59 mandata na parlamentarnim izborima 8. studenog 2015.,podsjećam SDP je dobio 56 mandata, a Most 19 mandata. Nova Hrvatska Vlada ne može niti smije biti formirana bez HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, koji nisu ušli u sporazum s Mostom i SDP-om. Takva Vlada ne bi bila pravedna ni moralna prema ljudima članovima stranke. Građani, se inače za članstvo u političkoj stranci odlučuju prema vlastitim emocijama, vlastitim simpatijama, vlastitim privatnim razlozima i vlastitim afinitetima. I to treba poštivati na svakoj razini,a jednako i na razini vlasti. Jer pripadnost osobe nekoj političkoj stranci spada u identit osobe . To nikva visoka politika države nema pravo narušiti i obezvrijediti. Narod, odnpsno građani u ovom slučaju Republike Hrvatske očekuju zato od predsjednice RH Grabar Kitarović pravedno riješenje u stvaranju Hrvatske Vlade nakon parlamentarnih izbora 8. studenog 2015.
A s obzirom na situaciju u kojoj premijer u odlasku Milanović i predstavnik skupine Most Božo Petrov stvaraju Vladu RH bez Domoljubne koalicije i HDZ-a pravedno bi bilo da predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović oglasi raspisivanje, odnosno da raspiše ponavljanje parlamentarnih izbora za Vladu RH, bez obzira koliko ti izbori financijski stajali. Jer sve su opcije dogovaranja i pregovaranja u konteklstu stvaranja pravedne Vlade RH potrošene. Republika Hrvatska i 4,3 milijuna njenih stanovnika treba pravedan skup članova političkih stranaka i saborskih zastrupnika koji će formiorati novu Hrvatsku Vladu.
Margareta Zouhar Zec




20.12.2015. u 13:09 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 16.12.2015.

UTEMELJITELJI EU DIREKTIVE O STANIŠTIMA PRIMILI PRIZNANJA OD WWF


TALENTI ZA EUROPU PRIRODNO BOGATIJU!

Bruxelles, Belgija –– The World Wide Fund for Nature (WWF) je 15. prosinca nagradio četiri pojedinca priznanjem „Leader for a Living Planet“ (“Lider živućeg planeta”) za njihov rad u europskim institucijama koji je utjecao na bolju zaštitu prirode. Oni su “utemeljitelji” EU Direktive o staništima iz 1992. godine, kojom se čuvaju ključna ugrožena staništa i vrste Europe. Ta se direktiva smatra jednim od najjačih europskih okolišnih zakona.Nagrada WWF-a je javno priznanje osobama koji se bore za zaštitu prirode i koji svojim primjerom nadahnjuju ljude oko sebe.

Današnji „Lideri živućeg planeta“ su Stanley Johnson, bivši član Europskog parlamenta i bivši službenik u Europskoj komisiji te podrška za sva okolišna pitanja; Henriette Bastrup-Birk, bivša članica tima za izradu Nacrta direktive; Claus Stuffmann, bivši čelnik odjela zaštite prirode u Europskoj komisiji te Hemmo Mauntingh, koji je bio predlagatelj Direktive u Europskom parlamentu.

Komentirajući nagrade , Genevičve Pons-Deladričre, direktorica WWF-ova ureda za europske politike, rekla je: “Važno je sjetiti se i odati priznanje ljudima i vrijednostima koje su dovele do stvaranja tako vizionarskih zakona za zaštitu prirode. Ovi Lideri živućeg planeta su izvanredni ljudi koji su iskoristili svoje talente da Europu učine prirodno bogatijom. Oni mogu biti nadahnuće za današnje političare i službenike koji bi trebali nastaviti njihovim stazama i osigurati da ti zakoni ne budu oslabljeni nego jednostavno ojačani.“

Stanley Johnston, WWF-ov Lider živućeg planeta izjavi je "Ima prostora za poboljšanje implementacije. No u vrijeme kada neki ljudi preispituju vrijednost Europske unije, potrebno je istaknuti da je barem na području zaštite prirode EU uvijek predvodila i postigla rezultate koji nikad ne bi bili mogući bez konkretnih akcija na razini EU. „Hemmo Muntingh, WWF-ov Lider živućeg planeta rekao je:
"Zakonodavstvo je ključno kako bi se danas zaštitila priroda u Europi i ponosan sam što sam imao ključnu ulogu u stvaranju Direktive o staništima. Potrebna je i financijska pomoć. Upravo zato smo stvorili LIFE program 1992. godine, i u taj program treba uložiti veću količinu novca namijenjenu implementaciji zakona za zaštitu prirode.“ U Bruxellesu će 16. prosinca, ministri okoliša zemalja članica EU prihvatiti zaključke Izvještaja o provedbi Strategije o biološkoj raznolikosti europske strategije da se zaustaviti gubitak prirode do 2020. (Petra Boić)

16.12.2015. u 06:42 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 15.12.2015.

KAKO MOST SPREMA PRIJEVARU?


KADA PREMIJER UĐE U STRANKU MINISTRI ĆE BITI NJEGOVI!

Skupina od petnaestak ljudi koji su se prozvali Most , koja nije ni politička stranka,već je na okupu do sada drži zdravorazumski dogovor, a koja je na parlamentarnim izborima dobila 13 % glasova, ne samo da diktira dinamiku događanja u stvaranju nove Hrvatske Vlade, već nekoliko dana izravnio govori - " naš je uvjet mjesto nestranačkog premijera". Koliko je pokvarenosti u tim ljudima!? Zašto? Zato što je, podsjetiti ću, nakon izbora Božo Petrov tri tjedna govorio " nas ne zanimaju fotelje". Ali častohlepna srca nisu odoljela. Došla je promjena plana!. Koalicija SDP-a tu igru neće - rekao je Milanović. Tomislav Karamarko lider HDZ-a, želi napraviti sve što je u njegovoj moći da ne dođe do novih izbora, jer je već govorio o financijskim troškovima provođenja ponovljenih parlamentarnih izbora. Karamarko ima pravo kada želi razgovor i dogovor, samo ljudi iz Mosta nisu iskreni sugovornici. Most sprema nepoštenu igru. Nije slučajno da su u Mostu zaključili da im mjesto premijera, "nestranačkog premijera" najviše odgovara. U Mostu i oko Mosta su ljudi koji misle da znaju voditi državnu politiku, a nije baš tako. No kako Most priprema prijevaru?
Evo kako!
Kada netko iz Mosta dođe na mjesto premijera RH, odnosno u početku nestranačkog premijera, taj će kroz kraće vrijeme osnovati legalnu političku stranku ili će ući u političku stranku, jer to mu nitko neće moći zabraniti. U stranku će ući tada svi oni koji već više ili manje toj skupini idejno pripadaju. Do tada nestranački premijer Vlade RH, biti će tada stranački premijer, legitimno će smjenjivati ministre u Vladi i postavljati na ta mjesta „svoje ljude“ iz stranke kojoj je postao član, bez obzira zvala se ona Most ili nekako drugačije.
Ovakav ishod , mišljenja sam, je vrlo vjerojatan, ako koalicija HDZ prihvati Mostov uvjet nestranačkog premijera!

Margareta Zouhar Zec

15.12.2015. u 15:32 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 14.12.2015.

NAGRADU SAHAROV ZA 2015. DOBIO RAIF BADAWI


“ ŠKOLSKI PRISTUP STUDIRANJA POTPUNO OGRANIČAVAJUĆI”

Informiranje o nagradi SAHAROV i debata pod nazivom “ Mediji i sloboda govora “ održani su na Fakultetu političkih znanosti na Dan ljudskih prava 10. Prosinca 2015.
Europski parlament nagradu SAHAROV dodijelio je 2015.Raifu Badawiu koji je blogor i zagovornik slobode mišljenja i izražavanja iz Saudijske Arabije. Ovogodišnji lauerat je u zatvoru. Osuđen je 2013. godine radi osnivanja foruma s bogohulnim komentarima te je kažnjen na kaznu od 7 godina zatvora i 600 udaraca bičem. Godine 2014. ponovo je kažnjen s 10 godina zatvora, 1000 udaraca bičem i novčanom kaznom od milijun riala. Pred gomilom koja je skandirala ispred đamije u gradu Džedi u siječnju 2015. Raif je primio 50 udaraca bičem. Zdravlje mu je bilo ugroženo nakon toga.

Nagrada se dodjeljuje za slobodu mišljenja od 1988. Violeta Simeonova Staničić voditeljica ureda Europskog Parlamenta u Republici Hrvatskoj rekla je pritom da je nagrada dosada dodjeljena disidentima, političkim vođama, novinarima, aktivistima civilnog društva, piscima, majkama, suprugama, vođama manjina, protuterorističkoj skupini, mirovnim aktivistima, aktivisti protiv mučenja, karikaturisti, dugotrajnom zatvoreniku savjesti, redatelju, djetetu koje se bori za pravo na obrazovanje , pa i UN-u kao tijelu . Nagradu Europskog parlamenta čini i suma od 50 000 eura. To je tek mala sadisfakcija za teškoće koji su dosadašnji laureati proživjeli na svom putu odluke da ustraju u svojim idejama, a koje je međunarodna zajednica prepoznala kao krucijalne za sredinu u kojoj su živjeli i radili.

Ukratko o Raifu Badawiu
Image and video hosting by TinyPic
Izvor: Knjiga laureate Nagrade Saharov, Izdanje EUROPSKI PARLAMENT

TKO JE BIO ANDREJ SAHAROV PO KOME JE NAGRADA EUROPSKOG PARLAMENTA ZA LJUDSKA PRAVA DOBILA IME?
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Izvor: Knjiga laureate Nagrade Saharov, Izdanje EUROPSKI PARLAMENT

Image and video hosting by TinyPic

Violeta Simeonova Stanišić, voditeljica ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH.


Ovom prigodom održana je debata ”Mediji i sloboda govora” na kome je moderatorica bila dr. Tena Perišin , a kao govornici bili su s Fakulteta političkih znanosti docenti dr. Enes Kulenović, i dr.Viktorija Car, izv.prof. dr. Gordana Vilović, te novinari Hrvatskog novinarskog društva Željko Peratović i Saša Leković koji je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.
Kakva je razlika shvaćanja ljudskih prava i slobode novinara u Europi i izvan Europe? - upitala je moderatorica izv.prof. dr. Tena Perišin Željka Peratovića“Bio sam pod nadzorom policije pet godina zbog objavljivanja državnih tajni , jednu noć sam prespavao na policiji, a danas nemam uvida u taj spis, nisam bio bičevan, radio sam u Globusu, ali pisao i na blogu, deset godina ne radim u tiskanim medijima” predstavio se novinar Željko Peratović koji je za 2014. primio od Hrvatskog novinarskog društva priznanje za istraživačkog novinara godine.


Image and video hosting by TinyPic

S lijeva: Moderatorica izv.prof. dr. Tena Perišin, novinar Željko Peratović,doc. dr. Enes Kulenović, izv.prof. dr. Gordana Vilović, doc.dr. Viktorija Car i novinar i predsjednik HND-a Saša Leković / Fotka M.Zouhar Zec

“Turska koja bi htjela biti EU, zabranjuje YouTube gdje se objavljuju materijali o korupciji” rekao je Peratović te nastavio. “Osjeća se velika nesolidarnost među novinarima, nesigurnost radnog mjesta, u pitanju su i velike moralne dvojbe.Novinar napravi novinarski zadatak kako treba, ali novinarski rad često puta nije objavljen, urednik ga ne objavljuje jer ne da se to ne slaže s uredničkom politikom, već se urednici ne žele zamjeriti oglašivaću, političkom močniku od kojeg zavisi hoće li taj list, tiskani medij, biti u javnom prostoru. Bez obzira na ekonomsku situaciju kakva je u medijima vi danas ne možete mobilizirati ljude, novinare na prosvjede. Prije tri,četiri godine novinari su se pokušali organizirati, išli smo do Ministarstva prosvjete tražili promjene medijskih statuta da novinari u redakcijama sudjeluju kod izbora glavnih urednika, Vlada je uglavnom radila u korist izdavačima, smanjivala je njima PDV, dakle tu je bila stvarno sprega Vlasti , vlasnika medija i određenih ekonomskih centara moći. Danas je još uvijek nezahvalno se baviti ovim poslom, novinari su potplačeni, stavlja ih se u RPA sustave kao da su slobodni novinari – a zapravo rade kao da su stalno zaposleni.”- rekao je Pertović

“POJAM GRAĐANSKOG NOVINARSTVA NIJE PRAVEDAN”

Izv. prof. dr. Vilović koja predaje kolegij “Mediji i različitosti” rekla je “ kroz studij senzibiliziramo za temeljna ljudska prava za poštovanje različitosti, jer studenti su vezani za određenu različitost i to pokušavamo približiti kroz kolegoij a uključujući i život i tradiciju. Prof dr. Vilović je spomenula Oslobođenje koje je na listi dobitnika nagrade Saharov za 1993. godinu.Novine Oslobođenje izlazile su svaki dan u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1996. tijekom rata, a novinu je stvaralo 75 novinara bosanaca, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata. Nitko od njih nije napustio novine kada je počeo rat iako im je za to pružena prilika.
Dr. Viktorija Car napisala je knjigu pod naslovom “Mi i oni kroz medijske naočale”. Knjigu je izdala kuća ljudskih prava, čija je dr. Car i članica. Dr. Car je rekla; “Ono što nedostaje u RH je jedna platforma zaštite novinarske struke, ali i nekih drugih organizacija koje bi osigurale novinarkama i novinarima potpuno osječaj slobode i sigurnosti, da se smiju slobodno javno izražavati, a budu li u bilo kom trenutku njihova prava povrijeđena i ugrožena, da će ta organizacija stati u potpunosti iza njih i dati im podršku. To ne smije biti grupa entuzijasta, volontera to moraju biti profesionalci koji će biri spremni profesionalno reagirati i u roku od 24 sata u potpunosti obraniti novinarska prava “ rekla je dr. Car i nastavila :“ I tada ćemo moći govoriti o slobodi izražavanja u RH. Međutim ta sloboda izražavanja ima svoju drugu stranu a to je odgovornost. Kada govorimo o slobodi izražavanja onda baš sve ne možemo nazivati sloboda izražavanja. Jer ako kršimo tuđa ljudska prava . ako vrijeđemo tuđi identitet onda to naše slobodno izražavanje postaje napad. U tom smislu ponovo vidim problem : u Hrvatskoj je dozvoljeno da u novinarstvo uđu amateri i da se amateri nazivaju novinari. Akademska zajednica napravila je veliki propust kada je prije dosta godina uvela pojam građanskog novinarstva. A onda je pravo građana na izražavanje i objavljivanje informacija dobilo ime novinarstvo.To nije novinarstvo. Novinarstvo je profesija koja ima određene standarde koji su vrlo precizni i koji se trebaju poštivati, a osoba koja je novinar ih treba jako dobro poznavati. Također mislim da u Hrvatskoj nedostaje jedno jače zagovaranje povratka novinarstva svojoj profesiji.”


“ ŠKOLSKI PRISTUP STUDIRANJA POTPUNO OGRANIČAVAJUĆI”

“Televizija bi trebala osvjetlati obraz i pokazati nam da zastupa interese svih grupa “ podsjetila je dr. Vilović, a dr. Car je nastavila rekavši “Uvijek je pitanje publike; kako je moguće da je tolika količina publike spremna izlagati se tako trivijalnim sadržajima? Jer je činjenica da riality schow i slične emisije koje se emitiraju na hrvatskim nacionalnim televizijama imaju svoju publiku. Kada pitam studentice i studente tko od njih se zaista izlaže takvim sadržajima, oni naravno svjesni su da za njihov osobni imiđ ne bi bilo dobro kazati da se izlažu, ali čim počnemo raspravljati oni su jako dobro informirani ,do detalja. Problem je taj nedostatak medijske pismenosti u Hrvatskoj gdje mediji još uvijek nisu doživljeni kao bitan element našeg svakodnevnog života od kojeg mi ne možemo pobjeći i mi smo konzumenti medijskih sadržaja čak i onda kada mislimo da im se ne izlažemo. Izato mislim da je obrazovanje itekako bitno, ne mislim isključivo na formalno obrazovanje, nego mislim na cijeloživozno učenje. Ali u Hrvatskoj postoji kultura nekog straha od znanja, pa i dalje postoje neke radionice, doškolovanja i slično gdje se na početku prisutni potpišu i pobjegnu čim prije. Pobjegnu od tog znanja, jer zašto bi se sada izložili nekakvim informacijama od kojih moguće da će im nešto i trebati, ali bolje je pobjeći od tog znanja ćim prije i izložiti se nekakvim trivijalnim sadržajima. Zato mislim da je obrazovanje itekako važno, zato mislim da novinari i novinarke moraju biti obrazovani, jer je danas obrazovanje lako dostupno. Tkođer novinari i novinarke moraju imati iskustvo. Obrazovanje koje će steči je preduvjet ne i sigurnost da će takve osobe u svom poslu biti profesionalne. Zalaganje da se medijska pismenost počne uvoditi u programe , a to je čitanje novinarskog teksta i podteksta, znaći učenje da znamo prepoznati koga nema u medijima, o kome se ne govori, a ne samo da nas mediji tjeraju da nam fokus bude na onom što jest u medijima” rekla je dr. Car
Moderatorica izv.prof. dr. Tena Perišin upitala je doc. dr. Enesa Kulenovića bi li na Fakultetu političkih znanosti trebao za novinare postojati predmet vanjsko političkog novinarstva? Doc dr. Kulenović je rekao slijedeće “ Neću ništa novo reći ako kažem da je to važno. Od šume informacija koje studentu dajemo on mora imati relevantne poveznice. Nisam pobornik tog da mi na neki naćin otkrivamo buduće novinare školski, ali tu su znanja koja oni moraju steći, a to su široka znanja gotovo da budu eruditi. Ali i ne možete erudite stvoriti tako da studentu kažete : sat i pol imamo predavanje onda seminar i tako urediti studij. Meni se čini da je zadatak uspješnog obrazovanja novinara, inaće intelektualaca općenoto, da studente intelektualno zavede da izađu iz predavaonice, da imaju onaj sokratovski moment o tome koliko toga neznaju i da sami dalje rade na sebi i da istražuju, da čitaju, da uče, tako da je ovaj školski pristup studiranja potpuno ograničavajući. Ono što se meni čini da bi trebali, ako dobro radimo svoj posao, potaknuti ih da se intelektualno razvijajuju i da kada izađu s fakulteta, da je tek onda priča za njih počela. I da kada je potrebno mogu reći ; ja sam te knjige čitao i temeljito provjeravao” istakao je docent dr. Kulenović.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković podsjetio je da Hrvatsko novinarsko društvo ima Centar za zaštitu slobode izražavanja koji čine poznati odvjetnici koji na sudu zastupaju novinare. Projekt je predstavljen 2.srpnja 2015. u Hrvatskom novinarskom društvu.

14.12.2015. u 09:00 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 09.12.2015.

ISTRAŽIVANJE NOVINARA MARTINA VUKOVIĆA


ZLOUPORABE PODACIMA!

U emisiji Za selo i poljoprivredu koja je emitirana u nedjelju 6.12. novinar i urednik te emisije Martin Vuković pročitao je saznanja do kojih je došao istražujući novinarski temu za dodjelu financijskih sredstava poljoprivrednicima na natječaju Ruralnog razvoja za mjere 4.1 i 4.1.1 , i zuloupotrebe u vezi s tim.

Želio je u toj emisiji razgovarati sa ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antom Pezom i sa pomoćnicom ministra poljoprivrede Davorkom Ajduković, no nijedno mu se nije odazvalo u emisiju. No neodazivanje, čak i odbijanje komunikacije s novinarom, u obom slučaju Vukovićem, šalje u javnost poruku, koja se kratko tumači na na način – “ kada rade protivno pravilima onda žele ostati daleko od javnosti.” Iako u Republici Hrvatskoj mnogi ponavljaju kako je Hrvatska pravna država, novinar teško dolazi do sugovornika, a time i do informacije, kao u ovom slučaju kada se radi o ljudima iz državne uprave koji žive iz državnog proračuna, koji troše u poslovanju i raspodjeli novac građana Republike Hrvatske, a kada novinar istraži neke segmente rada u njihovim institucijama i o tome želi javno razgovarati, ostaje bez odaziva i odgovora . Rukovodeće osobe iz državne uprave novinara doslovno ignoriraju. Koliko u takvom slučaju može pomoći Povjerenik za informiranje? Može, no treba ispoštovati procedure, što traje. Državni službenici imaju etički kodeks koji bi im trebao biti motiv za korektno obavljanje posla. No u državnim službenicima ni etički kodeks nije motiv da razgovaraju s novinarom.

U svakom slučaju želim da moji čitatelji imaju saznanja o novinarskom istraživanju kolege Martina Vukovića koje otvara nove spoznaje kako se radi na zloupotrebi podataka u sferi poljoprivrede. A to bi moglo otvariti i nova druga pitanja.

NO SADA JE NAJVAŽNIJE SLIJEDEĆE:

PRENOSIM SADRŽAJ KOJI JE ČITAO NOVINAR MARTIN VUKOVIĆ U ETER U EMISIJI ZA SELO I POLJOPRIVREDU U NEDJELJU 6.12. 2015. NA PRVOM PROGRAMU RADIO ZAGREBA


Citiram:“Na početku važno pitanje- koliko bi odluka Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju o potporama za fizička ulaganja iz programa Ruralnog razvoja prema bodovnoj listi objavljenoj početkom prošlog mjeseca mogla štetiti državnom proračunu? Pokušali smo o tome, ali i o drugim natječajima iz programa ruralnog razvoja razgovarati s ravnateljem Agencije za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu I ruralnom razvoju Antom Pezom i pomoćnicom ministra poljoprivrede Davorkom Ajduković, no oni odbijaju gostovati u ovoj emisiji i javno odgovarati na moja i vaša pitanja.
Pezini su ga službenici ispričali medicinskim oporavkom, no znamo da dolazi na posao, a potom su
iz Agencije odbili poslati njegova zamjenika u emisiju za selo i poljoprivredu.
Iz Ministasrtva poljoprivrede uobičajena tišina.Nadamo se da neće dugo trajati i da će u novoj Vladi shvatiti potrebu dijaloga s javnošću koja u svakom slučaju očekuje od državnih tijela odgovore zbog nedopuštenih načina rada.
Govorimo o natječaju iz programa Ruralnog razvoja koji se odnosi na ulaganja u fizičku imovinu i naziva se službenom oznakom 4.1.1. I odmah ću reći kako imamo pouzdana saznanja da ocjenjivanje odobrenih programa prolazi dodatnu kontrolu. Tu je trebalo čelne ljude Agencije i ministarstva poljoprivrede uvjeravati kako svjesnim propustom mogu nanijeti golemu štetu državnom proračunu, a posljednično zbog toga čak i kazneno odgovarati.
Tako su iz Agencije za plaćanje prihvatili sugestije o potrebi provjere projekata i njihova bodovanja.
Hoće li nakon toga odgovorni u Agenciji za plaćanja i ministarstvu uvidjeti i potrebu poništenja natječaja u ovom je trenutku teško procijeniti. Sumnjam! A i pitanje je komu bi to koristilo i bi li se time nanijelo bviše štete nego koristi.
Podsjećamo riječ je o natječaju iz veljače ove godine, za koje je rang lista onih kojima bi potpora trebala biti odobrena objavljena početkom mjeseca studenog. Iako iznos predviđenih sredstava, s obzirom na veliki broj zahtjeva, odlukom ministra Jakovine u kolovozu je povećan s 360 milijuna kuna na 862 milijuna kuna, samo je nešto više od 200 korisnika koji bi trebali dobiti potporu. Više od 800 korisnika je ispod crte. Razočarani su najavili tužbe u Bruxellesu. No pomoć je ondije teško dobiti ili bolje rećeno administracija EU kako se čini za sada, neće reagirati.Zašto? Jer nisu napisane Odluke i nije počela isplata novca.Iz Bruxellesa će tek tada reagirati. A ako se potvrde sumnje da su odobravani projekti s lažiranom dokumentacijom, šteta za državni proračun biti će nemjerljiva.

Nažalost nitko se od mojih dobro upućenih sugovornika iz Agencije za plaćanja i ministarstva poljoprivrede ne usudi stati pred mikrofon, pa ću Vam osobno morati isprićati saznanja do kojih sam došao.
Ponajprije kako su neki podnositelji manipulirali podacima, da bi prema kriterijima natječaja dobili više bodava.Prva zlouporaba odnosi se na prikazivanje veličine gospodarstva, tj. na smanjivanje njegove ekonomske snage. To se radilo tako da se u ARKODU dio poljoprivrednih površina prebaci
na tvrtku koja se ne povaljuje u natječaju , tj. rasporedi se na više njih.Tako veće gospodarstvo postaje manje, te u ocjeni programa dobiva više bodova.
Potom dolazi dio koji je dopušten i na koji su mnogi upozoravali, još u doba izrade pravilnika pa ću ga samo spomenuti. No zbog njega potporu neće dobiti mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male tvrtke. Riječ je o uvjetu iz natječaja koji za zajedničke projekte donosi čak 20 dodatnih bodova. Ta je odredba onima koji su zbog ekonomske snage dobili manje bodova učinila da lako preteknu gospodarstva koja se žele samostalno razvijati. Tako su, kako doznajem, dvojica predlagatelja udružila snage za zajedniočku investiciju i prvi je prijavio mosnu vagu, a drugi 20-ak traktora .
Na bodovnoj listi su visoko, a hoće li dobiti potporu, treba vidjeti. Pravila jasno kažu da se investicije u zajedničkom projektu moraju koristiti u ravnopravnim omjerima.

Kada je pak riječ o nepravilnostima uočenim od pojedinih predlagatelja koji su prešli prag, moji sugovornici kažu da su dodatne bodove dobili po prijavi tipa ulaganja. Tako su neki višegodišnji nasadi ocijenjeni kao izgradnje,kako bi dobili maksimalne bodove, iako je iz dokumentacije vidljivo da se ne radio o izgradnji. Naime prema hrvatskim propisima izgradnjom se pri podizanju višegodišnjeg nasada smatra samo investicija kada se podiže armatura za vinograd, ograda voćnjaka i vinograda ili primjerice sustav za obranu od tuče i ožegotine. A iz troškovnika je bilo lako uočiti tko to ne planira učiniti i da zbog toga ne može dobiti dodatnih 15 bodova.
Iduće područje zlouporabe je tzv. pokus područje za koje se moglo ostvariti do 10 bodova. Naime riječ je o zaštiti okoliša.Tu se recimo može prijaviti atomizer ili drugi stroj koji za cjelokupni projekt nije bitan, ali nije ni pretjerano skup, no s njim se dokazuje da je u funkciji zaštite okoliša i dobivaju se dodatni bodovi. Neki su navodno ovo iskoristili tako da su svoje gospodarstvo neposredno pred natječaj upisali na listu ekoloških proizvođača. Time ne samo da su dobili dodatne bodove, nego i veći iznos potpore.
Kako neki od potencoijalnih investitora računaju da će bespovratno dobiti čak 90 % visine investicije?
Tako da osnovnu potporu koja mora biti do 50% visinu investicije povećaju za 20 % kroz zajednički projekt i još za 20 % za ekološku proizvodnju. Jedan od ta dva uvjeta mogli su zadovoljiti tako da su kao direktora tvrtke ili nositelja OPG-a prijavili osobu mlađu od 40 godina, koja taj posao u prethodnom razdoblju nije obavljala dulje od pet godina.

Problem je što takve prijave Europska komisija može ocijeniti i kao umjetno stvorene uvjete.O tome sam između ostaloga htio razgovarati s ravnateljem Aencije za plaćanja Antom Pezom i pomoćnicom ministra poljoprivrede Davorkom Hajduković. Odbili su me. Pitao sam i zašto u natječajima to nije bilo bolje precizirano. Nakon podulje pretrage na intrnetskim stranicama ministarstva poljoprivrede u jednom od glasnika pronašao sam dva primjera za umjetno stvorene uvjete. No trebaju li se svi poljoprivrednici mučiti da to otkriju ili ih treba pustiti da možda i ne namjerno upišu neku pogodnost, a da neznaju kako je to zabranjeno. U ministarstvu vjerojatno smatraju da bi to trbali znati konzultanti, no ipak nije na odmet da budu koroisnicima više od koristi.


Razgovarajući s dobrim poznavaocima problematike naišli smo na još jedan kriterij koji nije poznat većini proizvođača, koji ne samo da donose ili ne donose bodove kod prijave projekat, nego izravno utječe i na visinu potpore.Stoga se mnogi žale zašto u jednom selu ili opčini ona po hektaru ima drugi iznos nego u susjedstvu gdje je viša. Riječ je o područjima s prirodnim i ostalim ograničenjima. Odmah ću istaknuti da tog kriterija načelno prijavitelji projekata iz krajeva u kojima je poljoprivreda intenzivna dobivaju pet bodova manje iz onih kako kažemo pasivnih područja. Jedan mi je konzultant čak rekao da ne želi raditi projekte za slavonce, jer oni ne mogu dobiti bodobe koje će primjerice dobiti poljoprivrednici u Lici pa čak i u Istri. O čemu se radi? Nakon dvije I pol godine rada stručnjaka Agronomskog fakulteza I Državnog hidrometeorološkog zavoda te Instituta za primjenjenu ekologiju izrađena je studija na temelju koje ministarstvo poljoprivrede u ožujku je objavilo Prvilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim prirodnim ograničenjima. Studija, a posebno Pravilnik rađeni su prema kriterijima koje je zadala EK i koji u mnogome, ne samo da ne poštuje kriterije struke koji uz to jednako vrijede za Hrvatsku kao primjerice za Švedsku ili Grčku.

Prema njemu sve su općine u Hrvatskoj razvrstane u gorsko planinske, u one s bio fizičkim ograničenjima vezanim uz tlo, klimu te u one s posebnim ograničenjima kao i one koje ne pripadaju ni u jednu kaztgoriju. Jedan od autora studije dr. Damir Husnjak gotovo mi je dva sata tumačio kako e studija nastala. Pozvao sam profesora danas u goste da mi objasni ono što u ministartsvu ne govore proizvođačima, no on se ispričao jer danas nije u Hrvatskoj, no onda smo taj razgovor ostavili za jednu od idućih emisija. Sažeto rečeno za to razvrstavanje kriteriji nisu bili reljef, klima I kvaliteta tla određene općine nego i postotak poljoprivrednog zemljišta upisanog u ARKOD 2012. Godine a kao posljednji kriterij razvrstavanja uzeta je stopa profitabilnosti poljoprivredne proizvodnje u svakoj općini.Tako se dogodilo da su neke općine zadovoljile prirodne uvjete, ali nisu imale 60% poljoprivrednog zemljišta upisane u ARKOD 2012. Godine kada je studija rađena. Da nisu uvršene u područja s ograničenjem, njihovi poljoprivrednici ne mogu dobiti dodatne bodove na natječaju niti za posebne uvjete dobivaju potporu po hektaru. Drugi primjer: dva susjedna sela u Slavoniji s gotovo identičnim uvjertima proizvodnje, no u jednom se netko od proizvođača bavi plasteničkom ili drugom višedohodovnom proizvodnjom. Zbog toga je ukupna stopa kod profitabilnosti za tu općinu povećana i prešla je prag od 10 635 kn po hektaru i ta općina nije uvrštena u ove kriterije. Njezini proizvođaći također imaju nižu potporu i neće dobiti dodatne bodove ako se budu natjecali za projekt iz Ruralnog razvoja.

Pokušao sam Vam prenijeti što sam ovih dana doznao istražujući ovu temu.

Sugovornici su me upozorili i na štetu koja je učinjena zato što je natječajima iz mjere 4.1.1. dopušten najveći iznos potpore do pet milijuna eura i što je dopušteno da se ta ista tvrtka ili OPG mogu javiti na više projekata. No to su rekao bih i politička pitanja na koja su mnogi upozoravali nakon donošenja programa Ruralnog razvoja, ali za čije primjedbe u ministarstvu poljoprivrede nisu imali razumijevanja. A očito je da su u međuvremenu počeli mijenjati uvjete. Tako se u drugom natječaju za operaciju 4.1.1. intenzitet potpore više neće moći povećavati do 90%, ali će se i dalje za iste kriterije dobivati dodatni bod. Kome služi ta čudna situacija pitaju se moji sugovornici. Zlobnici bi ipak rekli “glavni su namireni pa sad više nije važno”. Ostali se trebaju zadovoljiti sa 50% potpore.
A koliko se radi bez razumijevanja stanja na terenu i potrebama poljoprivrednika,možda najbolje pokazuje najnoviji natječaj za potporu zbrinjavanja i korištenja stajskog gnoja. On dopušta kupovinu bagera, ali ne traktora kojima bi se gnoj dovezao do njive i na njoj razbacao.

I kao zaključak : kako doznajem povećava se broj udruga koje će od ministarstva pa čak i od Europske komisije zahtijevati poništenje ovog natječaja. S druge strane dobivam uvjeravanja da se planirana finacijska sredstva u ovom natječaju neće potrošiti jer podnositelji zahtijeva trebaju osigurati ostatak novca iz vlastitih ili bankovnih izvora. Kako se čini i bodovna lista će se mijenjati. Treba imati na umu i razmišljanje zapravo nezadovoljstvo razvojem situacije investitora koji očekuju pozitivne odluke kako bi mogli opstati. Imju pravo i oni koji procijenjuju da sve ovo pridnosi dodatnom zaustavljanju razvoja naše poljoprivrede. Rekao bih s njima se najlakše složiti. “
citat završen




09.12.2015. u 11:41 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 07.12.2015.

ZAHTJEV ZA NE STRANAČKIM PREMIJEROM JE PODVALA SKUPINE MOST!



ZAHTJEV SKUPINE MOST TREBA IGNORIRATI!

Zar je Republika Hrvatska uistinu u situaciji da joj politički naturšćik određuje uvjete pod kojima će se izabrati premijer i konstituirati 13 Hrvatska Vlada i 8. saziv Sabora? Dok Zoran Milanović i Tomislav Karamarko poslovno politički ne komuniciraju, Božo Petrov čelnik skupine saborskih zastupnika nezavisnih lista Most predlažio je na sastanku dvaju lidera 7.12. u Esplanadi da buduća Vlada ima nestrnačkog premijera mandatara buduće Vlade. Vrijeme za promišljanje i odluku Milanoviću i Karamarku dao je do kraja ovoga tjedna 12.12. Dakako ponovo nije zaboravio naglasiti da želi jedinstvo i koncenzus. No kuda vodi taj prijedlog Bože Petrova?

Petrov je perfidno u izraz nestranački umotao prijedlog za traženje nestranačkog premijera i na taj način na stol bacio imena saborskih zatupnika Mosta koji kao izvanstrnčke osobe mogu biti ono što je dogovor u Mostu - tražiiti izvanstranačkog premijera. Jer jasno je da nitko iz obiju velikih koalicija stranaka na tu funkciju, pod takvim uvjetom, ne može biti predložen. Misli li Petrov uistinu da lidere dvaju koalicija može žedne prevesti preko vode? Tim je zahtjevom na vidjelo izašla sva bahatost skupine Most. Nitko u Mostu, kao ni Petrov, nema političkog iskustva za premijersku funkciju i te aluzije Most treba izbaciti iz svojih aspiracija. Političko vođenje Republike Hrvatske ne može biti predmet eksperimenta tuđih želja u drugoj dekadi trećeg tisučljeća.

ZADATAK MOSTA BIO JE MANDATIMA
PODRŽATI LIJEVU ILI DESNU KOALICIJU!

Nestranačkih 15 mandata s kojima Most raspolaže postali su teret na političkoj hrvatskoj sceni.Bez sumnje taj je teret učinjen pretjeranim pridavanjem važnosti skupini združenih individualaca koji su od birača dobili saborske mandate. No Božo Petrov kao predstavnik Mosta, zajedno sa svima ostalima otišao je tako daleko da je svojim posljednjim prijedlogom i zahtijevom prijedloga izvanstranačkog mandatara krenuo ka težem putu formiranja Vlade. Zahtijev za izvanstranačkim premijerom je nerealan i obje ga koalicije trebaju odbaciti, bez obzira na broj osvojenih glasova birača na izborima. Prvo, Most je izložio svoje prijedloge reformi predstavnicima obaju koalcija i ta je faza završena. Drugo, zadatak Mosta bio je podržati sa saborskim mandatima lijevu ili desnu koaliciju kako bi se prije došlo do mandatara i formiranja Vlade. No Most gubi realnost u svojim zahtjevima i njihove daljnje prijedloge, izvan ovlasti saborskih zastupnika, treba ignorirati. Jer njihova je eksplicitna uloga završila. Saborski mandati skupine Most nisu ništa vrijedniji ni značajniji od mandata ostalih saborskih zastupnika. Liječnik po struci, Božo Petrov, koji nema nikakvu političku naobrazbu, a nema ni odluke predlagati riješenja, već samo nameće pitanja Karamarku i Milanoviću, politički proces sa sadržajnom i personalnom stranom pretrvorio je u uvjet koji zbog ustroja političkog sustava nema izglede za skori završetak kakav je Hrvatskoj potreban.

KONCENZUS U POLITICI JE APOLITIČAN

Most je imao ulogu u Hrvatskoj javnosti posljenjih mjesec dana no predlagnjem neprihvatljivog prijedloga nestranačkog mandatara uloga Mosta kao svojevrsnog savjetnikaa treba završiti. Zastupnici Mosta za Most nisu stranački vezani već je svaki za sebe nezavisan te se pojedinačno mogu prikloniti stranci kojoj žele. Naglašavanje jedinstva Mosta kako je to prkazivao Petrov je politička floskula. Oni su bili jedinstveni, po dogovoru , tijekom prezentiranja reformi predstavnicima koalicija stranaka SDP-a i HDZ-a. No oni su sa saborskim mandatima izvanstranačke osobe. Neprestano nametanje koncenzusa, kako to radi Božo Petrov je apolitično. Jer u politici se nikada koncenzus u 100 % -tnom ulogu ne može očekivati, niti se može ostvariti. Razlog? Zato što politika nije diktatura već podržavanje sličnih ili istih ideja. Ali suzdržanost i neslaganje su u politici uvijek očekivani. Koncenzus je svojstven samo ljubavnicima ili zaljubljenim osobama.

Margareta Zouhar Zec


07.12.2015. u 23:55 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 05.12.2015.

MJESEC DANA NAKON IZBORA MOST I PETROV GLAVNI SU POLITIČKI PROTAGONISTI U RH



ZAJEDNIČKI SASTANAK MILANOVIĆA, KARAMARKA I
PETROVA NAJAVLJEN ZA 7.12.


Punih mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora 8. studenog, u Hrvatskoj glavnu riječ u političkim događajima vodi skupina saborskih zastupnika nezavisnih lista Most i njihov najistakniutiji član Božo Petrov. Iako je Domoljubna koalicija (HDZ) većinski pobjednik parlamentarnih izbora sa 59 osvojenih mandata saborskih zastupnika, ne može sama sastavit Vladu jer joj treba 76 mandata saborskih zastupnika. Stranaka Hrvatska raste (SDP) dobila je 56 mandata i sama također ne može do Vlade. Skupina osoba koji su nastupili kao nezavisni dobila je 19 saborskih mandata i tako postala factor interesa obiju političkih koalicija. Most je osvojio više mandata nego što je očekivao, te je ta činjenica potakla članove da vjeruju kako su za njih glasali građani koji žele promjene, odnosno reforme koje su oni u svom marketinškom programu najavili.
Odmah u izbornoj noći, a pogotovo slijedećeg dana nakon što je završeno prebrojavanje glasova i pročitani nepotpuni rezultati izbora( na sedam biračkih mjesta radi nepravilnost izbori su morali biti ponovljeni 15.11) Božo Petrov kao čelnik Mosta tumačio je da su reforme glavni sadržaj njihova programa i razlog velikog broja osvojenih mandata, te da traži “jedinstvo I koncenzus dvaju
velikih koalicija te da vjeruje da će u tome uspijeti”. Tako je Božo Petrov došao u fokus javnosti i medijke publike.No kroz više je detalja, otkrio svoje političko neiskustvo. Najprije je govorio da Most ne namjerava ni sa kim koalirati, jer ne namjerava izigrati birače koji od Mosta očekuju reforme. Zatim je govorio da Most namjerava biti “most” između ljevih i desnih te da se u Hrvatskoj mora napraviti jedinstvena Vlada, da se mora postići koncenzus. U politici pričati o koncenzusu može samo onaj tko ne poznaje politiku. Tako je mnogima koji razumiju odnose u politici Petrov stalnim ponavljanjem o postizanju koncenzusa između SDP-, HDZ-a i Mosta indiskretno ponavljao da će njegova zamisao formiranja Vlasti teško uspjeti . U traženju izlaza iz labirinta koji je sam postavio rekao je da nema ništa ni protiv ponovljenih izbora, ako neće biti drugačijeg riješenja. Posljednjih deset dana iz Mosta dolaze izjave kako oni nisu za ponovljene izbore, jer bi se ponovili slični rezultati
Kada je bio upitan od novinara koje su Mostove glavne reforme ostao je bez glatkog odgovora. I sami nezavisni zastupnici Mosta oko reformi su se morali usaglasiti. Najprije su preliminarno 11. 11. porazgovarali sa predstavnicima koalicija SDP-a i HDZ-a, a onda se povukli na vlastite dogovore i razgovore u Plitvice . Pregovore sa predstavnicima koalicije stranaka Hrvatska raste i Domoljubna koalicija započeli 16. studenog. Novinari nisu bili pozvani nazočiti razgovorima predstavnika Mosta i dvaju koalicijskih stranaka što je na neki način presedan, te su osnovne informacije mediji mogli dobiti tek nakon završenih sastanaka. Razlog tome je Petrovo nepoznavanje važnosti informacije. A u desetak dana predstavnici Mosta su desetak puta razgovarali s predstavnicima koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija . Razgovori su vođeni o energetici, socijali, poljoprovredi, ekonomiji i monetarnoj politici .

DAN D JE PONEDJELJAK 7. PROSINCA

Petrov je u svojim ,vjerojatno edukativno didaktičkim, razgovorima Milanovića, Karamarka i njihove najbliže suradnike korisno podsjetio na probleme koje treba riješavati u vidu reformi . I to je društveni realitet. No nepoznavanje politike Petrov je potvrdio ponovo onog trenutka kada je Prgometa isključio iz Mosta, zbog odlaska na ragovor s premijerom Milanovićem. Bio je to potpuno pogrešan način iskazivanja svoje volje u domeni političke komunikacije. Petrovim činom Most je izgubio snažnu kvalitetnu političku ličnost. Politika nije uvijek zborno pjevanje. Politika je često solo pjevanje. U politici odluka multiplicira ponašanje, a time i rezultat. Petrovo naizmjenično razgovaranje s HDZ-om i SDP-om rezultiralo je najavom da će se u ponedjeljak 7.12. na zajedničkom razgovoru sastati Milanovoć, Karamarko i Petrov . Sastanak je zakazan za 12 sati. Istoga dana poslijepodne predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović najavila je konzultacije za mandatara Vlade.
No u subotu 5.prosinca tijekom gostovanja u emisiji Radio Zgreba dr. Lovrinović, ekonomist, član Mosta izjavio je kako će u ponedjeljak Most na sastanku lidera dvaju koalicija “tražiti premijersko mjesto i mjesto mandatara” . To je ujedno i prethodno na pres konferenciji 11. 11. najavljeni uvjet “ da svi zajedno sjednemo za stol, a nakon toga ćemo sigurno definirati tog mandatara Vlade” ( agropolitika.blog.hr 11.11. )
Tko je u Mostu sposoban biti premijer? Dr.Lovrinović je vjerojatno najozbiljniji kandidat za to mjesto No to tada ne bi bilo pravedno prema relativnom pobjedniku parlamantarnih izbora , a to je Domoljubna koalicija kojoj je lider Tomislav Karamarko. No bi li Most stao na stranu Domoljubne koalicije ili koalicije Hrvatska raste koja je navodno imala 75 potpisa saborskih zastupnika na prvim konzultacijama kod predsjednice RH? Stručnjaci tumače da mandatar može biti samo onaj tko predsjednici države argumentira 76 potpisa!

ODIGRATI PRETIUM AFFECTIONIS

U situaciji kada nitko od tri političke grupacije nema 76 mandata koji su pisana garancija za mandatara Vlade, liderI dvaju njavećih koalicija trebali bi odigrati pretium affectionis – osobitu vrijednost. Trebali bi se sastati i podijeliti Vlast, dogovoriti se oko premijerskog mjesta, mjesta predsjednika Sabora i oko ministarskih mjesta bez prisustva Bože Petrova. U komunikaciji lidera dvaju velikih koalicija Vlada se može sastaviti i bez Mosta. A može se Mostu radi političke korektnosti dodijeliti vođenje dvaju ministarststava, naprimjer gospodarstva i ministarstva uprave ili pravosuđa što bi dr. Lovrenović, ekonomist i dr. Podolnjak, pravni stručnjak, radili vjerojatno na nov i kvalitetan način u Vladi jer imaju znanja tog profila. A Milanović nije lak na odlukama. Nije lak ni u komunikaciji. Podsjećam, sve je u odluci. A odluka se donosi u glavi!
No premijer Milanović u odlasku nije učinio promijene ministara kada su to tražili ljudi koji su prvi korisnici tih ministarstava- jer je podcijenijo izbornu bazu i nametnuo joj opresiju , ali zato treba mijenjati njega. Da je smijenjen ministar Jakovina kada su to poljoprivrednici tražili, te da je smijenjen prije više od godinu dana ministar branitelja Matrić danas bi u tim velikim bazama korisnika bili novi rezultati rada s pozitivnim raspoloženjem. Politika je veliki i ozbiljan posao pod predznakom državne zastave, u presumpciji što kvalitetnijeg života građana. Tko svoje privatne i prijateljske interese stavlja ispred interesa građana nije prikladan za šefa države.
Nijedna se agencija nije bavila post izbornim istraživanjem pripadajućih populacija građana – s anketnim pitanjem - za koga ste glasali, pa ne postoji povratna informacija u javnosti za koga su grupacije građana glasale. Uvjerena sam da je Most više od 300 000 glasova dobio od poljoprivrednika i branitelja. Poljoprivredni proizvođači u velikom broju imaju ugroženu egzistenciju kao i branitelji čija su prava na opskrbninu ukinuta, a preostala prava su još uvijek podijeljena u više različitih ministarstava. Božo Petrov koji je promociju svojih političkih načela imao na HTV-u tri tjedna prije izbora postao je politički protagonist zbog postignutih rezultata, a koji su posljedica prethodne politike Zorana Milanovića . “Učiti, učiti i samo učiti”- rekao je Lenjin. Treba raditi na ustavan način, ali da se ponavljanje parlamentarnih izbora izbjegne – najprije zbog troškova koje izbori stvaraju .Hrvatska je prezadužena, a mnogi problem čekaju riješavanje.

Margareta Zouhar Zec

05.12.2015. u 23:51 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 04.12.2015.

EDUKACIJU O RUKOVANJU PESTICIDIMA POHAĐALO 70 000 OSOBA



EDUKACIJA U 2016. PREMA INTERESU POLJOPRIVREDNIKA!

Edukaciju o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida svaki mjesec provode djelatnici Savjetodavne službe. Datumi 9., 10., i 11., prosinac su zadnji datumi održavanja edukcije u 2015. godini a interes za edukacijom je različit. U nekim općinama je interes takav da su sva raspoloživa mjesta popunjena, dok u nekim drugim općinama mjesta za slušatelje edukacije ima.
Aleksandar Horvatić, dipl. ing. agr. viši koordinator za obrazovanje i osposobljavanje iz Karlovca, koji je djelatnik Savjetodavne službe odgovorio je na nekoliko mojih pitanja:


Hoće li edukacije o rukovanju pesticidima biti i naredne 2016. godine?

- Edukacija o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida će se nastaviti u narednoj 2016. godini i nadalje na cijelom području RH, ovisno u prvom redu o interesu obveznika izobrazbe. Svaki onaj tko namjerava nakon 26.11. 2015. nabavljati i koristiti sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima mora tom prigodom, dakle pri prvoj i slijedećim nabavama, imati potvrdu o položenom ispitu ili iskaznicu.

Koliko je do sada osoba u RH pohađalo edukaciju ?
- Do sada je edukaciju u RH pohađalo nešto više od 70 000 osoba.

Da li je edukacija namijenjena tek vlasnicima OPG-a, obrta i tvrtki koje se bave poljoprivredom, ili svakom domaćinstvu koje ima vrt i voćnjak te će imati potrebu za kupnjom pesticida?
- Pravila igre nisu vezana uz tip/vrstu/kategoriju proizvodnje ili zemljište, ili količine koje se nabavljaju/koriste, ili za razinu obrazovanja, već za to kakove pesticide netko koristi. Ako namjerava koristi pesticide koji su namijenjeni profesionalnim korisnicima, onda mora položiti ispit koji dolazi na kraju osnovnog modula izobrazbe. To su, praktično, gotovo sva sredstva za zaštitu bilja koja se nalaze u prodaji u poljo apotekama.
Tzv. amaterskih pripravaka, koji će se moći kupovati i primjenjivati bez ispita i iskaznice, kod nas registriranih ima za sada 6 i ne znamo rokove i za koja sredstva i da li će i koliko još eventualno trgovci zatražiti registraciju. Da li je neko sredstvo za zaštitu bilja registrirano kao amatersko ili profesionalno može se provjeriti na https://fis.mps.hr/trazilicaszb/


Od kada će na snagu stupiti odluka prema kojoj se više neće moći kupiti nikakv pestidid bez predočenja iskaznice o završenoj edukaciji? kaciji?
- Zaključni datum je već prošao – to je 26.11.2015. Od tada, bez potvrde ili iskaznice se mogu kupovati samo amaterski pripravci.

Zakon o održivoj upotrebi pesticida objavljen je 5.2. 2014 u NN 14 / 2014 i stupio je na snagu osmog dana od dana objave u NN.

http://www.savjetodavna.hr/adminmax/files/Prirucnik_Pesticidi.pdf To je publikacija od 230 stranica .

IZ PRIRUČNIKA OBJAVLJUJEM POPIS ZAKONA, st 218. KOJI SU POSTALI NEVAŽEĆI STUPANJEM NA SNAGU ZAKONA O ODRŽIVOJ UPOTREBI PESTICIDA.

Image and video hosting by TinyPic

04.12.2015. u 04:17 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 03.12.2015.

VOĆE I POVRĆE IZ NERETVE NA BUKOVCU



CIJENE KAO NA TRŽNICI DOLAC

Na području općine Maksimir, na Bukovcu br. 85, a to je moj kvart, je trgovina voćem i domaćim proizvodima, nedavno otvorena, koju vodi Karlo Karabatić iz Neretve. Karlo je mladić koji je svoj posao vidi u vođenju svog dućana i prodaji voća; mandarina, naranči, grejpa, jabuka pink Ledy, kivija te sezonskog povrća , rejčice, kupusnjača, salate, blitve, bijelog luka, običnog luka, krumpira, batata i to sa OPG-a svojih roditelja Karabatić . "Voće i povrće uzgajamo na oko 10 hektara u Neretvi, a još 8 hektara imamo kod Primoštena i Rogoznice , to je s mamine strane i tu su vinogradai i maslinici "- kaže Karlo koji se nakon osam godina aktivnog bavljenja košarkom, želi vratiti normalnom životu. Iznajmio je poslovni prostor u privatnoj kući i otvorio trgovinu svježim voćem i povrćem iz južnog dijela Republike Hrvatske.

Image and video hosting by TinyPic
Karlo Karabatić u trgovini .

Karlova trgovina imenom KAPULICA, posebna je po tome što ima potpuno normalne cijene povrća. Što to znači normalne cijene? Kupujem voće i povrće na središnjoj gradskoj tržnici Dolac, a cijene u trgovini KAPULICA su kao na Dolcu - čime želim reći da su cijene potpuno prihvatljive svakoj domaćici. Zadovoljstvo mi je znati da u neposrednom susdjedstvu mogu kupiti voće i povrće koje je uzgojeno u drugom dijelu Hrvatske pa da namirnice ne moram donositi u stan iz centra grada. Neretva je poznata po mandarinama, a neretvanska mandarina je jedinstvena i prepoznatljiva po tome što plod nema košticu. Kada to kupac zna više mu nitko nemože podvaliti mandarinu - koja nije neretvanska.

Vino i maslinovo ulje s OPG-a Karabatić, oba su Karlova roditelja agronomi po struci, tek treba stići u trgovinu. No u trgovini ima namirnica s još nekoliko OPG-a. Tako su tu proizvodi Eko Jozo koji na ambalaži imaju europski ekološki znak, a broj kontrolne stanice 01. Istićem to jer proizvod s europskim ekološkim znakom ima otvorena vrata u 28 zemalja Europske unije.Eko Jozo ima u svom asortimanu više vrsta brašna, domaće tjestenine, sokova, sirupa, meda od bagrema i kadulje, đemova, ukiseljene zimnice i ajvara.


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic
Proizvodi EKO JOZO. Fotografije M.Zouhar Zec

No u trgovini su i mesne delikatese - Kulen i kulenova seka te tvrdi kravlji i ovčji sir sa OPG Matijević iz Baranje, pršut iz Metkovića iz Kulina nova sela, s OPG Mikulić prirodni sokovi bez dodataka šećera i konzervansa. Na policama su i proizvodi OH!Okusi Hrvatsku! To su đemovi i marmelade. A limuni u Karlovoj trgovini nisu iz afričkih zemalja već s otoka Visa. Trgovina je otvorena svaki dan od 8-20 sati.



03.12.2015. u 23:54 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 01.12.2015.

KOME JE U INTERESU GAŠENJE ŽELJEZARE U SISKU?


ODGOVORNE OSOBE NE ŠTITE INTERESE DOMAĆIH INDUSTRIJA!

U središnjici političke stranke ORaH-a u Zagrebu predsjednica dr. Mirela Holy i saborski zastupnik Mladen Novak održali 1. prosinca konferenciju za novinare povodom prestanka proizvodnje u sisačkoj Željezari gdje bez posla ostaje stotinjak zaposlenih. Prekid proizvodnje objavila je Uprava ABS–a (sisačka Željezara), dio kompanije Danieli. Obrazloženje je rezanje troškova, odnosno stanje na tržištu Europe koje je preplavljeno jeftinim čelikom iz Kine, Turske i Ukrajine. Istu izjavu je ponovila gradonačelnica Siska uz izražavanje razumijevanja za poteškoće u kojima se našao vlasnik tvrtke, te uz očekivanja da će se proizvodnja nastaviti nakon par mjeseci, čim to omoguće uvjeti na tržištu.
I dok je izjava Uprave ABS-a donekle razumljiva, jer moraju problem prikazati kao privremen i premostiv čime bi se umanjila šteta ugledu firme, apsolutno je neshvatljivo i neprihvatljivo ponašanje političara u Hrvatskoj i to svih razina. „Gradonačelnica Siska minorizira problem iskazujući razumijevanje za vlasnika tvrtke ne spominjući probleme zaposlenih, odnosno bivših zaposlenika. A nije riječ o «samo» stotinjak radnika, nego je riječ o dodatnih stotinu radnika kojima je istekao ugovor na određeno početkom listopada, te o nekih 30-tak radnika koji su prebačeni u drugu tvrtku, koja u svojoj upravi također ima talijanskog državljanina, a koji su na taj način ostali bez stečenih prava uključivo i otpremnine.“ – istaknuo je Novak. Riječ je o tvrtki koja je " outsorsala" određene poslove iako se iz ovoga vidi da je ovo bio paravan za smanjenje troškova u otpremninama. Na ovo možemo dodati i 75 radnika iz Rafinerije nafte Sisak, koji će također biti otpušteni, a riječ je isključivo o radnim mjestima u proizvodnji, znači bez administracije. Možemo dodati i neizvjesnu sudbinu Siscije u kojoj trenutno radi 300-njak (većinom) žena, odnosno ukupnoj brojci možemo dodati 300 obitelji. Dodajmo tu i 100-tinjak radnika Metalinga koji je otišao u stečaj. Prema podacima Područnog ureda Sisak HZZ-a u listopadu je porastao broj nezaposlenih u odnosu na rujan za 3 %. Za pretpostaviti je da će ova otpuštanja povećati broj nezaposlenih za još 3 % na ovom području. Gradonačelnica Siska uvjerava građane i radnike ABS-a da će se proizvodnja nastaviti čim to uvjeti na tržištu budu omogućavali. Tko je taj tko može reći kada će stati Rusko – Ukrajinski rat, kada će Kina ili Turska morati povećati svoje troškove proizvodnje? Kada bi se takve stvari mogle prognozirati sa sigurnošću ne bi ni bilo ove situacije. Riječ je o tri zemlje koje nisu za razliku od Hrvatske u Europskoj uniji, a spominju se dampinške cijene. Pa sjetimo se da je proizvodnja bešavnih cijevi obustavljena u Sisku upravo zbog antidampinških nameta, a naša vanjska politika je ostala po strani umjesto da je reagirala unutar EU. Podsjećam da su antidampinški nameti ukinuti s obrazloženjem da je proizvodnja u Hrvatskoj beznačajna za tržište EU. Gradonačelnica je bila neobično glasna u slučaju Metalinga, a u ovom slučaju pokazuje izuzetnu dozu razumijevanja. U čemu je razlika ili koji su politički motivi, jer riječ je o političkoj osobi, kada su ova dva slučaja u pitanju?

„Danas su svima puna usta zapošljavanja i reindustrijalizacije, međutim svjedočimo primjerima gdje odgovorne osobe ne štite interese domaćih industrija. Ukoliko ne postoji interes očuvanja postojećih strateških, temeljnih industrija – u ovom slučaju Željezare Sisak – definitivno nema niti reindustrijalizacije za koju očito samo možemo čuti i pročitati u predizbornim programima, ali nažalost ovakvom politikom nikada joj nećemo svjedočiti.“ –rekla je dr. Mirela Holy.
Želimo s javnosti podijeliti informaciju da se Uprava ABS-a obratila Ministarstvu gospodarstva sa prijedlogom kako da se premosti situacija. Prijedlog je bio da se koristi model kakav postoji u Italiji za slične situacije, odnosno da država preuzme isplatu određenog dijela plaća dok se ne nastavi proizvodnja uz ugovornu obavezu tvrtke da proizvodnju mora nastaviti. Ministarstvo gospodarstva nije pokazalo razumijevanja. Možda je uzrok u tome što je to bilo neposredno prije izbora pa se moglo bez posljedica ignorirati prijedlog poznatog i uglednog poslovnog partnera. Mogla je doći do izražaja bahatost i opće neznanje ministra gospodarstva. Treba li podsjetiti da je 31.12.2012. godine, na Staru godinu, premijer u pratnji tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade, Radimira Čačića, bio u Sisku i najavio da će proizvodnja biti nastavljena i da će se povećavati broj zaposlenih u ABS-u. Par dana kasnije lokalna političarka, tada SDP-ova, daje konkretniju izjavu o zapošljavanju 500-tinjak radnika. Zar od 31.12.2012. do danas nije bilo dovoljno vremena da se pripremi alternativa za ovakvu situaciju. I u pravu je Uprava ABS-a koja upozorava da će se vjerojatno većina ovih radnika zaposliti, najvjerojatnije izvan Hrvatske, te će ponovno pokretanje proizvodnje iziskivati dodatne troškove u smislu potrebe dodatnog obučavanja nove radne snage.

I na kraju kako vjerovati prognozama i uvjeravanjima naših političara da će proizvodnja biti nastavljena kada su se ne tako davno pokazali kao jako loši prognozeri i poznavatelji situacije?Dean Šarčević,glasnogovornik ORaH-a.

01.12.2015. u 23:40 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Travanj 2024 (34)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter